Roma İmparatoru Septimius Severus Döneminde Anadolu

Mehmet Ali KAYA - Doç. Dr . Ege Üniversitesi. Edebiyat Fakültesi. Tarih Bölümü Öğretim Üyesi.

Kuzey Afrika 'da tripolitania denilen üç yerleşim biriminden birisi olan Lepcis Magna 'da dünyaya gelmiş olan Septimius Severus, Roma 'nın ilk eyaletli imparatoru değildi. Fakat o, Romalı ya da İtalyalı geçmişi olmayan ilk Roma imparatorudur.

Fenike kökenli olan Septimius Severus, imparatorluk tahtını yasal yollarla elde etmiş de değildi. Başkent Roma 'daki Muhafiz Alayı (=Praetoria cohors) 'ndan imparatorluk talıtnı parayla satın almış olan Didius Julianus 'a karşı halkııı sergilediği olumsuz tavır, Septimius Severus 'u iktidara getirecek süreci başlatmıştı.

Bu süreç boyunca onun iki rakibi oldu. Bu iki rakibinden ilki, Septimius Severus 'un eşinin ülkesi olan Suriye'de valilik yapıyordu. Septimius Severus, İS. 193 yılında Roma imparatoru ilan edildikten sonra ilkin Pescennius Niger adını taşıyan bu rakibi ile Anadolu 'da savaştı. Hem Niger'e karşı savaşlar hem de daha sonra Doğu ya yaptığı seferler dolayısıyla Anadolu içinden geçen yolları kullandı.

Anadolu 'daki eyaletler, kentler ve daha küçük yerleşim birimleri Onun Anadolu 'dan geçişinden ya da imparator olarak hayatta kaldığı süre içerisinde icra ettiği politikasından olumlu ya da olumsuz yönde etkilendiler.

'Girmek istiyorsan TıkLa'