1. #1
    ziberkan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    29.Ağustos.2007
    Yaş
    46
    Mesajlar
    2,462


    1520 yılında yeni bir sefer için yola çıkan Sultan, babası Beyazıd Han’ın vefat ettiği Uğraş Köyü’ne geldiğinde sırtında çıkan bir çıbanı koparıp kanatır. Bu çıban giderek büyür. Koca bir delik hâlini alır. Nedimi Hasan, Padişahın durumunun sefer esnasında gittikçe ağırlaştığını fark eder ve endişelenir. At sırtında daha fazla dayanamayacağını anlayan Sultan Otağ-ı Hümayûn’un kurulmasını ve konaklamayı emreder. Nedimi Hasan Can’a sırtına bakmasını söyler. Sultanın sırtına bakan Hasan Can’ın yüreği acıyla dolar. Çünkü âdeta yaralı bir aslana benzeyen Sultanın sırtındaki delik kocaman olmuş görünmektedir. Bu çıban yüzünden acze düşmeyi kabullenemiyordu. O hâliyle askerlerine taktik ve talimat vermeye devam eder. Hekimler iltihaplanan çıbanı tedavi edip ilaçlarlar, ancak padişahın durumu iyiye gitmez. Bir türlü iyileşemez.22 Eylül 1520 tarihinde daha da ağırlaşan Sultanın durumunu Nedimi Hasan Can da fark ettiğinden başından ayrılmaz. Sultan, Nedimi Hasan Can’a hâlini kastederek sorar:

    —Hasan Can, bu ne hâldir?

    Nedimi Hasan Can üzüntüyle artık ölümünün yaklaştığını hissettiğini Sultan’a üzgün bir gönülle:

    —Padişahım artık Allah ile beraber olmak zamanıdır, der.

    Yavuz Sultan Selim Han:

    —Hasan, Hasan! Sen bizi bu ana kadar kiminle beraber zannederdin. Cenâb-ı Hakk’a teveccühümde bir kusur mu müşahede eyledin? Deyince Hasan Can şöyle cevap verir:

    —Hâşâ Sultanım! Öyle demek istemedim. Sadece içinde bulunduğunuz zamanın diğerlerinden farklı olduğunu beyan için ihtiyaten böyle cüret edebildim. Bu son derece cesur ama o derece de mütevazı olan hayatı boyunca dinimizi yüceltmek tek gayesi olan, Din-i Mübin-i İslâm’ı bütün cihana yaymayı hedef edinip:

    —Gönül ister ki, Afrika’nın kuzeyinden Endülüs’e çıkayım. Balkanlar üzerinden İstanbul’a döneyim, deyip Mısır Seferinden sonra Hindistan ve Uzakdoğu Müslümanlarıyla ilgilenen Yavuz Selim Han, bir gün sadrazamı Piri Mehmed Paşa’ya Süveyş Kanalı’nın bulunduğu yeri işaret edip:

    — Şuradan Akdeniz’i Kızıldeniz’e bağlar ve deryadan Hindistan’a giderim, der. Ve Sultan son anlarında, bambaşka âlemlere dalmış vaziyette Nedimi Hasan Can’a:

    -Hasan Can! Sure-i Yasin’i oku! Der.

    Hasan Can nemli gözlerle ağır ağır Yasin-i Şerif okurken Yavuz Sultan Selim Han’da onunla beraber tekrar eder. Birinci okuyuşta rahatlayan Sultan, bir daha okumayı ister ve ikinci okuyuşta kendisi de okur. “Selâmün kavlen min Rabbir Rahim” ayetine gelince de ruhunu teslim eder. Bu cengâver ve derviş ruhlu mü’min Sultan ayetler eşliğinde ruhunu Yaradan’ına teslim etmiştir.
    Allah'ım, huşu duymaz bir kalpten, dinlenmeyen bir duadan, doymak bilmeyen bir nefisten, faydası olmayan bir ilimden sana sığınırım.
    Linklerde Sorun varsa Lütfen Bildiriniz.(Konu İsmi Veriniz)

  2. #2

    Üyelik tarihi
    01.Ağustos.2007
    Yaş
    33
    Mesajlar
    49

    Bu yazılanları ne zaman okusam ağlayasım geliyor.Paylaştığınız için yürekten teşekkür ederim...
    Bir yanı YAVUZ, bir yanı SELİM olan Padişah!<br />YAVUZ yanı şerli,SELİM yanı şiirli olan Padişah!

  3. #3

    Üyelik tarihi
    18.Ocak.2012
    Yaş
    32
    Mesajlar
    20
    ya keşke birkaç yıl daha yaşasaydı.. Yavuz Han Çin'e kadar giderdi. Üşenmez Çin'i Hindistanı alır gelirdi. Oda yetmez Balkanlar, K.Afrika.. Heryeri alırdı..

    Allah gani gani rahmet eylesin..
    Vatan toprağı kutsaldır, kaderine terk edilemez!

Benzer Konular

  1. Yavuz'un Zerafeti
    Konu Sahibi esaRet__ Forum Hikayeler
    Cevap: 1
    Son Mesaj : 11.Mart.2012, 01:35
  2. YAVUZ SULTAN SELİM
    Konu Sahibi KAYSERİ Forum Deneme Tahtası
    Cevap: 1
    Son Mesaj : 08.Ocak.2011, 18:01
  3. Yavuz Şiirleri
    Konu Sahibi Beyzade Forum Şiirler
    Cevap: 2
    Son Mesaj : 01.Ağustos.2010, 22:00
  4. Yavuz'un Köşkü
    Konu Sahibi ilteriş Forum Hikayeler
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 07.Nisan.2009, 22:56
  5. Yavuz'un Tevazuu
    Konu Sahibi esaRet__ Forum Bunları Biliyor muydunuz?
    Cevap: 2
    Son Mesaj : 25.Mayıs.2007, 18:19

Bu Konu için Etiketler

Giriş