1. #1

    Üyelik tarihi
    12.Ekim.2007
    Yaş
    30
    Mesajlar
    424



    Alman İmparatoru Şarlken'le, 24 Şubat 1525'de yaptığı Pavye Savaşı'nda yenilerek esir düşen Fransa Kralı Fransçois ve annesi Düseş Dangolen, büyükelçi Kont Jan de Franjipan ile Kanuni'ye birer mektup gönderirler. Kraliçenin mektubu şöyledir:

    Şimdiye kadar oğlumun kurtuluşunu Şarlken'in insafına bırakmıştım. Fakat Şarlken oğluma hakaretler etmektedir. Dünyaya geçen hükmünüz, cihanın bildiği azamet ve şanınızla oğlumun kurtulmasını temin etmenizi zat-ı şahanenizden niyaz ediyorum.

    Bunun üzerine Kanuni Sultan Süleyman Kraliçe ve esir François'ya birer mektup gönderir. Mektupta kısaca şunlar yazılmaktadır:

    Sen ki Fransa vilayetinin Kralı Françesko'sun. Sarayıma elçin ile mektup gönderip ve bazı ağız haberi dahi ısmarlayıp, memleketinize düşman girip, hala hapiste olduğunuzu bildirerek, kurtulmanız hususunda tarafımdan yardım ve meded istida eylemişsiniz. Padişahların mağlup olması ve hapsolması tuhaf değildir. Gönlünüzü hoş tutup üzülmeyesiniz. Gece gündüz atımız eyerlenmiş ve kılıcımız kuşanılmıştır. Allah hayırlar müyesser eyleyip meşiyyet ve iradatı neye müteallik olmuş ise vücuda gele (Allah'ın istediği gibi olur.)

    Mohaç Savaşı sonucunda dersini alan ve Viyana kuşatması ile de iyice gözü korkutulan Alman İmparatoru Şarlken, François'yı serbest bırakmak zorunda kalmıştır.

    Kanuni'nin mektubunda dikkati çeken nokta, Fransa Kralı'na "Sen ki Fransa vilayetinin Kralı Françeskosun" şeklindeki hitabıdır. Bu, Kanuni'nin Fransa'yı küçük bir vilayet, Fransa Kralı'nı da bir vali olarak görmesinin bir ifadesidir.

    Alıntıdır...
    Ŧคгยкรคl

  2. #2

    Üyelik tarihi
    21.Nisan.2007
    Yaş
    32
    Mesajlar
    41

    Fransa'nın bugün ki Sözde Ermeni Soykırımını kabul etmesinin sebebi bence Osmanlı zamanından duydukları ezikliktir. Aşağıda buna benzer bir mektup daha..


  3. #3

    Üyelik tarihi
    18.Ekim.2007
    Yaş
    36
    Mesajlar
    121

    Bu 2. mektup diplomatik açıdan çok saçma. Kanuninin yazdığından şüpheliyim. Bu kadar yersiz bir şey yapacak kadar cahil olduğunu zannetmiyorum. Size de okuduğunuzda saçma gelmedi mi, alt tarafı dans ediyorlar diye bir ülkeye savaş açmak ?
    Düşünüyorum, o halde vurun !

  4. #4

    Üyelik tarihi
    21.Nisan.2007
    Yaş
    32
    Mesajlar
    41

    Alıntı erkut Nickli Üyeden Alıntı
    Bu 2. mektup diplomatik açıdan çok saçma. Kanuninin yazdığından şüpheliyim. Bu kadar yersiz bir şey yapacak kadar cahil olduğunu zannetmiyorum. Size de okuduğunuzda saçma gelmedi mi, alt tarafı dans ediyorlar diye bir ülkeye savaş açmak ?
    Kanuni ahlak polisi gibiydi. Fuhşiyat ve lubiyat yapıldığını duyunca kendini borçlu hissetti sanırım. Bu konu hakkında daha bilgili öğretmen ve arkadaşlardan konuya açıklık getirmesini istiyorum.

  5. #5

    Üyelik tarihi
    24.Ağustos.2007
    Yaş
    34
    Mesajlar
    221

    Bu mektubu daha önce bende okumuştup bizim kütüphanedeki bütün kitapları arattım Kanuni hakkında ama böyle bir mektuba rastlamadım.Ancaaak

    Kanuni'nin Fransa ülkesine davranışlarına dikkat edip hoş bulmuyorum dediği dansı bilmiyorum ama görgü konusunda bir kaç ''öneri'' sahibi olduğunu biliyorum...

  6. #6
    ziberkan - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    29.Ağustos.2007
    Yaş
    46
    Mesajlar
    2,462

    Dikkat ederseniz alt tarafta Fransız tarihçi Hammer yazıyor ona ait bilmem kaç ciltlik esere bir bakmak lazım ondan sonra fikir belirtmek iyi olur bu arada Hammer tarafçı bir tarihçi olarak da göze çarpar. Osmanlı ile ilgili yazdığı bazı yazıları da çarpıtmıuştır. Mesala Rumeliye geçiş, sırpsındığı savaşı gibi.
    20 dakika boyunca Milli Eğitim Yayın evinin hazırlamış olduğu (Kısaltarak) Hammer in Osmanlı Tarihine baktım ama bu mektubu bulamadım. Belki kendi eserinde vardır incelemek lazım. Peşin hüküm yanlış olur. Selametle
    Allah'ım, huşu duymaz bir kalpten, dinlenmeyen bir duadan, doymak bilmeyen bir nefisten, faydası olmayan bir ilimden sana sığınırım.
    Linklerde Sorun varsa Lütfen Bildiriniz.(Konu İsmi Veriniz)

Bu Konu için Etiketler

Giriş