SULTAN AHMET VE ONDÖRT RAKAMININ SIRRI...
Osmanlı Padişahı 1.Ahmet in hayatı ile 14 rakamı arasında ilginç bir bağlantı olduğunu biliyormuydunuz?
14 yaşında 14'üncü padişah olarak Osmanlı tahtına geçen 1.Ahmet'in saltanatı 14 yıl sürdü.28 yaşında (14x2)vefat etti.

NASREDDİN HOCA'NIN EŞEĞE TERS BİNMESİ...
Nasreddin Hoca'nın aslında medresede ders veren büyük bir müderris ve ayrıca kadı olduğunu biliyor muydunuz?
Öğrencileri tarafından çok sevilen Nasreddin Hoca,ders verdiği medreseden merkebine binip evine giderken dahi talebeleri tarafından yalnız bırakılmayıp yolda kendisine sorular sorulurmuş.
Hem yol alıp hem de öğrencilerin sorularına cevap veren Nasreddin Hoca,soru soran öğrencilerine arkası dönük olarak cevap vermenin İslami edebe aykırı olacağından,eşeğine ters binip,öğrencileri ile yüz yüze gelerek ders verdiğini biliyor muydunuz?







Sultan ABDULAZİZ pehlivandı.

Sultan 2.ABDULHAMİT marangozdu ve bizzat kendisinin yaptığı bir sandalye Beylerbeyi Sarayı'nda yine hiçbir çivi ya da yapıştırıcı kullanmadan yaptığı bir masa Küçüksu Kasrı'ndadır


III.Selim bestecidir ve Suzidilara makamını musikiye kazandırmıştır.

Fatih Sultan Mehmet "Avni" mahlasıyla şiirler yazmıştır.

Trabzon'da doğan Kanuni Sultan Süleyman "Muhibbi" mahlasıyla şiirler yazmıştır.

İnsanlık ve dünya tarihinde bir peygamberin müjdelediği tek fetih Fatih Sultan Mehmet'e,Osmanlı'ya nasip olmuştur.

Alıntı arzu_1966 Nickli Üyeden Alıntı
Osman Bey,Bursa kuşatması sırasında vefat etti.Ölmeden önce oğlu Orhan Bey'e 3 vasiyette bulunmuştu:
1)Oğlum İstanbul'u al.
2)Öldükten sonra beni Bursa'da Gümüşlü Kümbet'in altına göm.
3)Bilmediğin şeyleri ulemadan öğren.Askerlerin ihsanını eksik etme ve sana itaat edenleri hoş tut.Cihadı terketme,zalim olma,adaletli ol.Allah buyruğundan gayri iş görme.
Orhan Bey babasının bu vasiyetini yerine getirdi ve tahta çıktığında Bursa'yı fethederek (1326)başkent yaptı.Osman Bey'in mezarı da Bursa'da Gümüşlü Kümbet denilen yerdedir.
Alıntı arzu_1966 Nickli Üyeden Alıntı
Çanakkale Savaşı'nda Türk kadın savaşçılarının da, Mehmetçik ile birlikte çarpıştıklarını biliyormuydunuz?
The Age adlı Avusturalya gazetesinde, 8 Eylül 1915 tarihinde şu başlıkta bir haber yer almaktadır.
Kadın bir keskin nişancı: ilk günkü çarpışmada vuruldu: J. C. Davies adlı bir asker annesine yazdığı mektupta şöyle demektedir: ... Vurulduğum 18 Mayıs günü, keskin nişancı bir Türk kızı vardı. Güzel, iri yapılı ve 19-21 yaşları arasında görünüyordu. Günün uzunca bir bölümünde sürekli olarak ateş etti. Gerçi bir çok adamımızı vurdu ama gün bitiminden önce Avusturalyalı bir asker tarafından vurulunca, gene de üzüldüm. Ölüsünü ele geçirdiğimizde yanında bir Türk erkeğinin cesedini de bulduk. Kadının vücudunda tam 52 kurşun vardı...
Alıntı arzu_1966 Nickli Üyeden Alıntı
MALATYA'DA SEYYİD BATTAL GAZİ DESTANI:
Malatya emiri Ömer zamanında Hüseyin Gazi adında bir komutan,bir gün Malatya'nın Beydağı'nda avlanırken bir alageyik görür.Atını geyiğe sürer.Geyik önde,Hüseyin Gazi arkada saatlerce koştururlar.Sonunda geyik bir mağaraya girer.Hüseyin Gazi de arkasından...Bir de ne görsün,saatlerdir peşinden koştuğu geyik,al bir at olmuş,mağarada kişneyerek tozu-dumana katmakta...Yakalamak ister yakalayamaz.Bu sırada bir ses gelir mağaradan:
- Aşkar!..O yiğidin buyruğuna baş eğ!..Seni,Anadolu fatihi Seyyid Battal Cafer Gazi'ye adadık...Onun bindiği at sen olacaksın.Birlikte kaleler,şehirler fethedeceksiniz.
Bu ses üzerine at,Hüseyin Gazi'ye teslim olur.Hüseyin Gazi,"Aşkar"adını alan bu ata biner ve Malatya'ya gider.Evine vardığında müjde derler:
-Nur topu gibi bir oğlun oldu..
Hüseyin Gazi,oğluna Cafer adını verir.Oğlan büyür,sırtı yere gelmez bir pehlivan,kılıcı kabzasına girmez yaman bir savaşcı olur.Atı Aşkar'la kaleler,şehirler fetheder.
Alıntı arzu_1966 Nickli Üyeden Alıntı
RUMELİ HİSARI 132 GÜNDE BİTİRİLMİŞTİR...
Planı Mimar Muslihiddin tarafından çizilen ve inşaatında Fatih Sultan Mehmet'in bile taş taşıdığı Rumeli Hisarı'nın,6000 işçinin geceli gündüzlü çalışmasıyla 132 günde bitirildiğini...
Hisarın planına kuşbakışı bakıldığında Arapça "Muhammed" yazısının okunduğunu biliyor muydunuz
Alıntı arzu_1966 Nickli Üyeden Alıntı
FATİH SULTAN MEHMET VE ŞAHİ TOPU...
Fatih Sultan Mehmed'in, İstanbul'un fethi için balistik hesaplarını bizzat kendisinin yaptığı,yaklaşık 17 ton bakır kullanılarak dökülen ve 1,5 ton ağırlığındaki mermileri 1000 metre uzağa atabilen "şahi"adını verdiği toplar döktürdüğünü biliyor muydunuz?
50 çift manda ve 700 askerle iki ayda Edirne'den İstanbul yakınlarına getirilebilen bu şahi toplarının deneme atışları yapılmadan önce yakında kimselerin dillerini yutmamaları ve hamile kadınların çocuklarını düşürmemeleri için şehrin her tarafına haber salınarak topların atılacağı zamanın ilan ettirildiğini biliyor muydunuz?
Alıntı arzu_1966 Nickli Üyeden Alıntı
AHMET VEFİK PAŞA VE ÇATIRTI...
Fransa imparatoru III.Napolyon'un,Paris'te Osmanlı Büyükelçisi olarak görev yapan Ahmet Vefik Paşa'ya :"Paşa,işitiyorum,Osmanlı Devleti çatırdıyor"demesi üzerine A.Vefik Paşa'nın "İstanbul buraya uzaktır,ses duyulmaz.O duyduğunuz imparatorluğunuzun çatırtısıdır."diye cevap verdiğini biliyor muydunuz?
Alıntı arzu_1966 Nickli Üyeden Alıntı
FATİH SULTAN MEHMET VE AĞACA ASILAN ZEKAT PARASI
Fatih Sultan Mehmet devrinde bir Müslümanın,günlerce dolaşıp yıllık zekatını verebileceği fakir birini arayıp bulamadığını,
bunun üzerine zekatının tutarı olan parayı bir keseye koyarak bir ağaca asıp,üzerine de:
"Müslüman kardeşim,bütün aramalarıma rağmen memleketimizde zekatımı verecek kimse bulamadım.Eğer muhtaç isen hiç tereddüt etmeden bunu al"diye yazdığını ve bu kesenin üç ay kadar o ağaçta asılı kaldığını biliyor muydunuz?
Alıntı arzu_1966 Nickli Üyeden Alıntı
SAVAŞARAK GEÇEN BİR ÖMÜR...
Quincy Wright adlı Batılı bir yazar"Savaş Üzerine Bir İnceleme"adlı kitabında Osmanlı Devleti'nin 1450-1900 yılları arasında,her 50 yılın ortalama 30.5 yılını savaşarak geçirdiğini ortaya koymuştur.
Alıntı arzu_1966 Nickli Üyeden Alıntı
FATİH SULTAN MEHMET VE AKILCI POLİTİKASI:
Akkoyunlu Hükümdarı Uzun Hasan'ın Fatih Sultan Mehmed'e gönderdiği hediye kutusunun içinden akrep ve yılan çıkar.Bunun üzerine Fatih karşılık olarak Uzun Hasan'a bir kutu bal gönderir.
Etrafındakiler Fatih'e neden böyle yaptığını sorunca şu cevabı verir:"Herkes yediğinden gönderir."
Alıntı arzu_1966 Nickli Üyeden Alıntı
KUŞ SARAYLARI...
Osmanlı Devleti'nde mimari eserler yapılırken kuşlarında unutulmadığını biliyormuydunuz?
Birçok mabedin duvarlarına kuşların barınmaları için "kuş sarayları"yapılmıştır.
- Caminin bütün külliyesinde 32 kapının oluşu İslam'ın 32 farzını.
- Arka minarelerinde 6 yolun olması İmanın 6 şartını.
- Caminin minarelerinde 12 şerefenin olması camiyi yaptıran padişahın Osmanlı Devleti'nin 12.padişahı olduğunu sembolize etmektedir.
Alıntı arzu_1966 Nickli Üyeden Alıntı
SÜLEYMANİYE CAMİİ VE DEVEKUŞU YUMURTALARI...
Süleymaniye Camii'nin avizelerine dikkatlice bakınca kandil çanaklarının aralarında kahverengiye dönüşmüş renklerde yumrular görürsünüz.Bu yumruların devekuşu yumurtası olduğunu biliyormuydunuz?
Bir takım araştırmalar sonucunda örümceğin devekuşu yumurtasının kokusundan rahatsız olduğunu keşfeden atalarımız,Kanuni Sultan Süleyman tarafından Afrika'dan getirtilen devekuşu yumurtalarıyla,camiide örümcek oluşmasını engellemiştir.Uzmanlara göre devekuşu yumurtasının kabuğu bir koku salgılamakta bu kokuda örümceklerin ağ bağlamasını engellemektedir.Bu konuda yazılı belge bulunmamakla beraber sözlü olarak günümüze kadar gelmiştir ve restorasyon çalışmaları sırasında bir kısmının kırıldığı,bir kısmının çatladığı şuan ise sadece 30-35 adet yumurta kaldığı söylenmektedir.

Alıntı arzu_1966 Nickli Üyeden Alıntı
TARİHTEKİ EN BÜYÜK KİTAP YAKMA OLAYI:
Tarihteki en büyük kitap yakma olayının,15.yüzyılda İspanyollar tarafından gerçekleştirildiğini biliyormuydunuz...
Döneminde medeniyet beşiği olan Endülüs Emevi Devleti topraklarına girip Gırnata şehrini ele geçiren İspanyollar,buradaki Babürnemle Meydanı'nda bir milyon ciltlik yazma eseri yakarak,alevlerinde zaferlerini kutlamıştır.
Yıllar sonra bu ilim düşmanlığını değerlendiren Fransız fizikçi P.Cuirie:"Endülüs'ten bize 30 kitap kaldı,atomu parçalayabildik.Yakılan bir milyon kitabın yarısı kalsaydı,bugün çoktan uzayda galaksiler arasında seyahat ediyor olurduk."demiştir.
Alıntı arzu_1966 Nickli Üyeden Alıntı
KULAĞA KÜPE...
Diplomat Keçecizade Fuat Paşa,İngiltere Kraliçesi Viktorya kabul edildiğinde,Kraliçe kulağına taktığı küpeleri göstererek:"Bunları Sultan Abdulmecid'in hediye ettiği bir broşu bozarak yaptırdım.Acaba İstanbul hükümeti ve Saray buna kızar mı?"diye sorması üzerine Fuat Paşa:"Bilakis,İstanbul'dan gelen şeylere bu kadar kulak verdiğiniz,kulağınıza küpe ettiğiniz için memnun bile olurlar"diye cevap vermiştir.