Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, OKS ile SBS'de görevli olan öğretmenlerin, sınavlar esnasında uyacakları kuralları anlattı

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, Ortaöğretim Kurumları Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Sınavı (OKS) ile Seviye Belirleme Sınavı'nda görevli olan öğretmenlerin, öğrencilerin dikkatini dağıtmaması için sınavlar esnasında öğrencilere gereksiz müdahalelerde bulunmaması ve kendi aralarında konuşmamasını istedi.
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, OKS Tercih ve Yerleştirme İşlemleri ile SBS Güvenliği konusunda yayımladığı genelgede, OKS'nin 8 Haziran 2008 tarihinde son kez yapılacağını kaydetti. Genelgede, bu öğretim yılı başında uygulamaya konulan Ortaöğretime Geçiş Sistemi çerçevesinde ilk kez bu yıl yapılacak olan 6. ve 7. sınıfların SBS'lerinin 21-22 Haziran 2008 tarihlerinde saat 10.00'da yapılacağı belirtildi. Genelgede, sınavlarla ilgili ayrıntılı açıklamalara ''http://www.meb.gov.tr'' ile ''http://oges.meb.gov.tr'' adreslerinde 2 Temmuz 2008 tarihinde yayımlanacak Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzu'ndan öğrenilebileceği bildirildi.

-ÖĞRENCİLER FOTOKOPİ GİDERLERİ İÇİN 5'ER YTL ÖDEYECEK-

OKS yerleştirme puanlarının ilköğretim başarı puanı eklenerek hesaplanacağı kaydedilen genelgede, diploma notlarının ise e-okul sistemi üzerinden otomatik olarak hesaplanacağı açıklandı. Bakan Çelik imzası ile gönderilen genelgede, OKS tercihlerinin ise veliler tarafından bireysel olarak ya da okul müdürlükleri aracılığıyla 11-18 Temmuz 2008 tarihleri arasında bir seferde 20 tercih olarak yapılacağı bildirildi. Genelgede, “Tercih onaylama işlemi bittikten sonra tekrar düzeltme hakkı olmayacak, daha sonra ayrıca tercih alınmayacak. İkinci yerleştirme ile tercihinde yükselme işlemlerinde de aynı tercihler geçerli olacak. Birinci ve ikinci yerleştirme ile tercihinde yükselme işlemleri 2008 OKS Tercih ve Yerleştirme e-Kılavuzunda yer alan açıklamalara göre yapılacak” denildi.
Genelgede, birinci ve ikinci yerleştirme ile tercihinde yükselme için talepte bulunan adayların okul müdürlüğüne kırtasiye, internet bağlantısı ve fotokopi giderleri için her seferinde 5 YTL ödeyeceğinin de altı çizildi.

-SINAVDA ÖĞRETMENLER GEREKSİZ MÜDAHALEDE BULUNAMAYACAK-

Genelgede, bu yıl ilk defa yapılacak SBS ile birlikte ülke genelinde çok sayıda sınav merkezinin oluşturulduğu, bu merkezlerin önemli bir bölümünde ilk defa merkezi sınav yapılacağı kaydedildi. Bakan Çelik, sınavda herhangi bir olumsuzluğun yaşanmaması için gerekli tedbirlerin alınmasını isterken, 'Özellike sınav görevlilerinin sınavlar esnasında öğrencilere gereksiz müdahalelerde bulunmamaları, kendi aralarında konuşmamaları ve öğrencilerin dikkatlerini dağıtacak diğer davranışlardan kaçınmaları, sınav bitiminde salonda bulunan öğrencilerin cevap kağıtlarının tamamının toplandığından emin olmadan, öğrencilerin sınav salonunu terk etmelerine izin vermemeleri hususunda duyarlı olmaları gerekmektedir” uyarısında bulundu. Çelik genelgesinde, özürlü veya sınav döneminde destek gerektirecek sağlık sorunları olan öğrencilerin de durumları ile ilgili daha önce gönderilen genelge ve yayımlanan kılavuzlarda yer alan hususlar ihmal edilmeyerek gerekli kolaylıkların sağlanacağını ifade etti.