YAKIN TARİH KAPANIMLARINA “BELGELİ AÇILIM”…..


2 İSTİKLAL MADALYALI KALPAKL TEK KUVVACI GAZİ AHMET İZZET ÇALGÜNER’E AİT DAHA ÖNCE HİÇ YAYINLANMAMIŞ ORJİNAL BELGELERİ, GAZİLİ EN BÜYÜK ERKEK TORUNU AÇIKLIYOR.

“” MALTA SÜRGÜNÜ VAHDETTİN ‘İN “DEVLET” ve MİLLET KAVRAMINDAN NE ANLADIĞINI BİLEMEM AMA, BAZI 2. CUMHURİYETCİLERİN SÖYLEMLERİNE BAKARSAK; “AL ŞU ALTINLARI.. DEVLETİ KURTAR PAŞA…” ….SANAL SÖYLEMİ HEM TARİHİ BAŞKA BİRŞEYE İNDİRGEMEK, HEMDE YAPILAN MÜCADELEYİ HAFİFE ALDIRTMAYA YÖNELİKTİR.” ATATÜRK’ Ü ANLAYAMAMKTIR.

YOKSA VATIKAN MODELİ GİBİ, HALİFE HAZRETLERİNİN ETEĞİNİ ÖPTÜREN VE KAPILARINDA TURİSTLERE, BİLET KESEN TÜRK GENÇLERİNİN OLDUĞU “İSTANBUL” AÇKI HAVA MÜZESİ SEÇENEĞİ HİÇ DEĞİLDİ””…

TAHİR ÇALGÜNER



MAYIS 1919 SAMSUN ÖNCESİNDE, ANADOLUDAKİ MANZARA: 1919 yılının 16 Mayısında,BAZI VATANSEVERLERİN BEŞ TAŞ OYNAMADIĞINI GÖSTERİYOR.

OLAYLAR DİZİSİNİN LİDERLERİYLE BULUŞMASI TARİHİN SARKACINDA İLERLEMİŞ VE HERŞEY YAZILDIĞI GİBİ GERÇEKLEŞMİŞ VE OLMASI GEREKEN GİBİ DE OLMUŞ…


Nasıl mı?

İŞTE ORJİNAL BELGESİ …!!

“Geldikleri gibi giderler” (Üstün ruhunun) belgesi…

16 MAYIS 1336 (1919) tarihli İstanbul’ daki itilaf devletlerine gönderilen protesto telgırafı İstanbul’ daki itilaf devletlerine gönderilen telgirafın orjinali


15 Temmuz 1335 (1919) tarihli yemin seneti

“Efendim: Balada esamesi muharrer esami sahipleri ki cümlemiz dinimizi, vatanımızı, namusumuzu vikaye için size iştirak etmeye söz veriyoruz. Buna dair her ne husus emir olunursa ifaye amadeyiz . Eğer muhalif olursak katlimizi helal ederiz.”
Bölgenin önde gelen 22 kişinin imzaları…
…………………………………………..


Demirci Mehmet Efenin sabah vaktiyle idamına hükmettiği “Ragıp hoca” lakaplı eski bir cumhurbaşkanını sehpadan kurtaracak kadar milis güçleri ile irtibatı ve saygınlığı tam olan bu kuvvacı din adamlarının rolleri milli mücadele günlerinin model taşlarından birisi olagelmiştir .Kardeşi Ahmet Hulisi Çalgüner son Osmanlı mebusan meclisinden ANKARA’ ya gelerek aynı mücadeleyi mecliste Afyonkarahiar milletvekili olarak sürdürmekteydi.


Çal Müftüsü Ahmet İzzet Çalgüner Efendi milli mücadelenin meşru olduğunu meydanlarda ve cami kürsülerinde yaptığı ateşli konuşmalarla dönemin mandacı zevatına rağmen halka duyurdu. 15 BİN KİŞİNİN KATILDIĞI Denizli çarşı camii meydanı mitingi ve protesto notası ile o günlerde, Denizli- Çal cephesini bir merkez haline getirmişti.Bu arada Ankara Fetvası’nı da tasdik ederek bu yöndeki dini hükmü bütün millete duyurdu. Yunan işgali sırasında Çalda ve Anadolu genelindeki ilk müdafaa-i hukuku milli mücadele cemiyetini kuran ve başkanlığını da yapan A. İzzet Çalgüner hocadır.


O kısaca belirtilen hizmetlerinden dolayı İstiklal madalyası ile onurlandırıldı. Hem de iki madalya ile…mükerrer değil….Helaldir…Helal…alkışları ile….Zaferden sonra teklif edilen milletvekilliği görevini benimsemeyerek irşad vazifesine devam etti.1952 yılında öldü.

Yakın tarihimiz daha etraflı olarak incelenirse, Çal Müftüsü Çalgüner efendinin değeri çok daha iyi anlaşılacaktır

19 ocak 1336 (1919) yılı tarihli telgrafı alan itilaf askeri komutanlığı bu ilhaki- red duruşunun karşısında biraz kızmış! olacaklar ki, Yunan ordusu İzmir’ e çıktığında ilk iş Çal- süller kasabasına gelerek, “ o müftü nerede? Onu sarığına dolayıp boğacağız diyerek evini kitaplarını yakmışlar ve Çal bölgesinde direnişi psikolojik olarak kırmak amacıyla karargahlarını özellikle bu bölgeye taşımışlardır.Müftünün daha sonraki hatıratlarında Cemal Kutay şunları yazmaktadır.; Esasen,bu kadar serveti ve hata canımı bile feda etmeden davayı tahakkuk ettirmenin ve Allaha tam kulluk eymiş olmanın mümkün olamayacağını takdir ederek, bunu çok görmedim ve arkasını bile aramadım.Vatan ve milletimizin namus ve mukeddesatımızın kurtulmuş olması bizim için en büyük mükafat ve teselli olmuştur.” demekteydi. …………………………………………………………………………………………………………………………………… ………………………………………



Şimdi kendisinin kaleminden, “Türk Yavrularına Öğüt” başlıklı yazısı ile bitirelim,,

“Ey Türk Yavrusu,

Çalış, hemen çalış.. çalışmak her kemalin ve her fennin sermayesidir. Çünkü gök yüzünde kuşlar gibi uçanların ve denizlerin dibindeki balık gibi gelip geçenlerin nasıl sermayeleri çalışmak değildir de nedir?
Cenabı Allahın senin için hazırladığı tabiat kanunlarını öğrenmezsen yine cahil kalırsın.
Ey Türk Evladı! Geçmiş zamanları unutma..çünkü geçmiş zamanlar gelecek zamanların tohumlarının mahzeni ve şuunat ve hadisatının ayinesi olduğu gibi, gelecek zamanlarda geçmiş zamanın tarlası ve ahvalinin ayinesidir.”


A. İzzet Çalgüner (Çal Müftüsü)




----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Ahmet İzzet Çalgüner benimde hayatımda örnek aldığım bir kişi olarak bana aile etrafımız tarafından da kendisi Bir Kemalist olarak , çağdaş bir din adamı olmanın yanında, sarığıyla beraber fötür şapkası ve siyah atıyla, Atatürk sıcak imzalı mavzeri ile eyleme dönük bir aydın ve üstün ruh…olarak anlatırlardı..biz onlara ne kadar layık olduk..bilemem ancak…”Her sınıf bir nesildir”….Belki de aramızdadırlar…ve onlar gibi niceleri….etrafınıza bakın bir bakalım …bulursunuz.

Ulus devlet sürecinde evrimleşen bir ümmetin, şu günlerde de evrilme ve milli devlet oluşum sürecini “Halkçılık” ilkesi ile beraber yapılandırma aşamasında olan ve harmanlayan Kemalist milliyetçiliğin; diğer tür milliyetçiliklerden ayıran da bu bütünlükçü özelliği olsa gerekir…Vatan sevgisi.! Türkiye sevgisi.

Çakma dinciler ve kendilerini Kemalist olarak nitelendiren sözde “sosyal demokratlara”! ve kafatası milliyetçilerine ve de elinizde dağılan deniz anası türü, bilumum 2.cumhuriyet entel tayfası ile demokrasi makjajlı vatan bölücüleri ümmetine ithaf edilir.


Tahir ÇALGÜNER

Gazi Üniversitesi Öğretim.Elemanı


-----------------------------------------


İstiklal madalyaları Beratları 3354……sayı ve 3365…..sayılı (2 adet)

Dosyada…