Belgemiz biraz küçük idare edin.

Yahudilerin, İspanya’dan kovulduklarını ilan eden ferman 31 Mart 1492’de İsabella ile Ferdinand tarafından imzalanmış ancak 1 Mayıs’a kadar ilan edilmemiştir.

Kastilya, Leon, Aragon, Sicilya, Granada... Kral ve Kraliçesi Don Ferdinand ve Donia İsabella’dan

"Krallığımızda, kutsal Katolik dinimizi Yahudileştiren kötü Hıristiyanların bulunduğunu işittik; pek tabii, Hıristiyanların Yahudilerle bu türden bir ilişki içinde olmalarının çok zararlı olduğuna karar verdik. Geçen sene Toledo’da toplanan mecliste Yahudilere, her kentte, günahları içinde yaşayabilmeleri için Yahudi mahalleri verilmesi yolunda emir verdik. Bunun dışında, krallığımızda Engizisyon’un kurulmasını emrettik; bu kurum on iki yıldan beri faaliyette olup birçok suçlu yakalamıştır.
* *
...Bunlar (Yahudiler ya da conversolar) birçok inançlı kişiyi kutsal Katolik dinimizden ayırmak için birçok yola başvurmakta ve kendi tehlikeli dinlerine çekmek istemektedirler...

Bu duruma ve Katolik dinine yöneltilen bu harekete son vermek için, din adamları, şövalyeler, bilim adamları ve ileri gelen kişilerle görüştük.

Uzun görüşme ve tartışmalardan sonra, Yahudilerin, bir daha dönmemek üzere bütün ülkeden kovulmalarına karar verdik.

Bu nedenle bu fermanla, yaşları ne olursa olsun, ülkenin her yanında yaşayan Yahudi erkek ve kadınlarına, erkek ve kız çocuklarıyla, hizmetçileriyle, büyük küçük, yaşları ne olursa olsun, Yahudi yakınlarıyla, en geç bu yılın Temmuz ayının sonuna kadar ülkeden çıkmalarını emrediyoruz. Bunlara hiçbir şekilde ülkeye dönmelerine izin verilmeyecektir. Bu fermana riayet etmemeleri halinde, ülkemizde Yahudi bulunması vukuunda ya da herhangi bir şekilde geri dönmeleri halinde, yakalananlar idam edilecek mallarına da el konacaktır.

Ülkemizin her yanında, hiç kimse mevkii ve asalet derecesi ne olursa olsun, temmuz ayının sonundan sonra, ve edebiyete kadar, bir Yahudi erkek ya da kadını saklamaya, himaye etmeye yeltenmesin... Bu emre itaat etmeyenlerin bütün mallarına, gemilerine, kalelerine ve miraslarına el konacaktır.

Yahudilere ülkemizden altın, gümüş ve para hariç... bütün mallarını denizden ve karadan çıkarmalarına izin veriyoruz. İhracatlı yasak olan ürünleri de çıkarmaları men edilmiştir.

... Efendimiz Hazreti İsa’nın bin dört yüz doksan ikinci yılının mart ayının otuz birinde, Granada kentinde yazılmıştır."

Ben Kral Ferdinand
Ben Kraliçe İsabella

NOT:

1492’de Kral Ferdinad ve Kraliçe İsabella'nın fermanıyla Yahudiler’in İspanya’dan sürülmesi Yahudi tarihinde çığır açan bir olay olarak hatırlanır. İspanya, önemli ölçüde Yahudi’nin belirli bir refah ölçüsü içinde yaşadığı son Hıristiyan ülkesiydi. Sürgün kararnamesi, yeni zapt edilmiş olan Granada’daki Elhamra’da 30 Mart 1492’de ilan edildi. Yahudiler, 31 Temmuz’a kadar ya vaftiz olacaklar ya da sürgüne gideceklerdi. Sayıları 100.000’in üstünde tahmin edilen en büyük kesim en kolay yolu seçti ve Portekiz’e kaçtı. Bu akıllıca olmayan bir seçimdi. Beş yıl sonra Portekiz, Yahudileri İspanya’nın baskısıyla korkunç şiddet sahneleri arasında vaftiz ettirdi.
*
Göçmenler için umut, Hıristiyan dünyasının dışıydı. Fakat Müslüman toplumların tutumları dostça değildi. Sürgünleri gerçekten iyi karşılayan sadece Osmanlı İmparatorluğu oldu. 500 bin Yahudiye Osmanlı kucak açtı..