Neolitik dönemde Orta Asya'da ince yontmalı taş aletleri yaygındır.Bu tür aletler göçer halkın yaşama biçimine uygnudur.Kaba yontmalı taşların hakim olduğu Çin'in iç bölgelerine kadar göçer Türk kültürü gözükmektedir.Aynı zamanlarda Doğu Türkistan'da hem renkli çömlekler,hemde yontma taş devri özelliği taşıyan kültürel örnekler bulunmuştur.Shang döneminde (MÖ 1700-1100)Çin'in iç bölgeleri kültürü ile Karasuk kültürünün arasında etkileşimin varlığı kanıtlanmıştır.

Shin-Chi adlı kitap bu hanedanları göz önüne sermiştir.Bunların ilki Shang hanedanıdır.Shang hanedanı ilk proto-Türk boyları olan Tieh-lie ve Ting-Türük'lerin devamı oldukları bu kitapta yazmaktadır.Arkeoljik buluntular bu kanıları güçlendirmiş ve neredeyse kesinleştirmiştir.Bu sülale sayesinde çin yüksek bir kültüre kavuşmuştur.Bu döneme ait ağaç kabuklarında Kung-Fang adıyla geçen Proto-Türk kavmi hakkında bilgiler vardır.Bu boyun MÖ.8.yy'da bir devlet kurdupu bilinmektedir.

Çin'in 3. nesil hanedanları olan Chou-Çov sülalesi Türkmenşeiidir.Ve bu sülalenin Çin'de kurduğu devlet ilk modern devlet olarak kabul edilir.Dünya tarihinin en önemli düşünürlerinden olan Konfiçyüs bu dönemde yaşamıştır.

Bu iki hanedan Çin tarihinin en önemlli Türk hanedanları olarak geçer fakat daha onlarca Türk aile Çin'in başına geçmiştir.

İsteyen olursa bu iki hanedan hakkında detaylı bilgi verilebilir

FURKAN ÖZYÜREK