Mesleki eğitimde büyük değişiklik geliyor. YÖK'ün üzerinde çalıştığı projeye göre meslek yüksek okulları 'Teknoloji Fakültesi' olacak, bu fakülte mezunları da 'Uygulama Mühendisi' diploması alacak

Mesleki eğitimi özendirmek için çalışma yapan Yükseköğretim Kurulu (YÖK), meslek liselilerin sınavsız geçiş yaptığı meslek yüksekokullarından (MYO) mezun olan öğrencilere mühendislik diploması verecek. Mühendislik diploması verecek olan MYO'lar, 4 yıllık lisans programı içeren, “Tekonoloji Fakültesi” statüsüne kavuşturulacak.

ÖZCAN: CAZİBESİ ARTACAK

Türkiye'nin geleceğinin yüksek okullarda olduğunu düşündüklerini söyleyen YÖK Başkanı Prof. Dr. Yusuf Ziya Özcan, “10 yıldır terk ettiğimiz yüksek okulları, teknoloji fakülteleri haline getirip mühendislik payesi vererek uygulamalı mühendislik sınıfına aktarmak isti-yoruz. Bunu da yaparsak yüksek okulların cazibesi kat kat artacaktır” açıklaması yaptı.

UYGULAMA MÜHENDİSİ OLACAKLAR

Elektrik Teknolojisi, Elektronik ve Bilgisayar Teknolojisi, Makine Teknolojisi, Mekatronik Teknolojisi, İnşaat Teknolojisi, Tekstil Teknolojisi bölümleri açılacak olan 'Teknoloji Fakülteleri'ne ihtiyaç oranında yeni bölümler de açılacak.

Alanında hizmet veya üretimle ilgili proje yapma, planlama, yönetme, uygulama ve kontrol, ürün geliştirme, test, kalite yönetimi, servis ve imalat konularında imza yetki ve sorumluluğuna sahip olacak 'Teknoloji Fakülteleri'nin mezunlarına diploma ile alanlarıyla ilgili “Uygulama Mühendisi” unvanı verilecek. Uygulama mühendisleri gelişmiş ülkelerdeki gibi, teori ağırlıklı mühendislik yerine, mevcut mühendislik fakültesi mezunlarını tamamlayıcı, uygulama ağırlıklı mühendislik eğitimi alacak.

DIŞARIDA İŞ BULABİLECEKLER

Akredite edilmiş programlardan mezun olanlar, dünyanın her yanında iş bulma ve mesleğini geliştirme olanağına sahip olacak. Bu dönüşüm aynı zamanda "Uluslararası Kalite Standartları"nı karşılayacak yapıyı da beraberinde getirecek.

Uluslararası endüstrinin tercih ettiği teknik eleman tipi yetiştirilerek, mesleki ve teknik orta öğretime ve dolayısıyla 'Teknoloji Fakülteleri'ne daha başarılı öğrencilerin çekilmesi hedefleniyor. Böylece hem orta öğretimde hem de yüksek öğretim aşamasında kalite yükselecek ve aynı zamanda genel liselere olan yöneliş de azalmış olacak.

Katsayı tartışmaları yeni bir boyut kazanacak

YÖK'ün meslek yüksek okulları için getireceği yenilik en çok meslek liselerinde okuyan öğrencileri ilgilendiriyor. Meslek liselerinde okuyan öğrenci sayısı bu yıl toplamda 1 milyon 264 bin 870 oldu. Meslek liseliler sınavsız geçtikleri meslek yüksek okullarından mühendislik diploması alma hakkına kavuşunca halen yüzde 35'lerde olan mesleki eğitim oranının yüzde 60'lara kadar çıkartılması hedefleniyor. Bu hedefin gerçekleşmesi durumunda meslek liselilerin yaşadığı katsayı mağduriyeti bir ölçüde aşılmış olacak. Böylece meslek liseleri ve katsayı ile ilgili tartışmaların boyutu da değişecek. YÖK'ün henüz üzerinde çalıştığı projenin getireceği yenilikle yıllardır iş garantisi sağlayamadığı gerekçesiyle ilginin azaldığı yüksekokullarda da ciddi bir canlanmanın yaşanması bekleniyor.