Bakan Çelik öğrenci affıyla ilgili tasarının hazır olduğu müjdesini verdi.
Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, öğrenci affı ile ilgili tasarının hazırlandığını ve gelecek ay içerisinde Bakanlar Kurulu’na sunulacağını bildirirken, öğrenci affı konusunda çeşitli girişimlerde bulunan Eğitim Hakkı Platformu, Çelik’in açıklamalarından sonra siyasilerden görüş almaya başladı. AKP, CHP, MHP, ÖDP, DSP, BBP'li milletvekilleri öğrenci affının çıkarılması konusunda mutabık kaldı.

Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik, öğrenci affı tasarısının hazırlandığını, Eylül ayı ortasında Bakanlar Kurulu’na sunulacağını, yasa tasarısının Ekim ayında ise TBMM’ye gönderilmesini beklediklerini açıklaması af bekleyen öğrenci ve ailelerde sevinçle karşılandı.

Öğrenci affı bekleyen gençler tarafından kurulan ve öğrenci affının çıkarılması amacıyla yoğun çalışmalar yürüten Eğitim Hakkı Platformu (www.ogrenciaffi.org) temsilcileri, Bakan Çelik’in açıklamaları üzerine siyasilerden görüş aldı. Birçok partiye mensup siyasi ile görüşen Eğitim Hakkı Platformu temsilcileri, “öğrenci affı çıkmalı” yanıtı aldı.


Çeşitli partilerden milletvekillerinin öğrenci affı konusundaki görüşleri ise şöyle:

AKP’Lİ KAYATÜRK: “GENİŞ KAPSAMLI BİR YASA ÇIKARILMALI”

AKP Ankara Milletvekili Burhan Kayatürk: “İktidar partisi olarak halktan gelen taleplere göre hareket ediyoruz bu konuda da mağdur gençlerimizden ve ailelerinden yoğun bir talep var, Sayın Milli Eğitim Bakanımız Hüseyin Çelik Bakanlık bünyesinde bir çalışma başlatmış durumda, biz parti olarak süre bazında geniş kapsamlı bir yasa çıkartmak istiyoruz. Gelen taleplerde bu yönde. Kapsamı geniş, mağduriyetleri giderecek bir öğrenci affı yasası çıkarılmalıdır, 2005 yılında çıkarılan yasanın eksiklikleri gözden geçirilmelidir. Çünkü bu düzenlemenin uygulanması esnasında her üniversite farklı şekillerde öğrencileri yasadan yararlandırmış ya da bu haktan mahrum bırakmıştır. Uygulamadaki bu sıkıntılar yasadan faydalanan birçok genci de tekrar mağdur etmiştir. Okul başarısızlığından ziyade yasanın yoruma açık bırakılması nedeniyle düzenlemeden istenilen sonuç alınamamıştır. Bu nedenledir ki sınav adeti, devam koşulu, öğrencilik hakları ve başarı kriterleri kesin hatlarla çizilmiş son bir öğrenci affı çıkarıldıktan sonra Yüksek Öğrenimde köklü değişikliklere gidilmelidir.”

AKP’Lİ DODURGALI: “SIKINTILARI GİDERECEK BİR YASA ÇIKMALI”

AKP Sinop Milletvekili TBMM Milli Eğitim Komisyonu Üyesi Abdurrahman Dodurgalı: “Geniş kapsamlı bir yasa olması gereklidir, Bakanlığın temayülü ne yönde şu anda bilmiyorum. Sıkıntıları giderecek bir yasa olması gerekir.”

MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: “Eski bir üniversite hocası olarak öğrenci affının çıkmasına karşı değilim, çünkü olayı değerlendirirken ortam şartları da göz önüne alınmalıdır. Örneğin öğretim görevlisi olduğum yıllarda bir öğrencim vardı derslere devam etmiyordu, bir gün yanıma geldiğinde sıkıntısını sormuştum, öğrencinin cevabı ‘Çalışıyorum bu nedenle derslere giremiyorum’ Şeklinde olmuştu. Nerede çalıştığını sorduğumda ise inşaatlarda çalıştığını söylemişti. Avuçlarını açıp baktığımda gerçektende elleri nasırlarla doluydu. Ben bu öğrencimden devam koşulu istemedim dersimden de bırakmadım, ama aynı durumda olan birçok genç derslere devam edemediği için okullarından ilişik kesmek zorunda kalıyor. Ekonomik sıkıntıları yüzünden çalışmak zorunda kalmış birçok genç maalesef üniversite öğrenimini tamamlayamıyor. Gençlerimizin okula dönüşü sağlanmalıdır.”

DSP Genel Sekreteri Masum Türker: “Belli aralıklarla öğrenci affı çıkarılması çıkarılmalıdır. Böyle kanunları çıkarmak cesaret işidir. Biz bu konuyu polemik konusu yada siyasi malzeme olarak kullanmayız öğrenci affı konusunu sonuna kadar destekleriz.”

ÖDP’Lİ URAS: “DEVLET ŞEFKATLİ YÜZÜNÜ GÖSTERMELİDİR”

ÖDP Genel Başkanı Ufuk Uras: “Her türlü affı destekliyorum, affetmek büyüklüktür. Devletin şefkatli yüzünü milletine göstermesi gerekir.”

BBP Genel Başkanı Muhsin Yazıcıoğlu: “Zaten verdiğimiz kanun teklifiyle konuya olan duyarlılığımızı göstermiştik, maddi sorunlar, sağlık sorunları ve eğitim sisteminden kaynaklanan aksaklıklar öğrencilerin okullarına zaman zaman devam edememesine neden oluyor. Bu sıkıntıları yaşayan birçok gencimiz bizlere ulaşıyor. Mağduriyetlerin giderilmesi şart.”

CHP Milletvekili TBMM Eğitim Komisyonu Üyesi Fatma Nur Serter: “Eğitim, pahalı bir yatırım, hem de çok pahalı bir yatırım. Eğitimde israfa bu ülkenin tahammülü yok. Bir üniversitede, bir tıp fakültesinde özellikle beşinci sınıfa gelmiş bir öğrenci, devamsızlık, öğrenci katkı payını ödeyememe ya da başka çeşitli nedenlerle üniversiteden uzaklaştırılmışsa, eğitim hakkı engellenmişse, bu öğrencilerimize yeni bir fırsat tanınmalıdır. Onları öğrenci affından yararlandırarak yeniden, en azından beş yıl devletin para ödediği bir fakülteden mezun olmaları için, okullarına devam etmelerini ve sınavlarına girmelerini sağlamak gerekir.”

kaynak:internet haber