Nusret Karaca

İzmirli Ozan Homeros’tur ilk olarak Anadolu’dan söz eden. Şafak Ülkesi. Güneşin doğduğu yer <<Küçük Asya>>. Bizans döneminin <<ANATOLE>>si. Türkler zamanla ve küçük bir değişiklikle <<Anadolu>> demişler bu bereketli topraklara.

1962 yılında Konya’ya 50 km mesafede Küçükköy yakınlarında Çatalhöyük’te M.Ö 7000’de kurulan ilk sitelerin ortaya çıktığı bir kazı yapıldı. Bu çalışmalar 9000 yıl önce kurulmuş bir kentin kalıntılarını çıkarmakla kalmıyor, Anadolu Tarihi bakımından yeni bir kuramı kanıtlıyordu.

Tarih öncesi döneminin sonlarında Doğu Anadolu’da iki topluluk göze çarpıyor. Sanki alacakaranlıkta bir buzlu camın ardındaki belirsiz görüntüler gibi. Hattiler... Kızılırmak çevresinde izleri var bu topluluğun. Biri Anadolu topraklarında(*) diğeri ise Malatya ile Maraş yöresinde bulunan Mitanya’daki Hurriler.

Anadolu’da M.Ö 3000 yıllarından beri madenler işletilmekteydi. Yazı ise Asurlular aracılığıyla yayıldı(Kayseri Kültepe kazıları) ve Anadolu Tarihi başladı.

Kültürel-Sosyal-Siyasal örgütlenmeye sahip en eski halktır Hititler. Hint-Avrupasal soyundan olan Hititler Kafkasya yoluyla gelip yerleşmişlerdir Kızılırmak Kıvrımına. Başkentleri Hattuşaştır(Boğazköy). Öncü Hitit de denilen Hatti halkına karışıp uygarlaştılar. Asurlu tüccarlar Anadolu’dan ayrılınca ekonomik bağımsızlığı ve iktidarı ele geçirdiler. Bölge halklarını birleştirdiler. Avrupa’nın özel ilgisini gördüler. Siyasal birliği güçlendirdiler. Hukuk ve sanatlarını, yazılarını geliştirdiler. Devlet biçimi meşrutiyetti. Ancak Kral Doğu hükümdarları gibi mutlakıyetçi değildi. Hoşgörülüydü. Kral Hattuşil’in bir yazar olarak kaleme aldığı vasiyetnamesi eski edebiyatta benzeri olmayan bir sanat yapıtıdır.

Hellenistan’a sığmayan, çorak ve fakir topraklarda geçinemeyen halk, Balkanlardan gelenler bir kasırga gibi çullanmışlardır Anadolu’nun üzerine. Hitit Devletiyle uygarlığını yıkıp darmadağın edenler de onlardı. Tıpkı bir zamanlar Anadolu’dan gidenlerin yarattığı pırıl pırıl Girit Uygarlığı’nın yok oluşu gibi.

Ege kıyılarına gelen halk yerli halkla kaynaşarak Anadolulaştı. Ardından Frig, İon, Lidya, Urartu uygarlıkları iz bıraktılar <<ASYA MİNOR>>da (*)

Ve bize de bu topraklarda yaşananları öğrenmek, bu topraklarda yaşamanın ayrıcalığına sahip olmak, tarihi doya doya kucaklamanın ve gelecek kuşaklara aktarmak için üç beş satır yazmanın gururu kaldı…

ÖNERİ: *İskender Ohri(Anadolu’nun Öyküsü)