Gazeteci ve televizyon yapımcısı Can Dündar'ın penceresinden Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün anlatıldığı ''Mustafa'' isimli belgesel, Antalya'da seyirciyle buluştu. Filmde Ata'nın zaafları da yer alıyordu. Bu zaaflardan biri de karanlıkta asla uyuyamamasıydı...

1 MİLYON AVRO'YA MAL OLDU

45. Antalya Altın Portakal Film Festivali etkinlikleri kapsamında Antalya Kültür Merkezi'nde (AKM) ilk kez gösterime giren belgeseli, Antalya Belediye Başkanı Menderes Türel, Can Dündar, film seti ekibi ile sinemaseverler izledi. İzleyicilerin zaman zaman duygulu anlar yaşadıkları belgeselin gösterimi sonrası Dündar ve ekibi ayakta alkışlandı.

Gösterim sonrası izleyicilerle buluşan Dündar ve film ekibi, Atatürk'ün bilinmeyen yanlarını da perdeye taşıdıklarını söyledi.

Belgeselin yaklaşık 9 ayda çekildiğini ve çoğunluğunu yabancı arşivlerin oluşturduğu 15 yıllık malzemeleri kullandıklarını anlatan Dündar, filmin 1 milyon Avro'ya mal olduğunu dile getirdi.

GECE KARANLIKTA ASLA UYUYAMAZDI

İzleyicilerin sorularını da yanıtlayan Dündar, şunları kaydetti:

''Ben de belgeseli montajlandıktan sonra sizlerle birlikte ilk defa izledim. İşlenilmesi gereken daha birçok konunun olduğunu gördüm ve belgesel boyunca 'keşke şunları da işleseydik' dedim. Tabii ki Atatürk'ü 2 saatte sığdırmak mümkün değil. Ama 5 bölüm halinde televizyonda belgesel serisini hayata geçireceğiz. Belgeselde, toprağını kaybetmiş ve bunun derin acısını yaşayan, kendisine yeni bir yurt kurmaya çalışan, nitekim bu konuda başarılı olan bir çocuğun hayatını işledik. Atatürk'ün bazı zaaflarını da ele aldık. Yalnızlığını, eşinden ayrılışını ve gece karanlıkta asla uyuyamadığını anlattık. En çok etkilendiğim sahnelerden birisi de annesini kaybettiğini anlattığı anı''

''EN UCA GİTTİK''

Dündar, bir izleyicinin, ''Her iki kutbu sinirlendirecek konuları işlemişsiniz. Hurafelere ve Güneydoğu konusuna değinmişsiniz. Cesaret gerektiren bir konu. Çekindiğiniz oldu mu?'' biçimindeki sorusuna ise şu yanıtı verdi:

''Umarız tüm seyircilerimiz de sizin gibi dikkatlidir. Biz, eleştirilere göğüs germeye hazırız. Bu belgeselde alışılmış bir profil çizmedik. En uca gittik. Atatürk gibi bir liderin de korkularının olduğunu anlattık. Yalnızlık önemli bir motifti. Özellikle Atatürk'ün hayatının son dönemlerindeki yalnızlığını işledik. Nitekim devrimciler yalnız oluyor.''

Dündar, başka bir izleyicinin, ''Bu belgesel aynen televizyonda da yayınlanacak mı? Televizyon kanalları bazı bölümleri yayınlamak istemeyebilirler mi'' sorusuna, ''Daha fazlası yayınlanacak. Kısıtlama olacağını sanmıyorum'' karşılığını verdi.

Dündar, belgesele ilişkin kitabın da 10 gün sonra piyasaya sunulacağını sözlerine ekledi.


internet haber