Milli Eğitim Bakanlığı, ÖSS'de tercih yapacak 1 milyon 500 bin gence rehberlik yapmak amacıyla "Adım Adım ÖSS" isimli tercih danışmanlığı kaynak kitabı hazırlayarak rehberlik öğretmenlerine gönderdi.
Çelik, kitabın önsözünde "ÖSS'yi kazanmak kadar doğru tercih yapmak da önemli. Üniversiteyi bitirmesine karşın mutlu olmayan kişiler var" uyarısında bulundu.

ÖSS'ye katılan 1 milyon 530 bin genç 15-17 Temmuz'da sınav sonuçlarının açıklanmasının ardından üniversite tercihlerini yapacak. Milli Eğitim Bakanlığı Özel Eğitim Rehberlik ve Danışma Hizmetleri Genel Müdürlüğü, "Adım Adım ÖSS" isimli tercih danışmanlığı kaynak kitabı hazırladı. Bin adet basılan ve rehberlik öğretmenlerine gönderilen kitapta, kuramlardan başarı puanlarına, alan seçiminden rollere kadar birçok konuda rehberlik hizmeti anlatılıyor. 6 aylık çalışma sonucunda hazırlanan kitap kapsamında, rehberlik öğretmenleri, öğrencilere tercihler konusunda danışmanlık hizmeti verecek.

-BAKAN ÇELİK, UYARDI-

Kitabın önsözü Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik tarafından yazılırken, Çelik, ÖSS'nin gençlerin hayatının şekillenmesi açısından önem taşıdığını, ama hayatın kendisi olmadığını söyledi. Tercihlerin önemine dikkat çeken Çelik, "Üniversite sınavının kazananlara baktığımızda kazandığı bölümden memnun olanların yanında memnun olmayan, bir başka bölümde okumak isteyen pek çok gencimiz vardır. Hatta üniversiteyi bitirip işe girdiği halde yönlendiği meslekten mutlu olmayanların sayısı da az değildir. Bunlar da gösteriyor ki, ÖSS'de yüksek puan almanın yanında kendimizi tanıyarak doğru tercih yapmak çok önemlidir" uyarısında bulundu. Seçilen mesleğin insanı mutlu ettiği gibi çok mutsuz da edebileceğine işaret eden Çelik, bu amaçla çocukların kara vermesinde kendi Milli Eğitim Bakanlığı'nın da sorumluluğu olduğunu kaydetti. Çelik, bu anmamda gençlerin rehberlik ve psikolojik danışmanlık hizmetlerinden yararlanmasını sağlayacakları belirtti.

Çelik, gençlerin yükseköğretime girene kadar kendi sorumluluklarında olduğunu ifade ederek, "Gençlerimizin her birinin yüksek öğretimde okuyacağı alan için doğru tercihler yapması çok önemlidir. Çünkü geçlik gelecektir. Hepimiz biliyoruz ki yetişmiş insan kaynağı ülkemizin gelişmesini doğrudan etkilemektedir" dedi.

-"TERCİH ÖNCESİNDE ÖĞRENCİLER KENDİ BAŞINA KALARAK DÜŞÜNMELİ"-

Söz konusu "Adım Adım ÖSS" kitabında, doğru ve etkili tercih yapmanın yolları da açıklanıyor. Kitapta, "Örenciler tercihlerini yapmadan önce bir süre kendi başına kalarak, meslek seçimi ile ilgili olarak bugüne kadar aldığı yardımları, yaptığı çalışmaları, görüştüğü kişileri göz önüne alarak düşünmelidir. Kendisini tüm dış etkenlerden ve baskılardan arındırıp soyutlayarak, hangi tercihleri yapmak istediğini, hangi çalışma alanına eğilimi olduğunu anlamaya çalışmalı ve bu sorulara cevap aramalıdır" önerisinde bulunuluyor. Kitapta ayrıca tercihler yapılırken puan yerine başarı sırasına göre tercih yapılması gerektiğine işaret ediliyor.

(ANKA)