Ömer Oruç
Önümüzdeki beş yılda 300 bin kişinin daha bu imkândan yararlanması hedefleniyor. Kültürlerarası diyalog, çevre, tarih ve eğitim gibi projeler kapsamında Avrupa'ya açılan öğrenciler, yabancı kültürleri yakından tanıma ve Türkiye'yi anlatma fırsatı buluyor.
AB ülkelerinde eğitim ve gençlik programlarının geçmişi 1987 yılına kadar uzanıyor. Türkiye, bu sürece yeni dahil oldu. 2004'de 8 bin, 2005'te 15 bin, 2006'da ise 17 bin Türk vatandaşı, Avrupa ülkelerinden birini gezme fırsatı buldu. Öğretmen ve öğrencilerin başı çektiği gezi gruplarında, okula devam etmeyen gençler ile özel şirketlerin personeli de yer aldı.
Türkiye'den yurtdışına giden öğrenci sayısı arttıkça Avrupa'dan Türkiye'ye gelen öğrenci ve öğretmen sayısı da yükseldi. Erasmus programı kapsamında üç yıllık ilk dönem sonunda ülkemizdeki yüksek öğretim kurumlarına yaklaşık bin öğretim elemanı ve 2 bin 300 öğrenci geldi. Gençlik programı ile Türkiye'ye üç yılda gelenlerin sayısı ise 6 bin 300'ü aştı.

İzmir'in Konak ilçesindeki Eserkent İbrahim Kavur İlköğretim Okulu, Avrupa'ya öğrenci ve öğretmen gönderen okullardan sadece biri. Comenius okul ortaklıkları projesi kapsamında AB ülkelerinden İngiltere, İspanya, İtalya ve İsveç'teki ilköğretim okullarıyla "Energetic Links (Güçlü Bağlar)" projesine ortak oldu. Proje kapsamında İspanya'da bir hafta geçiren öğrenciler, burada diğer öğrencilerin evlerinde kalarak yabancı kültürleri yakından tanıma fırsatı buldu.
2009 yılına kadar projelerinin devam edeceğini ifade eden İbrahim Kavur İlköğretim Okulu Müdürü Latif Susuz, "Çocuklarımız, kendilerine yakışan davranışlarda bulundu. Bu durum, oradaki ailelerin ve öğretmenlerin de dikkatini çekti. Milyonlarca dolara yapılamayacak tanıtımı yaptık. Bize karşı çok ciddi önyargıları vardı. Bu sayede onları da kırdık." dedi.
Proje kapsamında İspanya'ya giden 8. sınıf öğrencileri Merve Sugöldibi ile Elif Berfin Bilgiç ise, "Ülkemizden 6-7 bin km. uzaklıktaki ülkede bir hafta geçirdik. Ülkemizi temsil etmemiz, önemli bir tecrübe oldu. Bu sayede ülkemizdeki eğitim alanındaki eksiklikleri ve fazlalıkları daha iyi gözlemleyebildik." şeklinde konuştu.
Avrupa seyahatlerinden memnun kalan milli eğitim müdürlükleri de AB ile ilgili eğitim ve gençlik projelerini tanıtmak için büyük gayret gösteriyor. Sadece İzmir'de 10 bin öğretmen ve idareciye bu konuda seminer verildi. Bu seminerler, kısa sürede hazırlanan projeler ortaya çıkardı.
Son 4 yılda toplam 204 projesi kabul edilen İzmir, AB fonlarından hibe olarak 4 milyon 60 bin Euro aldı. Yurtdışına giden öğrencilerin ufkunun açıldığını söyleyen İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Kamil Aydoğan, proje kültürünün gelişmesi ve yerleşmesi için 2003 yılında yarışma düzenlediklerini, buna bin 300 okuldan sadece 300 projenin katıldığını hatırlattı.

AB programları için 3 yılda 10 bin proje

AB programları, Türkiye'de 2004 yılında yürürlüğe girdi. 2006 yılı sonuna kadar projeler için yapılan başvuru sayısı 10 bini geçti. Bu başvurulardan 3 binden fazlası desteklenmeye değer görüldü. Projeden yararlanan kişilerin sayısı 40 bine ulaştı. Bu kitle içerisinde 9 binden fazla üniversite öğrencisi, 5 binden fazla meslekî eğitim öğrencisi ve öğreticisi, 18 binden fazla genç, 3 binden fazla öğretmen ve 2 binden fazla öğretim üyesi bulunuyor.
zaman