Milli Eğitim Bakanlığının (MEB) 10-14 yaş arasındaki hiç okula gitmeyiş veya okuldan ayrılmış çocuklara yönelik hazırladığı ''Yetiştirici Sınıflar Eğitim Programı'' Ankara'da başladı

MEB'in, Yetiştirici Sınıflar Eğitim Programı'nın uygulama çalışmasına ilişkin Atatürk Teknik Anadolu Meslek ve Meslek Lisesinde, MEB, il ve ilçe milli eğitim müdürlüğü yetkilileri ve okul yöneticilerinin de katıldığı toplantı yapıldı.

UNICEF Türkiye Temsilcisi Reza Hossaini toplantının açılışında yaptığı konuşmada, Haydi Kızlar Okula Kampanyası'nın yürütülmesinde MEB'in UNICEF tarafından desteklendiğini belirterek, 2003 yılında başlatılan bu kampanyadan önemli deneyimler elde edildiğini söyledi. Hossaini, eğitim dışında kalan çocukların daha çok çalışan, sokakta yaşayan veya istismara uğramış çocuklar olduğunu kaydetti.

''5 yıllık olağanüstü deneyim bizim bundan sonra ulaşılamamış çocuklara ulaşmak için ihtiyaç duyduğumuz enerjiyi verecek'' diyen Hossaini, Türkiye'nin bu sorunun çözümünde yaklaşımı değiştirdiğini de anlattı. Hossaini, ''Türkiye artık 'okullaşma oranımız yüzde 95, 97 demiyor. Çocukların yüzde 3'ü, yüzde 5'i dışarda diyor. Bizim de yaklaşımımız böyle'' diye konuştu. ''Bir tek çocuğun hayatının kurtulmasının bile önemli olduğunu'' söyleyen Hossaini, ''UNICEF olarak böyle kutsal bir işin parçası olmaktan mutluluk duyduklarını'' dile getirdi.

''ISKALADIKLARI HAYATI YAKALAYABİLMELERİ İÇİN''

MEB İlköğretim Genel Müdürü İbrahim Er de Haydi Kızlar Okula Kampanyasından elde edilen deneyimlerin kendilerini böyle bir çalışma yapmaya zorladığını söyledi. Okula gidemeyen yaşı büyük çocukların psikolojilerinin de göz önünde bulundurulması gerektiğini ifade eden Er, ''Bu, bizim o çocukların ruh sağlıklarını da düşünerek, ıskaladıkları hayatı yakalayabilmeleri için, akranlarıyla beraber okuyabilmeleri için yaptığımız bir çalışma'' diye konuştu.

Ankara Vali Yardımcısı Mehmed Kurdoğlu ise ''Ankara'nın eğitimin de başkenti olabilmesi için herkese aynı ağırlıkta önemli görevler düştüğünü'' kaydetti. Eğitim almamış hiçbir birey kalmaması için çaba gösterildiğini söyleyen Kurdoğlu, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakıfları aracılığıyla çocukların eğitimine engel olan maddi sorunların da ortadan kaldırılmasına çalıştıklarını belirtti. Kurdoğlu, milli eğitim müdürlükleri ve okul yöneticilerine ''Parası olmadığı için, yoksul olduğu çocuğun okuyamadığı mazeretini duymak istemiyoruz. Gerekirse çocukların ihtiyaçlarını karşılayın faturayı bize gönderin. Çocuklarımızın okullaşmasına engel olacak maddi sorunlar konusunda yanınızdayız, arkanızdayız'' diye seslendi.
Ankara Milli Eğitim Müdürü Murat Bey Balta da Yetiştirici Sınıflar Eğitim Programı'nın uygulanması konusunda Ankara'nın liderlik yapacağını söyledi. Balta, Ankara'nın özellikle ilçelerindeki kırsal kesimlerinde okula gitmeyen çocukların aileleriyle tek tek görüşülerek onların okula kazandırılmasının sağlandığını belirtti.

''Ana Kız Okuldayız'' kampanyasına da değinen Balta, okulların açılacağı 8 Eylülde Mamak'ta büyük bir şenlik düzenleyerek kampanyayı başlatacaklarını kaydetti.
Yetiştirici Sınıflar Eğitim Programı, 10-14 yaş arasındaki hiç okula gitmemiş veya okuldan ayrılmış çocuklara hızlandırılmış eğitim verilerek yaşlarına uygun sınıflara yerleştirilmesini, böylece çocukların örgün öğretime devam etmelerine fırsat tanınmasını öngörüyor.


eğitimportalı