Yeni YÖK Başkanı kim olacak?

30 Ekim 2007 Salı 10:58
Erdoğan Teziç'in görev süresinin bitmesine az bir zaman kaldı. Yerine kim gelecek?

Görev süresi 8 Aralık’ta dolacak olan YÖK Başkanı Prof. Dr. Erdoğan Teziç’in yerine Gazi Üniversitesi eski rektörü Prof.Dr. Enver Hasanoğlu’nun ismi ön plana çıkıyor. Prof.Dr. Hasanoğlu, YÖK eski başkanı Prof.Dr. İhsan Doğramacı’ya yakınlığıyla biliniyor.

YÖK Başkanı Prof. Dr. Teziç’in görev süresinin dolmasına kısa bir süre kala gözler Teziç’in yerine kimin geçeceğine çevrildi. Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün yapacağı kritik atama için 3 isim öne çıkıyor.

Kulislere yansıyan bilgilere göre İlahiyatçı olan Prof.Dr. Halis Ayhan’ın ismi Teziç’in makamı için geçse de bunun zayıf bir olasılık olduğu ifade ediliyor.

İsmi ön plana çıkan ikinci bir isim de Prof.Dr. İzzet Özgenç. Bakanlar Kurulu kontenjanından YÖK üyesi olan Prof. Dr. Özgenç, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’a yakınlığıyla biliniyor. Prof. Dr. Özgenç, Erdoğan’ın Belediye Başkanıyken hukuk danışmanlığını yapmasının yanı sıra Türk Ceza Kanunu’nun hazırlanması sürecinde de bulunmuştu.

-HASANOĞLU ÖN PLANDA
YÖK Başkanlığı için ismi en öne çıkan kişi ise Prof. Dr. Enver Hasanoğlu. Prof. Dr. İhsan Doğramacı’ya yakınlığıyla bilinen Hasanoğlu da Bakanlar Kurulu kontenjanından YÖK üyesi oldu. Prof. Dr. Doğramacı gibi Kerküklü olan Prof.Dr. Hasanoğlu’nun, Doğramacı’nın akrabası olduğu da ileri sürülüyor. “Prof. Dr. Doğramacı kontenjanından YÖK üyesi oldu” eleştirilerine maruz kalan Hasanoğlu iki dönem Gazi Üniversitesi rektörlüğünde bulunmuştu. Prof. Dr. Doğramacı ile Cumhurbaşkanı Gül arasındaki son dönemdeki yakınlaşma da Hasanoğlu'nun başkanlık olasılığını güçlendiriyor.

Prof.Dr. Hasanoğlu, en güçlü aday olarak görülürken kulislerde bu isimler dışında hükümete daha yakın sürpriz bir ismin de YÖK Başkanlığına getirilebileceği konuşuluyor.

YÖK kanununa göre, Cumhurbaşkanı tarafından Yükseköğretim Kurulu üyeleri arasından seçilen başkan, dört yıl süreyle görev yapıyor.

Kaynak: AA