- Anayasa Mahkemesi, öğretmenlik mesleğini, "öğretmen, uzman öğretmen ve başöğretmen" gibi üç kariyer basamağına ayıran 5204 sayılı yasanın bazı maddelerini iptal etti.

CHP, 5204 sayılı Milli Eğitim Temel Kanunu ve Devlet Memurları Kanununda Değişiklik Yapılmasına İlişkin Kanun'un 1. ve 2. maddelerinin Anayasa'ya aykırı olduğu gerekçesiyle, söz konusu maddelerin iptali ve yürürlüğünün durdurulması istemiyle Anayasa Mahkemesi'nde dava açmıştı.

Davayı esastan görüşen Yüksek Mahkeme, söz konusu yasanın bazı maddelerini ve tümcelerini iptal etti.

Anayasa Mahkemesi, söz konusu yasanın 43. maddesinin 2. ve 5. fıkralarında yer alan "hizmet içi eğitim" ibarelerini iptal etti.

Mahkeme, aynı maddenin 6. fıkrasında yer alan, "...sınava katılacaklarda aranacak en az çalışma süresi...", "...alanında ya da eğitim bilimleri alanında tezli yüksek lisans veya doktora öğrenimini tamamlamış olanlardan uzman öğretmenlik veya başöğretmenlik için aranacak kıdem...", "...branşlar temelindeki uzman öğretmenlik ve başöğretmenlik sayıları..." ve "...ile diğer hususlar..." ibarelerinin de iptaline karar verdi.

Yüksek mahkeme, iptali istenen hükümlere ilişkin yürürlüğün durdurulması taleplerini ise reddetti.

Anayasa Mahkemesi, iptal hükümlerinin kararın Resmi Gazete'de yayımlanmasından başlayarak 1 yıl sonra yürürlüğe girmesine

kaynak:memurlar net