Rize'nin Çamlıhemşin ilçesinde bir lise öğrencisi, evlerinden kara yoluna bağlantı yolu olmaması nedeniyle okula gidebilmek için önce patika yoldan Fırtına Deresi'ne iniyor, ardından da kendi yaptıkları teleferiğe binerek, derenin karşısına geçiyor.

Çamlıhemşin'in Aşağı Şimşirli Mahallesi'nde yaşayan ve Çamlıhemşin Atatürk Lisesi 10. sınıf öğrencisi olan Uğur Maçça (16), yol olmadığı için her gün evlerinden okula gidip gelirken zorlu bir yolculuk yapmak zorunda kalıyor.

Evden çıktıktan sonra yaklaşık 300 metre patika yoldan yürüyerek Fırtına Deresi'ne inen Maçça, ardından dere üzerindeki yerden 3-4 metre yüksekliğinde ve yaklaşık 25 metre uzunluğundaki teleferiği kullanarak derenin karşısına geçiyor. Ardından tekrar patika yoldan Ayder-Çamlıhemşin kara yoluna çıkan Maçça, buradan araçla okuluna gidebiliyor. Maçça, okulun ardından yine aynı yolu kullanarak evine dönüyor.

-OKUL YOLUNDA ZORLU PARKUR-

Uğur Maçça, AA muhabirine yaptığı açıklamada, evlerinin bulunduğu yerde kendilerinkinden başka ev bulunmadığını, bu nedenle de yolu olmadığını söyledi.

Evlerine ulaşımı patika yoldan sağladıklarını belirten Maçça, ''Okula giderken evden çıktıktan sonra patika yoldan yürüyerek Fırtına Deresi'ne iniyorum. Ardından kendi yaptığımız teleferiği kullanarak derenin karşısına geçiyorum'' dedi.

Maçça, yaklaşık 6-7 yıl öncesine kadar derenin üzerinde ahşaptan bir köprü olduğunu, ancak köprünün yıkılmasının ardından eve ulaşabilmek için teleferiği kullanmaya başladıklarını ifade ederek, ''Evimizden kara yoluna çıkan bir patika yol var, ancak yaklaşık 3-4 kilometre uzunluğunda. Bu yol hem çok uzun hem de ormanın içinden geçtiği için özellikle akşamları korkutucu oluyor. Teleferikli yolu kullanarak en fazla yarım saatte kara yoluna ulaşabiliyorum. Diğer patika yolu kullanarak 2 saatte ancak yola çıkabilirim. Bu nedenle teleferikli yolu tercih ediyorum'' diye konuştu.

Derenin karşısına teleferikle geçmenin bazen korkutucu olduğunu anlatan Maçça, şöyle devam etti:

''Özellikle derenin yükselmesi durumunda dereyi teleferikle geçmek oldukça tehlikeli oluyor. Ama başka çaremiz yok. Çünkü evimizin bulunduğu yerde bizden başka kimse yaşamadığı için dere üzerinde köprü de yapılmıyor. Daha önceleri amcam da bizim evin yanındaki evinde yaşardı. Ancak ulaşım zorluğu nedeniyle buradan başka bir şehre göç etti. O zamandan beri burada tek başımıza yaşıyoruz.''

Maçça, derenin üzerindeki teleferikten başka kara yolundan direkt evlerine ulaşan bir teleferik daha olduğunu, çok yüksekten geçtiği için tehlikeli olması nedeniyle diğer teleferiği sadece eşya taşımada kullandıklarını kaydetti.


KAYNAK:ANKA