Ders Kitaplarını Değerlendirme Çalıştayı'nda, ders saatlerinin artırılması ve öğretmenlere yeni ders programlarının uygulanmasında kolaylık sağlanması için hizmet içi eğitime ağırlık verilmesi önerildi.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) Talim ve Terbiye Kurulu Başkanlığınca (TTK) koordine edilen ve Kızılcahamam Asya Termal Tesisleri'nde dün başlayan ''Ortaöğretim Programları ve Ders Kitaplarını Değerlendirme Çalıştayı'', komisyonlarca hazırlanan raporların sunulmasıyla sona erdi.
Çalıştay'ın bitiminde, ortaöğretim'deki coğrafya, matematik, din kültürü ve ahlak bilgisi, edebiyat, dil ve anlatım zorunlu dersleriyle ilgili kurulan komisyonlarca hazırlanan raporlar okundu. Raporda, ders saatlerinin artırılması ve öğretmenlere yeni ders programlarının uygulanmasında kolaylık sağlanması, fiziki alt yapının iyileştirilmesi, ders programları ve kitaplarının yeniden gözden geçirilmesi önerilerinde bulunuldu.
MEB Ortaöğretim Genel Müdürü Emin Gürkan, raporların sunumundan sonra yaptığı konuşmada, komisyonlarca programların uygulanması konusunda okulların fiziki yapılarının düzenlenmesi, araç gereç eksikliklerinin giderilmesi gerektiğinin tespit edildiğini kaydetti.
Bakanlığın, bu sorunların giderilmesi için yoğun bir şekilde çalıştığını ifade eden Gürkan, ''Okullarımızda ders araç gereci açısından hiçbir sıkıntı kalmamıştır'' dedi. Komisyonların ders saatlerinin artırılması yönünde de önerilerde bulunduğunu hatırlatan Gürkan, şunları söyledi:
''Seçmeli dersler ve temel dersler dahil 99 dersimiz var ama biz bunu bir okulda icraya koyduğumuzda 15-20 ders oluyor. Haftalık ders saatlerinin 35-40'tan 35'e ve 30'a indirdik. Şimdi biz bir taraftan bunu yaparken, çocuklarımızın yükünü hafiflettik derken, bir taraftan da tekrar sil baştan yukarıya çıkmak elbette makul değil ama bu teklifleri biz kabul ediyoruz. Bunlar çalışılacaktır. Gerçekten makul olanlar uygulanacaktır.''
-''BU PROGRAMLARDAN ASLA GERİ DÖNÜŞ OLMAYACAKTIR''-
MEB TTK Başkanı Merdan Tufan ise ders kitaplarının hep birlikte değerlendirilmesi ve varsa hataların giderilmesi gerektiğini ifade ederek, ''Dünya devletleriyle yarışabilmek için ne gerekiyorsa onu yapalım. Birbirimizin hatasını aramak, birbirimizin önüne takoz koymak bize yakışmıyor. Ortaya koyduğumuz programlar elbette eleştiriye açıktır. Eleştirileri dikkate alacağız'' diye konuştu.
Tufan, şöyle devam etti:
''Zaman zaman illere yaptığımız toplantılarda bazı eğitimcilerimizin bu programlardan geri dönülebileceği gibi bir beklenti ve kuşkunun da var olduğunu gördük. Şunu net olarak belirtmeliyim ki bu programlardan artık asla geri dönüş olmayacaktır. Herkes bunu çok iyi bilmelidir ama mutlaka bu programlar revize edilecek, mükemmel hale getirilecektir.''
-KOMİSYONUN ÖNERİLERİ-
Coğrafya, matematik, edebiyat, dil ve anlatım, din kültürü ve ahlak bilgisi ders programlarının değerlendirilmesi için oluşturulan komisyonların önerileri şunlar:
Coğrafya:
-Öğretmenlere yeterince hizmet içi eğitim verilmiyor.
-Yeni müfredatın anlaşılabilmesi için öğretmenler desteklenmeli.
-Üniversitelerden hizmet alınmalı.
-Okullardaki fiziki alt yapı yetersiz, hazırlanan program profesyonel olsa bile alt yapı yetersiz olduğu için uygulanamıyor.
-Programda yer alan kazanımlar yeterince net değil ve kitaba çok fazla yansıtılmamış.
-Öğretmenlere arazi çalışmaları için ek ders ücreti verilmeli.
-Yüksek öğretim programları da yeni müfredata uygun hale getirilmeli, eğitim fakültelerinde yeni müfredatı bilen öğretmenler yetiştirilmeli.
-Kitaplardaki bilgiler güncel değil, örneğin 11. sınıf kitabında Türkiye ekonomisine ilişkin 1990'lı yılların bilgilerine yer veriliyor.
-Kitaplarda harita, grafik gibi görselliklere daha fazla yer verilmeli.
-Ders kitaplarına daha fazla özen gösterilmeli, maddiyattan kaçınılmamalı.
Matematik:
-Yeni program okullarda tam olarak uygulanmıyor, bu konuda yetkililerin dikkati çekilmeli.
-Müfredat ile üniversite sınavı uyumlu değil, uyumlu hale getirilmeli.
-Matematik ders saati 4'ten 5'e çıkarılmalı.
-Geometri dersi 9. sınıftan itibaren verilmeli.
-Analitik geometri dersi 10. sınıftan itibaren verilmeli.
Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi:
-Program için toplumsal gelişim ve değişimler dikkate alınmalı.
-Programın uygulanabilmesi için 1 ders saati yetersiz geliyor, ders saati 2'ye çıkarılmalı.
-Öğretmenlere hizmet içi eğitim verilmeli.
-Dersin işlenmesi için gerekli araç gereç yetersiz, branş sınıfları kurulmalı.
-Öğrencilere görsel ve işitsel sunumlar hazırlanmalı.
-ÖSS'de Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi soruları çıkmalı.
-Öğretmenlerin kitap seçebilmeleri için inisiyatif göstermesi için izin verilmeli.
Edebiyat, Dil ve Anlatım:
-2 saatlik ders süresi yetersiz, konular yetişmiyor.
-Araç gereç yetersiz.
-Hizmet içi eğitim verilmeli.
-Ders kitabı için kelimeler sözlüğü verilmeli, anlamada sıkıntı yaratıyor.
-Metinler uzun olduğu için öğrencilerin dikkati dağılıyor.
-Program özgür düşünmeyi amaçlıyor ancak ortak sınav buna engel oluyor, bunun önüne geçilmeli.
-Görsel zenginliklere kitapta yer verilmeli, yazar fotoğraflarıyla metinler zenginleştirilmeli.

kaynak:haber 7