Çelik, "Eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması, kişi hak ve eşitlik ilkesiyle birebir ilişkili olacak" dedi. Çelik, "Eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması, kişi hak ve eşitlik ilkesiyle birebir ilişkili olacak" dedi..

EĞİTİMDEKİ ÖNCELİKLER

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, TAKVİM'e özel açıklamalarda bulundu. Çelik, Türkiye'nin eğitimdeki önceliğinin eğitimde fırsat eşitliğinin sağlanması olduğunu vurgularken, "Bunu eğitim kalitesinin yükselmesi sağlayacak. Kalite yükseldikçe dersaneler ortadan kalkacak. Bu da 'kişi hak ve eşitlik ilkesiyle' birebir ilişkili olacak" diye konuştu.

"AFFA SICAK BAKMIYORUM"

100 bin yeni dersliğe ihtiyaçları olduğunu hatırlatan Çelik, özellikle Doğu'da kız öğrencilerin kalabilmeleri için 414 ortaöğretim yurdu yaptıklarını söyledi. Bakanlığına ayrılan bütçenin yetersizliğine de işaret eden Çelik, yüzbinlerce kişinin merakla beklediği üniversite affı için de "1 milyon gibi rakamlar ütopik. Sonuç olarak öğrenci affı konusuna sıcak bakmıyorum" dedi.

***

Affa sıcak bakmıyorum!

Milli Eğitim Bakanı Çelik, af isteyen 1.5 milyon öğrenci rakamını ütopik buluyor ve 'Toplumsal baskı oluşturmak için uydurulmuş bir rakam' diyor.

Milli Eğitim Bakanlığı yaptığı 2 dönemde de bütün okullara fiziki ve teknolojik altyapı sağladı... Kendilerine bu yıl ayrılan bütçenin "dişlerinin kovuğuna bile gitmediğini" ve daha 100 bin dersliğe ihtiyaçları olduğunu söyleyen Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'le 0-7 yaş çocuk eğitiminden doğudaki köy okullarına, eğitimde fırsat eşitliğinden öğrenci affına kadar her şeyi konuştuk...

* 0-7 yaş çocuk eğitiminde ne kadar ilerleme kaydedildi.

Eğitim konusunda "7 çok geç" diyoruz. Ama buna rağmen okul öncesi eğitim çağındaki her çocuğun sadece yüzde 30'u okula gidiyor. Hükümet olarak 2012'de yüzde 50 hedef koyduk. Her yıl 4, 5 ve 6 yaş da dahil 1 milyon 300 bin çocuk okul çağına geliyor. Bu arada okul öncesi eğitimde müthiş bir ivme kazandık. 48 ve 72 aylık çocuklardaki zeka gelişimi en ileri ve hızlı seviyededir. O çağdaki çocukları bu yüzden motive etmemiz gerekir.

* Kız çocukları bu yüzde 30'un ne kadarını kapsıyor?

Okul öncesi eğitimde cinsiyet fark etmiyor. Kırsalda kız öğrencilerde 6. sınıftan itibaren gözle görülür bir azalma oldu. "Haydi Kızlar Okula Kampanyası"nda 310 bin çocuğu okullu yaptık. Üstelik her bir çocuğu ayrı ayrı kontrol ediyoruz.

* Önceki hükümetlere göre özellikle doğuda çocukların okullara gönderilmesi konusunda büyük bir çalışma var.

Mukayese bile kabul etmez. Eskiden açık ilköğretim, lise büroları 81 il merkezinde vardı. Van'ın Bahçesaray ilçesinde bir kız çocuğu açık ilköğretime gitmek istediğinde nasıl ulaşacak. Biz ise Türkiye'de ne kadar ilçe varsa o kadar açıköğretim bürosu açtık. Özellikle kız çocukları Anadolu Lisesi sınavlarını kazanır, pansiyon bulur ve ailesi de izin verirse okula gidebilirdi. İktidara geldiğimizden beri 414 ortaöğretim yurdu yaptık. Bunların 71'i doğuda. Eğitimde fırsat eşitliği açısından son derece anlamlıdır. Artık en ücra okullarda bile internet bağlantıları var. Geçen yıllarda Batman, Van, Muş gibi illerde OKS birincileri çıktı. Bütün bu imkanlar taşraya yaygın hale getirildi. Bütün bu yaptıklarımız için şöyle bir hesap yapalım. Her dört derslikten biri bu iktidar döneminde yapıldı, her üç öğretmenden biri bizim hükümetimiz döneminde atandı. Okullara 600 bilgisayar gönderildi.

HİCRAN AYGÜN
Takvim GAZETESİ