Konstantiniye Kayser hükümeti çeşitli karışıklıklar içinde bulunuyordu. Saltanat umumiyetle sülaleden sülaleye geçmekte, saltanatı ele alan istibdad usulüne başvurmaktaydı. Tahta geçen imparator, devletin istikbalini, milletin refahını düşünmemekte, gününü zevk veya sefa veya rakiplerini yo etmeye çalışmakla geçirmekteydi. Ahlak son derece bozulmuş oludğundan devlet işleri de bundan nasibini almıştı.
Rum imparatoru Andronikos Jean Paleologos çocuk yaşta bulunduğundan saray nazırı Kantakuzinos ortak hükümetteki rakiplerine karşı ayaklanarak Orhan Gazi'den yardım istemişti. Orhan Gai, Kantakuzinos'un kızı Teodora ile evli olup, ona birkaç kere asker göndermişti. Hatta bir keresinde Karasş Valisi olan büyük şehzade Süleyman Paşa görevlendirilmiş, o da yanına aldığı kafi miktarda askerle Rumeli Devleti'nin Balkanlar'daki topraklarına kadar gaza ederk bol miktarda ganimet elde ederek geri dönmüştü. Bu suretle Osmanlı Devleti Bizans Devleti istikbaline hakim olmuştur.
Bu sefer vasıtasıyla Osmanlı idrecileri Rumeli'nin yollarını ve Kayser Hükümeti'nin zaaflarını öğrenmişlerdi. Bundan dolayı Süleyman Paşa yanında mücahid arkadaşlarıdan Ece, Evranos ve Hacı İlbey'lerle Gazi Fazıl olduğu halde 1356 senesinde Rumeli'ni geçmiş ve Gelibolu Kalesi'ni zapt etmiştir. Anadolu'dan asker göndermek suretiyle Rumeli'ndeki fütuhhat genişletilmiş ve ertesi sene Bolayır, Malkara, İpsala ve Tekfur Dağ (Tekirdağ) beldeleri Osmanlı tasarrufuna geçmiştir.
Veliaht ve zafer vaadedilmiş askerlerin komutanı Süleyman paşa, bir gün av arkasından hızla giderken atının tökezlemesiyle cenetin gül bahçeli saraylarına yönelmiş, 1359 ve Bolayır'da kendisi için yapılan türbeye defnedilmştir. Bu ciher yakan vefat üzerine kederlere bürünen Orhan Gazi iki ay sonra Allah'ın yolunda evladını takib etmiştir. Allah Rahmet Eylesin.
Orhan Gazi, babası Osman Gazi gibi ilim ve faziletlere hürmet göstermiş, hak eden devlet adamlarına yardım etmş, adil idaresine dahil olan memleketler mamur olmuşlardır. Çeşitli ganimetlerle devlet hazinesi olduğundan, onun döneminde pek çok okul, medrese, köprü ve yol yapılmış, şehir, kasabalar, köyler ihya edlmiştir.
Osman Gazi'nin kurduğu Osmanlı Devleti'ni, Orhan Gazi kuvvetli temller üzerine oturtarak bir müddet önce Anadolu sahralarında çadırlarda yaşayan bir aşireti Asya ve Avrupa'da söz sahibi bir noktaya getirmiştir. Büyük vezir olarak görev yapan kardeşi Alaaddin Paşa kanun va'zı ve içtihadı, oğlu Süleyman Paşa Rumeli'deki cihadı ile saltanata büyük hzimette bulunmuştur.

Kaynak Abdurrahman Şeref Efendi