1. #1

    Üyelik tarihi
    12.Ekim.2007
    Yaş
    30
    Mesajlar
    424



    İnsanoğlu yaratıldığı günden beri sürekli bir şeylerin peşinden koşmuş, kendine hedefler belirleyip bunlara ulaşmak istemiştir. Bu süreçte kimileri işlerini yarım bırakıp pes etmiş, kimileri çoğu gitti azı kaldı deyip sabretmiştir.

    Evet, sabırlı olmak hedefimize ulaşıp başarılı olmamız için bizi tetikleyen, içimizdeki gücü enerjiye dönüştüren bir tılsımdır. Sabırla büyük keşifler gerçekleşmiş, şahane eserler ortaya çıkarılmıştır. Bu sonuçlar baştan savma gayretlerle elde edilmemiştir. Edison, büyük uğraşlardan sonra başarıya ulaşmış 1001'inci adımda ampulü icat etmiştir.

    Evet, yapacağımız işlerin bir süreç gerektirdiğini unutmamak ve aceleci olmamak gerekmektedir.

    Bir öğrenci isek; sınav kazanmaya, iyi not almaya adapte olmamız gerekir. İsteksizlikle başlanan her iş, yarım kalır. Başarmalıyım; çalıştım, başaracağıma inanıyorum deyip, her türlü çalışma şartlarını sağlayıp çalışmaya sabırla devam edersek başarıyı yakalarız.

    Bir anne isek; evladımızın tüm bakımını yapar, maddi manevi imkanlarını sağlarsak ve sabırla evlatlarımızın iyi bir insan olmasını temenni edersek başarılı oluruz.

    Başarabilmemiz, hedefe kilitlenebilmemiz için çok dayanıklı olmamız gerekir. Engelleri aşarak gayret göstermeliyiz. Gerekirse uykusuz kalabiliriz, yemek yemeye fırsatımız olmayabilir ama sonucunda rahatlarız. Sabır acıdır ama meyvesi tatlıdır.

    Çinlilerin meşhur Bambu ağacını hatırlayalım. Bu ağaç uzun gayretler sonucunda yetişebiliyor. Bir ay, iki ay, üç ay sonra değil de tam 5–6 yıl sonra topraktan başını çıkarıp filizleniyor. Sonra altı haftada 27 metre uzuyor. Tabi Çinliler bu ağacın bu kadar emek gerektirdiğini biliyor ve yetişmesini sabırla bekliyorlar.

    Biz de kendimizi bir Bambu ağacı yetiştirici olarak düşünmeliyiz. Bir doktor, bir öğretmen, bir anne, bir baba olabiliriz. Hayatta iyi olaylarla karşılaşacağımız gibi bizi zorlayan, uğraştıran durumlarla da karşılaşacağız.

    Evet, fetihler sabırla gerçekleşecektir.
    Ŧคгยкรคl

  2. #2

    Üyelik tarihi
    12.Ekim.2007
    Yaş
    30
    Mesajlar
    424


    Başariya Gİden Yol


    Programlı çalışın verimli öğrenin

    Anlamakta güçlük çektiğiniz konu ya da dersleri sabahın erken saatlerine kaydırın. Çalışmaya ne kadar zaman ayıracağınızı tespit edin. Bunu yaparken dersin önemi, anlaşılırlığı ve ağırlığını göz önünde bulundurun

    Seyfi adında çok sevdiğim bir arkadaşım vardı, zekiydi ve başarılıydı. Ama aslında çok daha başarılı olabilecek zekâ kapasitesine sahipti. Seyfi"nin gözlemleyebildiğimiz bir hatası vardı. Program yapamamak...

    Gerçekten Seyfi"yi çoğu zaman defterlerinin kitaplarının başında bir kâğıt kalemle düşünür görürdüm. "Ne o hayrola?" diye sorduğumda "Program yapmaya çalışıyorum" derdi. Onun bu çalışma planı çıkartması saatler alırdı.

    Büyük bir ihtimal sizlerde bu kadar olmasa bile zaman zaman benzer bir şekilde düşünmüşsünüzdür. Kendinize "Acaba şimdi ne yapabilirim?" sorusunu sorduğunuz olmuştur. Bu soruyu sormak doğaldır ancak bu soruya takılı kalmak hatadır.

    Kararsızlığa dikkat

    Çünkü yaptığınız çalışma planı siz böyle bir soru sorduğunuzda bu soruya hemen cevap verecek kapasitede olmalıdır. Çevrenize göz attığınızda hemen fark edeceksiniz; başarılı insanlar belli bir plan ve program dâhilinde çalışan disiplinli insanlardır. Bunun aksini düşünmek mümkün değildir.

    Hiçbir durum karşısında kararsız kalmayın verilen en kötü karar bile kararsızlıktan daha iyidir. Bu gerçek, "Şimdi ne yapabilirim?" sorusunu sorduğunuzda sizleri aydınlatan bir ışık olmalıdır. Kararsızlık ve ne yapacağını bilememe insanları korkuya, endişeye ve başarısızlığa iter. Şüphesiz hayatımızın her anı güzellikler ve iyiliklerle dolu değildir. Mutlak sorunlarımız ve tabi ki sorumluluklarımız vardır.

    Ancak hiçbir şey sonunda bize kazanım sunmayan endişelerle dolu dünyada yok olup gitmemize değmez. Mutlaka her zorluğun bir çıkışı her karanlığın bir aydınlığı vardır. Geleceğe yönelik tamamen muhtemel kötülük ve olumsuzlukları düşünmek, bugünümüzü kendi isteğimizle yok etmemiz akıllı bir davranış değildir.

    Endişeye kapılmayın

    Endişelenmenin yersizliğini kanıtlamak için en emin yol sizi korkutan endişeye sevkeden nedenleri ortaya koyup, bunlar üzerinde objektif değerlendirmeler yapmaktır. Sonuçta endişe kaynağı olan birçok nedenin boş bir vesveseden ibaret olduğunu fark edersiniz.

    Endişe içinde olmak insanın doğru düşünme ve sağlıklı karar verme yeteneğini köreltir. Endişeden kurtulmada inancın hissedilir bir yeri vardır.

    Belli bir iradi güç gösterebilen kişi artık programını yapabilir. Çünkü hedefi bellidir. İkinci adım belli program çerçevesinde bu hedefe ulaşmak olmalıdır.

    Birçok kişiye program yapmak büyük zaman kaybıymış gibi gelebilir. Program yapma bahanesiyle oyalanmanın dışında bu kesinlikle yanlış bir düşüncedir. Programsız çalışma verimsiz olur, verimsiz çalışmanın sonu da başarısızlıktır. Bu durum beraberinde mutsuzluğu ve organik psikolojik rahatsızlıkları getirir.

    Planlanmış programlanmış hayatta dirlik ve düzen vardır, başarı vardır, mutluluk vardır. Etkili ve verimli öğrenmenin temelinde de bu yüzden planlı programlı çalışma yatar.

    "Beş N" kuralı diye anılan, neyi, nerede, ne zaman, nasıl, niçin yapacağını bilen bir insanın başarılı olması kadar doğal hiçbir şey yoktur. Bu da ancak gerçekçi bir programla mümkündür.

    Program yapın

    Program yapmak kimileri için gayet basit bir iş gibi görülebilir. Oysa ben program yapmanın bir sanat olduğuna inanırım. Gerçekten programı yapmak, yapılan programı uygulanabilir kılmak hiç de yabana atılacak beceri değildir. Nitekim bir program uygulanabilirliği ölçüsünde değerlidir.

    Herhangi bir dersi çalışmak için oturduğunda sadece 15–20 dakikayla yetinen sonra sıkılıp çalışmayı terk eden birinin saatlerle ifade edilen bir programı uygulaması mümkün değildir. Aksine kendini motive etmiş, inançlı kendine güvenen amacına ulaşmak için attığı ufacık adımların kıymetini bilen gerçek bir mücadele adamı için böylesi bir program yaşanan gerçeğin ta kendisidir.

    İşin aslına bakarsanız, programlı çalışma fazla bir efor gerektirmeyen çalışmadır. Plansız programsız saatlerce çalışmaya karşılık neyi, nasıl ve niçin çalışacağını bilen bir kişi öncekinin çok daha azına, daha verimli çalışmalar yapabilir. Planlı çalışma daha kısa zamanda daha verimli çalışmayı ifade eder. Bu başarının iki kelimelik açılımıdır.

    Ders çalışma planı yaparken belli bazı özellikleri göz önünde bulundurmalıyız. Birinci nokta, anlamakta güçlük çektiğiniz konu ya da dersleri daha iyi anlamaya yönelik saatler olarak bilinen sabahın erken saatlerine kaydırmak... İkinci öncelikli nokta; çalışmaya ne kadar zaman ayıracağınızdır. Bunda da yine dersin önemi anlaşılırlığı ve ağırlığı gözönünde bulundurulmalıdır. Üçüncü nokta; dersin nasıl çalışılacağıdır. Yazarak, özet çıkararak, okuyarak tekrar ederek, soru çözerek, anlamaya yönelik çalışma, göz gezdirme vs... Tekrar çalışma ve göz gezdirme diğerlerine göre daha az zaman isteyecektir. Ya da aynı zaman diliminde daha fazla yer çalışılmasına fırsat verecektir. Ancak yazarak, özet çıkararak ya da anlamaya yönelik çalışma yöntemleri uzun zaman gerektiren çalışma şekilleridir.

    50 dakika ders 10 dakika mola


    Şimdi de plan-program nedir ve nasıl yapılır onu öğrenelim...
    Programlar günlük, haftalık, aylık, yıllık olarak düzenlenmelidir. (Ajandanız yoksa hemen şimdi bir ajanda alıp programınızı ajanda üzerinde yapınız.)

    Öncelikle günlük programınızı yapın. Yapılacak programın daha sağlıklı ve uygulanabilir olması için kendinizi bir hafta kadar gözlemleyerek çalışmaya ayırabilecek boş ya da daha iyi değerlendirilebilecek yarı boş vaktinizi tespit edin. Günlük çalışma, genel programın ilk adımıdır. Günlük yapacağınız işleri, sabah kalkış saatinizden başlamak üzere kahvaltı, okula geliş-gidiş, akşam programı ve yatış olmak üzere bir gündeki aktivitelerinizin hemen hepsini not etmelisiniz.

    Ayrıca günün hangi saatinde daha verimlisiniz. (Ki bu genelde sabah saatleridir) Bunu mutlaka belirleyin. Çünkü en zor dersler ve anlaşılması, çözülmesi zor problemler o saatlerde programlanırsa daha verimli ve başarılı olunur.

    Günlük programda ölü saatlerin değerlendirilmesine, dinlenmeye ve genel anlamda kendinize de vakit ayırmış olmalısınız. Günlük programınızda neyi, ne zaman, nasıl yapacağınız açıkça ve net bir şekilde görülmelidir. Kendinizi gözlemlerken dikkat edeceğiniz nokta her zamanki gibi doğal olmanızdır. Doğru ve objektif bir plan için bu şarttır.

    Öncelikleri belirleyin

    Her programda olduğu gibi günlük programda da yapacağınız işlerden öncelik arzedenler olabilir. O vakit yaptığınız programı tekrar gözden geçirip öncelikle o işin üzerine giderek bitirmeniz gerekmektedir. Örneğin o gün matematik dersinde işlenen ikinci dereceden iki bilinmeyenli denklemler konusunu hemen okuyup pekiştirmek istiyorsunuz. Bu takdirde tarih, coğrafya, edebiyat gibi diğer derslere öncelik vermeniz anlamsız olur. Bu önceliği kendi konumuza göre sizler belirleyeceksiniz. Söz konusu sistem, sınav dönemlerinin öncesinde ve çalışma isteğinize göre değişiklikler gösterebilir.
    Her şeyin ötesinde şunu kesinlikle aklınızdan çıkartmayın. Ders başında geçirdiğiniz süre değil, ders çalıştığınız zaman zarfında ondan elde ettiğiniz verim önemlidir. Amacınız verimli ders çalışma olmalıdır. On saat ders çalışıyor gözükmekle, bir saat hakkıyla ders çalışmak arasında dağlar kadar verimlilik farkı vardır. Bunlardan birincisi insanı bıkkınlığa, motivasyon eksikliğine ve sonuçta da dersten soğumaya ve başarısızlığa iterken, diğeri dersi cezbedici görünüme sokar. Bunlardan sonraki çalışmalar için teşvik unsuru olur.
    Ders çalışma programınızı hazırlarken "5"e 1 yöntemi" olarak adlandırılan sisteme uymanız, yapacağınız en akıllıca davranış olacaktır. Bu sistem kabaca 50 dakika ders, 10 dakika mola şeklinde ifade edilebilir. 50 dakikalık çalışmanın ilk 40 dakikalık bölümünü ders çalışmaya (Bu sistemle çalışmanın ilk günlerinde eğer 40 dakikalık sürede henüz yeni konsantre olmuş ve çalışma ortamından ayrılmak istemiyorsanız burayı kendinize göre ayarlayabilirsiniz. Ancak zamanla sisteme uyarsanız (sistem size değil) daha iyi olur. On dakikalık kısmını da tekrara ayırmalısınız. Tekrarın belli bir uygulama şekli vardır. On dakikanın ilk beş dakikasında sessiz tekrar, ikinci beş dakikasındaysa kitabı kapatıp sesli tekrar yapılmalıdır.
    Yapılan araştırmalar göstermiştir ki, ders çalışma ve dinlemede derse adaptasyondan 35–40 dakika sonra konsantrasyon bozulmaları ve dikkat uçuşmaları başlamaktadır. Bu durum zaman içerisinde konsantrasyonu tamamen bozacak, dersi anlamak zorlaşacak ve sonuç itibarıyla de verimsiz bir ders çalışılmış (!) olacaktır.
    5"e 1 kuralını kesinlikle yabana atmayın. Önemsenemezlik gibi bir hataya düşmeyin. Çünkü önemi ve geçerliliği olan bir kuraldır. Başarı bu kuralın iyice uygulanmasında yatar. Tekrarlarınızı mutlaka yapın. Öğrenmede tekrar çok önemlidir. Zamanında derslerine çok iyi çalışıp yeterli tekrar yapamadıklarından daima performanslarının altında not alan arkadaşlarım olmuştur. Bunların durumuna düşmeniz istemem. Düzenli yapılan her tekrar insanın kendine olan güvenini de artırır. Kendine güvenen ben bu işi yaparım diyen ve yeterince de çalışmış bir kişinin başarılı olmasından daha doğal ne olabilir?
    Ŧคгยкรคl

  3. #3

    Üyelik tarihi
    12.Ekim.2007
    Yaş
    30
    Mesajlar
    424

    Bunları Yapmam Lazım


    Ã Kendimi uykuya vermemek zorundayım(Çok uyumamak zorundayım!)
    Ã Fen Lisesindekileri düşünmem lazım!
    Ã Derslerime odaklanmak zorundayım!
    Ã Çok çalışmak zorundayım!
    Ã Bunda da bir hayır vardır diyerek çalışmam lazım!
    Ã Azim yapmam lazım!
    Ã Televizyon ve bilgisayardan uzak durmak zorundayım!
    Ã Kendime plan hazırlayıp ona uymak zorundayım!
    Ã Etütlerimi ayarlayıp etütlerden sonra konularımı tekrarlamak zorundayım!
    Ã Benimle yarışanları ve şu an benim için düşündüklerini düşünmek ve ona göre çalışmak zorundayım!
    Ã 2.Dönem daha farklı olacak biçimde 1.dönem işlemiş olduğum konuların hepsini silip süpürmüş ve önüme gelen her soruyu, bana sorulan her soruyu çözmek zorundayım!
    Ã Kendimi zorlamak zorundayım!
    Ã Her gün uykusuz kalsam bile sonuçta güzel bir başarı elde edeceğimi düşünerek çalışmak zorundayım!
    Ã Her geçen gün kendimi geliştirerek bir gün öncekinden daha iyi olmak için çabalamalıyım!
    Ã Kendime çekidüzen verip olumlu sonuçlarımı bir yere yazıp onları okumam ve daha da azimlenmem lazım!
    Ã Her şeye yeniden başlayıp her olumlu sonucumda kendime ödüller vermeyi bilip başarmam gerektiğine kendimi inandırmam lazım!
    Ã Bana o notu layık gören öğretmenlerimi utandırmam lazım!
    Ã Her şeyden önce kendimle barışık olup her şeyin üstünden gelmesini bilmem ve her şeye rağmen başarılı olmamın şart olduğunu bilmek vebunu kendime kanıtlamak zorundayım!
    Ã Her şey başarılı olmaktan geçer.Bende başarılı olacağım ve herkese kendimi kanıtlayacağım!!!!!!!!!!

    NE OLURSA OLSUN!!!!!!!!!!
    Ŧคгยкรคl

Benzer Konular

  1. Cevap: 11
    Son Mesaj : 28.Ağustos.2011, 04:06
  2. ÖSS'nin en başarılı okulları açıklandı
    Konu Sahibi umuro Forum Eğitim Haberleri
    Cevap: 1
    Son Mesaj : 02.Ocak.2009, 22:28
  3. Sizce en başarılı Osmanlı Padişahı kimdir?
    Konu Sahibi derser Forum Çöp Kutusuu
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 21.Ağustos.2008, 12:49
  4. Başarılı mısınız?
    Konu Sahibi *SüRgÜn* Forum Rehberlik
    Cevap: 1
    Son Mesaj : 02.Aralık.2007, 15:44
  5. Tarihin En Başarılı Ticaret İnsanları Hazarlar
    Konu Sahibi furkanözyürek Forum İlk Türk Devletleri Araştırmalar
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 29.Ağustos.2007, 22:32

Bu Konu için Etiketler

Giriş

Giriş