Rektörler, 'fen edebiyat' mezunlarına çare arıyor

Ankara'da Üniversitelerarası Kurul toplantısında bir araya gelen rektörler, fen edebiyat fakültesi mezunlarının öğretmen olabilmesi için kolaylık getirilmesini istedi. Yükseköğretim Kurulu (YÖK) da formasyon eğitiminin 1 yılda tamamlanacağını duyurdu.

Üniversitelerarası Kurul'un (ÜAK), Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi Rektörü Hasan Ceylan başkanlığında yaptığı ilk toplantıda fen edebiyat fakültesi öğrencilerinin sorunları konuşuldu. Görevi Rektör Ceylan'a devreden Üniversitelerarası Kurul'un önceki başkanı Akdeniz Üniversitesi eski Rektörü Mustafa Akaydın daha çok siyasi tartışmalarla gündeme gelmişti.

Kurulun Ankara Üniversitesi Morfoloji binasında yapılan toplantısında Bartın Üniversitesi Rektörü Ramazan Kaplan, fen edebiyat fakültesi öğrenci ve mezunlarının yaşadıkları sıkıntıları anlattı. Diğer rektörler de Kaplan'a destek verdi. Bunun üzerine, Rektör Kaplan'ın konuyla ilgili bir rapor hazırlaması ve bir sonraki toplantıda konunun daha detaylı konuşulması kararlaştırıldı.

Bartın Üniversitesi Rektörü Ramazan Kaplan, fen edebiyat fakülteleriyle ilgili uygulamayı eleştirdi. İsteyen öğrenci ve mezunlara formasyon eğitimi verilmesini öneren Rektör Kaplan, bu konuda Açıköğretim Fakültesi'nin değerlendirilebileceğini belirtti. Kaplan, sorunun çözülmemesi halinde formasyon eğitiminin bazı üniversiteler için kazanç kapısı olmaya devam edeceğini ifade etti.

Bazı eğitimciler fen edebiyatlıların da eskiden olduğu gibi öğretmenliğe atanmasını isterken bazıları, eğitimleri boyunca öğretmen olmak üzere yetiştirilen eğitim fakültelilerin öncelikli olarak atanmasını istiyor. Milli Eğitim Bakanlığı da öğretmen atamalarında eğitim fakültesi mezunlarına öncelik veriyor. Yükeköğretim Kurulu (YÖK), fen edebiyat fakültesi mezunlarının formasyon eğitimini 1,5 yıldan 1 yıla indirdi.