Biliyoruz ki ülkemiz tarihi kaynaklar ve mekanlar açısından zengin bir ülke.Ama malesef yeterli değeri veremiyoruz bu tarihi eserlere.Bunun en önemli örneklerinden biri çoğumuzun haberdar bile olmadığı Aizonai yani Çavdarhisardır.

Kütahya'nın 74 km dışındaki Aizonai aslında burumuzun dibinde aslında.


Tarihlendirme açısından MS 130lara dayanan bu antik kent tahmin ettiğimiz kadar ''antik'' değil aslında.Aşşağıda linklerini paylaşacağım fotoğraflara girerseniz tapınağın ve heykellerin ne kadar sağlam olduğunu görünce şaşıracaksınız.Stadyumu,theatronu ve sütunlu yolu ile hala canlı olan bu şehir ise iki önemli sıfat taşıyor.

Çoğu antik çağ tarihçisine göre dünyanın ilk borsası burada kuruluyor.Kalıntıları ve tabletleri Kütahya Dumlupınar Üniversitesi ve Eskişehir Anadolu Üniversitesi tarafından incelenmekte.

Aslında bu ilk borsa hadisesi muamma.MÖ 1900lü yıllarda şu anki Ukrayna'nın Dnipro kenti yakınlarında kurulu olan Kimmer,Sarmat,Roxol ve İStkit şehirlerinde altın ve deri için borsalar kurulu olduğunu iddia eden tarihçilervar ki ben de bunların arasındayım.

Özellikle Rus tarihçi Murat Hadji,Türk tarihçiler Kazım Mirşan ve Yağmur Say gibi isimler bu konuda ısrarcılar.

Aizonai'nin diğer sıfatına geçersek burası inanılmaz bir tapınak kenti.Gallus rahiplerinin en önemli noktalarından biri ve dönem devletleri için önemli bir merkez.


Aslında daha bir çok şey var Aizonai'nin bizlere bıraktığı ve bizim yapmamız gereken tek şey sadece bir göz atmak...



www.dainst.org/medien/de/aizanoi1.jpg
www.turkeytravelplanner.com/.../008.html
www.panoramio.com/photos/original/6393009.jpg
upload.wikimedia.org/.../Aizanoi.ZeusTemple.jpg
www.kenthaber.com/.../2006/02/13/00118371.jpg
www.kenthaber.com/.../2006/02/13/00118374.jpg
i1.trekearth.com/photos/61879/dsc_02_0187_te.jpg