1. #1
    ilteriş - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    16.Nisan.2007
    Yaş
    48
    Mesajlar
    6,777


    ÖSS'DE 3 SORU ŞAİBELİ BULUNDU

    ÖSS'de bu sorular konuşuluyor
    1.5 milyon gencin geleceğini değiştirecek Öğrenci Seçme Sınavı'nda (ÖSS) 3 soru şaibeli bulundu.

    ÖSS sorularını inceleyen uzmanların iddiasına göre Tarih birinci bölümdeki 4'üncü sorunun iki yanıtı var. Osmanlı ekonomisinin bozulması ve merkezi otoritenin zayıflamasının tımarlı sipahi sayısının azalmasına neden olabileceği gibi, vergi miktarının azalmasına da neden olacağı kaydedildi. Buna göre, ÖSYM'nin doğru olarak verdiği 'C' şıkkının yanı sıra 'A' şıkkının da doğru olduğu, bu nedenle bu sorunun iptal edilmesi gerektiği savunuldu.

    TÜRKÇE 14'ÜNCÜ SORU

    Tartışmalı bir diğer soru ise Türkçe bölümünde yer alıyor. 14. soruda verilen parçanın 5. cümlesinde ilk bağlaç, 'oysa' sözcüğü olarak yer alıyor. İkinci bağlaç olarak 'ancak' sözcüğü düşünüldüyse, buradaki 'ancak'ın 'sadece' anlamıyla 'edat' olduğu ileri sürülebiliyor. İkinci bağlaç olarak 'değil' sözcüğü düşünüldüyse, 'değil'e pek çok kaynakta edat dendiği biliniyor. Bu nedenle bu sorunun da çok tartışılacağı düşünülüyor.

    FEN 2 FİZİK 4'ÜNCÜ SORU

    Son olarak, Fen Bilimleri-2 testinde 4. sırada yer alan Fizik sorusunun cevabı da tartışılıyor. ÖSYM sorunun doğru yanıtını 'A' şıkkı olarak veriliyor. Ancak sorunun doğru cevabının, 'A' değil 'D' seçeneği olduğu öne sürülürken, soruda müfredatta yer almayan 'açısal ivme' konusu bulunuyor. Öğrencilerin kendilerince hesap yaparak doğru cevaba ulaşmalarında bile doğru seçeneğin ÖSYM'nin açıkladığıyla aynı olmadığı kaydediliyor.

    SIRALAMAYI DEĞİŞTİRİR

    FEM Dershaneleri Fizik Bölümü Yazarı Bilal Özden, ÖSS Fen-2 testinin dördüncü sorusunun yanlış olduğunu savunuyor. Sorudaki 'açısal ivme' kavramının lise müfredatında bulunmadığına dikkat çeken Özden, "Bu durum öğrencilerin ÖSS sıralamasındaki yerlerini değiştirir. Konunun müfredatta var olduğunun kabul edilmesi durumunda bile cevap anahtarı yine hatalı oluyor. Ya sorunun cevabı değişmeli ya soru tamamen iptal edilmeli. Sosyal ve Türkçe bölümlerinde bazı soruların doğru yanıtını bulmak çok zor. Daha iyi hazırlanabilirdi" dedi.

    YANLIŞLIK YOK

    Final Dergisi Dershaneleri Yöneticisi Refik Koçak ise, oluşturdukları uzman bir ekiple soruları detaylı bir şekilde incelediklerini belirterek herhangi bir yanlışlık olmadığını belirtiyor. Bazı sorulardaki konuların müfredatta bulunmadıkları iddiasına da değinen Koçak, "Bu iddia doğru değil. Konular müfredatta bulunuyor. Soruların yanlış olduğu tespit edilirse bu ÖSS sonuçlarının açıklanacağı gün duyurulur. Yok kabul edilen sorular iptal edilir. Bu durum da öğrencilerin sıralamasını kesinlikle değiştirmez" dedi.

    HATALI SORU VARSA İPTAL EDİLİR

    ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan, ÖSS'deki bazı sorularda problemler bulunduğu yönündeki iddialarla ilgili inceleme yapılacağını ifade etti. Yarımağan, sadece bu tür iddiaları değil, sorularla ilgili öğrencilerin, öğretmenlerin, okulların, dershanelerin başvurularını da dikkate alırız. Soruları ilgili hocalar incelerler ve ona göre karar verirler. Hatalı soru saptanırsa iptal edilir. Bu durum öğrencilerin sıralamalarını değiştirmez" şeklinde konuştu.

    Bugün
    YAZILI KAĞIDI HAZIRLAMAK NE KADAR ZAMANINIZI ALIYOR? Soru Bankamızı ziyaret etmek için tıklayınız.
    DOSYA İNDİRMEKTE SIKINTI MI YAŞIYORSUNUZ?
    FORUMA DESTEK OLMAK MI İSTİYORSUNUZ?
    ALTIN ÜYE OLUN.
    AYRINTILI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ.


    Ölmek yenilmek değil yüceltmektir şanını

  2. #2
    umuro - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    01.Mayıs.2008
    Yaş
    41
    Mesajlar
    1,451

    ÖSS'de tartışmalı soru sayısı 5 oldu

    ÖSS bitti, yanlış ve hatalı soru iddiaları bitmedi. Fizik, Tarih ve Türkçe bölümlerindeki birer sorunun yanında Coğrafya testinde de iki sorunun hata içerdiği iddia edildi.

    Öğrenci Seçme Sınavı'nda yöneltilen sorularla ilgili tartışmalar sürüyor. Fizik, Tarih ve Türkçe testlerinde üç sorunun yanlış olduğu iddiasının ardından Celal Aydın Dershaneleri Coğrafya Bölüm Başkanı Mehmet Baran Aydın da Sosyal Bilgiler 1 ve 2 testlerinde iki sorunun hatalı olduğunu öne sürdü. Baran'ın verdiği bilgiye göre, Sosyal Bilgiler 1 testinin 16'ncı sorusunda ekvatoral bölgede görülen ve birbirini doğuran olaylar için verilen seçeneklerde yanlış ifadeler var. Doğru yanıt olarak verilen "Çizgisel hız kutuplara göre fazladır" ifadesi verilmiş, ancak bu fizik dersinin konusu.

    Coğrafya müfredatında böyle bir ifade yok. Dünyanın kendi etrafındaki hızından bahsediliyor ama anlaşılmıyor. Sorunun iptal edilmesi isteniyor. Sosyal Bilimler 2 testi 14'üncü soruda ise hem ekvatora hem de başlangıç meridyenine göre farklı yarımkürelerde yer alan ülkeler soruluyor. Doğru seçenek Finlandiya ve Brezilya olarak verilmiş. Finlandiya'nın bütün toprakları Kuzey Yarımküre'de ancak, Brezilya'nın her iki yarım kürede de toprakları var. Bu sorunun da iptali isteniyor.

    ÖSYM: İPTAL EDİLİR

    ÖSYM Başkanı Prof. Dr. Ünal Yarımağan hatalı sorular konusunda hafta boyunca da öğrenci, öğretmen, okullar ve dershanelerden gelen başvuruları kabul edeceklerini söyledi. Yarımağan, "Gelen bütün başvuruları biriktirir, gelecek hafta ilgili komisyonlarca toplu olarak incelenmesini sağlarız. Hatalı olduğu tespit edilen soru iptal edilir" dedi. Her yıl ÖSS'de başkasının yerine giren veya kopya çekme girişiminde bulunan kişilerin Doğu illerinden çıkması dikkat çekti.

    Kural dışı iş yapmaya başvuran, bunu seven insan sayısının ÖSS'de de arttığını söyleyen Yarımağan, "Mardin'de 150 kişi gözaltına alınmış. Bu kabul edilemez. Urfa ve Diyarbakır'da da yine benzer olaylar olmuş" dedi.

    sabah

    Herkes insanlığı değiştirmeyi düşünür; ama hiç kimse önce kendini değiştirmeyi düşünmez.<br />OFLU/TARİHÇİ<br /><br />

Benzer Konular

  1. Soru Bankası / Binlerce Soru
    Konu Sahibi adana Forum Genel Tarih Testleri
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 09.Kasım.2010, 22:31
  2. Tarih Test Soru Bankası WORD 1000 den fazla soru!!!
    Konu Sahibi eforx Forum Genel Tarih Testleri
    Cevap: 2
    Son Mesaj : 06.Ağustos.2010, 16:06
  3. Açık Soru Bank 2.0.0 (Soru bankası programı)
    Konu Sahibi adana Forum Eğitim Programları
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 07.Nisan.2009, 16:43

Bu Konu için Etiketler

Giriş