ENDÜLÜS EMEVİ DEVLETİ (756-1031)
Abbasi katliamından kaçan Abdurrahman , Kuzey Afrika’dan İspanya’ya kaçarak 757’de Kurtuba merkez olarak hakimiyetini kurdu. Adına hutbe okuttu.
En parlak dönemi III. Abdurrahman’dır. Halife unvanını kullandı.
 Aynı dönemde Abbasi, Fatimi ve Endülüs Emevilerin yöneticileri halife unvanı kullanmışlardır.
 Abbasiler ile kültürel bir rekabet oluşturdular.
Başkent Kurtuba’da açılan Kurtuba Medresesi Hıristiyan dünyasını bilimsel ve kültürel alanda etkilemiştir.
İbn’i Rüşt en ünlü bilim adamı olup,Helen kültürünün özelliklerinin Avrupa’ya taşınmasını sağladılar.
Endülüs Emevileri 1031’de yıkıldı. Bu devletin bulunduğu sınırlar içinde bazı küçük devletler kuruldu. Ancak bu devletler kısa sürede yıkıldılar.


BENİ AHMER DEVLETİ
 1031’den itibaren Müslüman şehir devletleri arasında mücadele yaşandı. Kuzey Afrika’dan gelen Muvahhidler bir süre bölgede egemenlik kurdular. Şehir devletleri arasındaki mücadele ve Hıristiyanların eski topraklarını yeniden ele geçirme faaliyetleri XIII. yy. ortalarından itibaren giderek arttı. Böylece şehir devletlerinin büyük bir bölümü yıkıldı.
 Beni Ahmer Devleti bu dönemde Muhammet Yusuf tarafından kuruldu. Başkent Gırnata olup, İspanya’nın güneyinde egemen oldu.
 1469’da Aragon Kralı Ferdinant ile Kastilya Kraliçesi İzabel’in evliliği iki krallığı birleştirdi.
 Aynı dönemde Beni Ahmer Devleti yaşadığı iç sorunlar nedeniyle , bu devlet karşısında tutunamadı. Osmanlılar , Cem Sultan olayı nedeniyle gerekli askeri yardımı yapamadı.
 Beni Ahmer Devleti , 1492’de Gırnata’nın İspanya’nın eline geçmesi ile yıkıldı. Kurulan engizisyon mahkemeleri ile binlerce Müslüman öldürüldü. Kaçabilenler bölgeyi terk etti.
 Beni Ahmer Devleti, bilim ve sanat alanında gelişme gösteren bir devlet olup, en ünlü eserleri Elhamra Sarayı’dır.