Kocaeli'nde üniversite öğrencisi, YÖK'ün açık öğretim için ÖSS taban puanını 145, lisans programları için ise 165 olarak yeniden belirleme kararının iptali ve yürütmenin durdurulması için İdari Mahkemesinde dava açtı.
Kocaeli Üniversitesi İzmit Meslek Yüksekokulu İş Sağlığı ve İş Güvenliği 2. sınıf öğrencisi Latif İşcen, YÖK üniversitelerin kontenjanlarının daha etkin kullanabilmesi amacıyla Öğrenci Seçme ve Yerleştirme Merkezi Başkanlığı'nın (ÖSYM) önerileri doğrultusunda 19 Haziran 2008 tarihinde 9. Genel Kurulda aldığı ''önlisans ve açık öğretim için ÖSS taban puanı 145, lisans programları için ise 165 olarak yeniden belirleme kararı''nın iptali ve yürütmenin durdurulması için Kocaeli İdare Mahkemesine dava açtı.

İşcen, dava dilekçesinde, 2008 yılı ÖSS Kılavuzu'nun ÖSYM Başkanlığınca yayımlandığını, adayların kılavuzda belirtilen kurallara göre müracaat ederek 15 Haziran 2008'de ÖSYM Başkanlığınca belirlenen yerlerde sınava girdiğini anımsattı.

YÖK'ün 19 Haziran 2008 tarihinde aldığı kararla taban puanların değiştiğini ifade eden İşcen, bu nedenle sınavı kazansa bile 4 yıllık lisans programına yerleşme ihtimalinin ortadan kalktığını bildirdi.

İşcen, şunları kaydetti:

''Söz konusu karar, işlem ve şartlardan etkilenen benim kazanma ihtimalimi ortadan kaldırmış, yayımlanmış sınav kılavuzuna (ÖSYM 2008 Kılavuzu) göre, kazanamayacak adayın yerleşme ihtimalini artırmıştır. Söz konusu uygulama hukuka aykırılık içermektedir. Kişilerin belirli hükümlere göre girmiş olduğu sınavda hüküm değişikliği yapılarak haksız sıralama (lisans programına yerleştirme) yapılmaktadır. Bir nevi kazanacak adayın kazanmasının engellenmesi ile kazanamayan adayın yerleşmesi sağlanmaktadır.''

İşcen, dilekçesinde, taban puanda değişiklik yapılmasaydı 165 puan alan kişinin Ağırlıklı Orta Öğretim Puanının (AOÖP) hesaplanmayacağını, bu nedenle de sıralamaya dahi giremeyeceğini savundu.

Bu konudaki uygulamalarının hiçbir mantıki izahı ve hukuksal zemini olmayan keyfi bir uygulamadan öteye gitmediğini ve bu durumun mağduriyetime yol açabileceğine dikkati çeken İşcen, ''İşin aciliyeti ve davalı ÖSYM Başkanlığının işleminin yürütülmesi, telafisi mümkün olmayacak sonuçlar doğuracağından, dava sonuçlanıncaya kadar yürütmenin durdurulması ve kararın iptali''ni istedi.




AA