Nusret Karaca

Colybrassus Antik Kenti, Alanya’nın Güzelbağ Kasabası, Bayırkozağacı köyü yakınlarındadır. Ket derin bir dere yatağının kuzey tarafındaki kayalık ve yüksek alanda kurulmuştur. Savunma için yüksek duvarlar ile çevrelenmiş bu kentin en önemli kalıntıları arasında iki adet tapınak, agora, odeon, nekropol kayaya oyularak yapılmış önü merdivenli anıt mezar, evler ve kent kapısı bulunur.

Kentin güney batısında bulunan nekropol, yani mezarlık alanında lahitler ve kayalara oyularak yapılmış mezar bulunmaktadır (Anıt mezar).

Kapı üstünde basık kemer şeklinde yontulmuş Medusa başı ile süslenmiş ve iki yanda kartal kabartmaları yer alır. Alınlığın üstünde ise düzgün işlenmiş podyum ve üzerinde sunak denebilecek ortası derin yivli bir kısım bulunur. Kentin konut alanı ise Kandilcik Tepesi olarak adlandırılan tepeye kazar uzanmaktadır. Bu bölümde sur üzerinde bulunan yazıtta, askeri birliğin yerleşim alanından bahsedilmektedir. Bu yazılan burada kentten bağımsız yapılmış olan küçük bir kalenin varlığı anlaşılmaktadır.

Yazıtların incelenmesi sonucunda kentin ismi ‘’Colybrassus’’ olarak belirlenmiştir… Kentin Orta Çağ’a kadar yerleşim gördüğü belirlemiştir. Kent merkezine batı kısımda kayalıklara oyulmuş olan merdivenlerle ulaşılır. Yapılar bir vadi içinde yer alır. Genelde roma dönemine tarihlenebilecek yapılardır.

Not:
Agora: Politik, dini, ticari her türlü faaliyetlerin yapıldığı geniş alan.
Odeon: Tiyatro
Antik Kentin bir diğer adı da Ayasofya’dır.


Alanya’daki araştırmama katkı sağlayan Alanya İlçe Müze Müdürlüğü’ne, B. Savaş’a, A. Gaffaroğlu’na, Süleyman Usta’ya ve Ahmet Yılmaz’a teşekkürler.

17/10/2013