1. #1

    Üyelik tarihi
    10.Temmuz.2011
    Yaş
    31
    Mesajlar
    1


    Merhaba arkadaşlar;

    Ne kadar ilgileniyorsunuz bilemiyorum fakat ben tarihi şahsiyetlerin yüzlerine çok önem veririm. Abdülmecid'den önceki Osmanlı padişahlarından en belirgin bir şekilde resmini çizdiren sultan Fatih'ti ve çok iyi bir şekilde ölümünden iki yıl önceki yüzü tabloya yansıtılmıştı.

    Merak ettiğim nokta şudur; Kanuni Sultan Süleyman'la ilgili birbirinden çok alakasız tablo dolanıyor etrafta. Meşhur ressam Tiziano'nun yaptığı iki eseri gördüm şuana kadar. Bunlardan biri bu;



    Biride bu;



    İlk resmin daha sonradan boyanmış olduğu ama iki resminde Tiziano imzalı olduğu söyleniyor. Fakat Tiziano Osmanlı topraklarına hiç adımını atmadığıyla ilgili bir duyum aldım ve bütün bu eserleri kendisine anlatılan betimlemelerden yola çıkarak yaptığını öğrendim.

    Öyleyse bu resimler ne kadar doğru? Kanuni'nin o dönemde kendisini çizdirdiği bir sanatçı yokmudur? Böyle bir resmin varlığı söz konusumudur? Ve bu eserlere ne kadar güvenebiliriz?

    Sorum ve tartışmam budur. Buyrun.

  2. #2

    Üyelik tarihi
    13.Haziran.2009
    Yaş
    52
    Mesajlar
    124

    Kanuni Sultan Süleyman aslında kösedir lakin tüm portreleri sakallı yapılmıştır. (Mufassal Osmanlı tarihi c.2 s.791 )
    bilebildiğim kadarıyla Kanuni özellikle portresini yaptırtmamış ama avrupalı ressamların değişik portreleri var ayrıca minyatürlerde de değişik çizimleri var kişisel arşivimden bir kaç resim ekliyeyim,





    isterseniz değişik minyatürleride ekleyebilirim ,III.Selim bir portrtesini Kapıdağlı konstantine yaptırtır,Padişah, portresini pek beğenir. Konstantin'e, I. Osman'dan kendisine gelene kadar tüm atalarının, yani padişahların portrelerini sipariş eder. Konstantin bu siparişi guvaş tekniği ile hazırladığı bu portreler bugün Topkapı Sarayı'ndadır. III. Selim'in isteği üzerine, portreler gravürlenmek üzere Londra'ya gönderilir. Ne yazık ki III. Selim 1807'de tahttan indirilir ve bu nedenle de gravür siparişleri iptal edilir. Portreler daha sonra tahta geçen II. Mahmud'un emriyle 1815'te J. Young tarafından basılır. Gravürler için hazırlanan bakır levhalar ise Topkapı Sarayı'na iade edilmiştir. Kapıdağlı Kostantin, Osmanlı padişah portreciliğine yenilik getirmiştir. Daha önceki portrelerde, padişahlar bir sedire oturmuş veya ender olarak at üstünde görünürdü. Bu seride ayakta duran padişahlar bir madalyon çerçeveye yerleştirilmiştir. Avrupa tarzındaki yarım boy portreler 3/4 profılden gösterilmiştir. Portrelerin altında başka bir çerçeve içinde padişahların yaşamından sahnelere yer verilmiştir. Bu kalıp 19. yüzyıl padişah portrelerini yapanlara örnek teşkil etmiştir.
    Kostantin'in, döneminde ün yapmış, başarılı bir portre ressamı olduğu anlaşılmaktadır. J. Young ondan "İstanbul'da yaşayan taşralı bir Rum ressam" diye söz eder ve sanatını çok över. Kökeni bakımından Kapıdağlı olduğu anlaşılan ressamın nerede yetiştiği, ustasının kimliği bilinmemektedir. Ancak portrelerindeki doğal yüz ifadeleri, başarılı fırça tekniği ve kullandığı yumuşak ışık, onun Batı resim tekniklerini iyi bildiğini gösterir.
    Portrelerinde kıyafet ayrıntılarına büyük özen göstermesi, onun bu dönemde çok yaygın olan kıyafet albümlerini de resimlemiş olabileceğini düşündürür.


    umarım faydalı olabilmişimdir
    DÜNYA OSMANLININ ADALETİNE MUHTAÇ...

Benzer Konular

  1. Kanuni Sultan Süleyman Dönemi Sunusu
    Konu Sahibi bilgehan Forum Dünya Gücü Osmanlı Devleti Sunuları
    Cevap: 7
    Son Mesaj : 13.Aralık.2013, 23:19
  2. Açi Padişahı Sultan Alaeddin'in Kanuni Sultan Süleyman'a Mektubu
    Konu Sahibi ilteriş Forum Dünya Gücü Osmanlı Devleti Araştırmalar
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 20.Nisan.2009, 21:47
  3. Kanuni Sultan Süleyman Belgeseli
    Konu Sahibi ziberkan Forum Dünya Gücü Osmanlı Devleti Belgeselleri
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 25.Kasım.2007, 23:08
  4. Kanuni Sultan Süleyman ( Muhteşem Süleyman)
    Konu Sahibi 1453 Forum Osmanlı Padişahları
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 10.Eylül.2007, 03:07
  5. Kanuni Sultan Süleyman
    Konu Sahibi Betül Forum Osmanlı Padişahları
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 23.Nisan.2007, 13:16

Bu Konu için Etiketler

Giriş

Giriş