Nusret Karaca

‘’İlk kurşunu atmadan önce’’ ve ‘’O an ‘’


Paris Barış Konferansı’nda alınan çokça karar vardır. Mondros Ateşkes Antlaşması’nın 7. Maddesinin gereğine göre itilaf devletleri emniyetlerini tehlikede gördükleri yerleri işgal etme hakkını elde ediyorlardı. Ancak bu madde Yunanlıları kapsamıyordu. B una rağmen İngilizlerin Kurtuluş Savaşı sırasında işgallerde Yunanlıları öne sürdükleri ve destekledikleri gerçeği vardı.

Yurdun çeşitli bölgelerinde işgallere karşı direniş hareketleri gerçekleşiyordu. Müdafaa-i Hukuk Cemiyetleri ortaya çıktı.

15 Mayıs 1919’da Yunanlılar İzmir’e asker çıkardılar ve Ege’de ilk kurşun direnişin sembolü oldu.

….

İzmir’de arkadaşlarının ‘’İlk kurşunu biz atmayalım’’ kararına karşı çıkmış ve işgal başladığında kardeşine ‘’ Ben gelmezsem…’’ sözüyle başlayan bir mektup bırakmıştır. Bu Hasan Tahsin’in ilk kurşunu atma kararlılığını gösterir.

Gazetecidir Hasan Tahsin. İzmir’in işgalinden bir gün önce Moralızade Halit Bey’den borç almıştır. Peki kimdir Hasan Tahsin?

Asıl adı Osman Nevres’tir. 1888 Selanik doğumludur. Paris Sorbonne Üniversitesi’nde öğrenim görmüştür. İzmir’de çıka ‘’Hukuki Beşer’’ adlı gazeteyi çıkarır. Ayrıca ‘’Hatıra’’ adlı bir ithalat ve ihracat şirketinin de sahibidir.

Hasan Tahsin’in borç parayı büyük bir ihtimalle kız kardeşi Melek Gökmen için aldığı sanılır. Ancak bu parayı silahın el konulunca yeni bir silah almak için kullandığı söylenir.

Hasan Tahsin’in yeğeninin adı ise Said’dir.

O AN- 15 MAYIS 1919- İZMİR

Rumlardan Teğmen YANİ’nin bulunduğu milisler yürüyüşe başlamışlardı. Kemeraltı girişinin yakınlarındaki askeri bir kıraathanenin önünde Hasan Tahsin bekliyordu. Bir silah sesi ile Teğmen YANİ’nin taşıdığı bayrakla atından yuvarlandığı görüldü. Yarbay Stavrini’nin ‘’Yere yat’’ komutundan sonra valilik önündeki parkta mevzilenen Yunanlılar makineli tüfek ateşine başladılar. Hasan Tahsin’in cansız bedeni Kıraathanenin 150 m ilersinde bulundu. Yunanlılar Sarkışlaya yönelirler.

‘’Zito’’ (Yaşa)Venizelos sesleri arasında Miralay Fethi bey’de süngülere hedef olur. Millet hastanesinde yaşamını yitirir.


YUNANLILAR İZMİRE NASIL GELMİŞLERDİ?

İzmir Limanı’na nakliye gemileriyle gelmişler ve PUNTA (Alsancak) ve Pasaport karakollarını işgal etmişlerdi. Başta KRAMER OTELİ olmak üzere bütün binalar neredeyse RUMLARLA doluydu.

HASAN TAHSİN’İN SİLAHINI NASIL BULDULAR?

(Nurdoğan Taçalan’ın ‘’Ege’de Kurtuluş Savaşı’’ adlı yapıtından)

Halit Bey borç verdiği Hasan Tahsin’e ‘’Nedir bu halin? İnsanı korkutuyorsun.’’ der. Hasan Tahsin’in üzerini arar. Genç gazeteci de tabanca bulan Moralızade Halit Bey ilk kurşunu atmamak konusunda aldıkları kararı kendine anımsatır.