ÖSS sınavı gelecek yıl değişecek



Ögrenci Seçme Sınavı (ÖSS) önümüzdeki yıl değişecek. Yeni model için sivil toplum kuruluşları ve akademisyenlerden görüş istendi. YÖK çalışmalarda sona yaklaştı.
Yeni model için sivil toplum kuruluşları ve akademisyenlerden görüş istendi.Üniversiteler hem yazılı hem sözlü iki aşamalı sınav modeli önerdi sendikalar ise "olgunluk sınavı" yapılsın dedi. Ancak önerilen modellerin hiçbirinde imam hatiplerle meslek liselerine yönelik net bir formül geliştirilmedi. Üniversiteye girişte uygulanacak yeni model için YÖK temmuz ayından beri çalışıyor.

Milli Eğitim Bakanlığı ile ÖSYM de nasıl bir model olabileceği üzerinde hazırlıklarını sürdürüyor.

Sadece kurumlar değil sivil toplum da sürece dahil edildi. Eğitim sendikaları,üniversiteler ve akademisyenler yök'ün talebi doğrultusunda önerilerini iletti.

Birçok alternatif var, ancak tüm önerilerin ortak noktası ortaöğretim müfredatının üniversiteye geçişte etkili olması.

Sendikalar olgunluk sınavından yana tutum belirledi. Türk Eğitim-Sen, ortaöğretim 10. ,11. ,12. , sınıflara dönem sonunda müfredatla örtüşen sınav yapılmasını önerdi. Ardından ÖSYM tarafından gerçekleştirilecek final sınavıyla üniversiteye geçişin sağlanmasını istedi.

Bağımsız Eğitim Sendikası da aynı yöntemi savundu. Lise öğrencilerinin gireceği olgunluk sınavının üniversiteye geçişte yüzde 25 oranında etkili olmasını önerdi.

Üniversiteler ise çok daha farklı bir model geliştirdi. Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi iki aşamalı sınav sistemini gündeme getirdi.

ÖSYM tarafından yapılacak ilk sınavın ardından tıp, hukuk ve eğitim fakülteleri gibi bölümler için ek sınav ya da mülakat hakkı tanınmasını önerdi.

Böylece öğrencilerin sınav başarılarının yanında kişisel yeteneklerinin de ölçülmesi gerektiği belirtildi.

Ancak tüm bu model önerileri içinde "katsayı" ile ilgili formül geliştiren olmadı.

Türk Eğitim-Sen katsayı kaldırılsın demekle yetindi.

Ancak aralarında imam hatip liselerinin de bulunduğu meslek liselerinin yeni model içindeki yerinin ne olacağı açıkça belirtilmedi.

Bu konuda yine son sözün siyasi bir karar olarak hükümete bırakılacağı belirtiliyor.

Yeni ÖSS modelleri Yüksek Öğretim Kurulu'nun 23 Ekim'deki toplantısında gündeme gelecek. YÖK, önerileri değerlendirerek oluşturulacak modeli şekillendirmeye çalışacak.


8 sutün