GORA

Cem Yılmazın filmindeki gezegen mi zannettiniz? Hayır değil...

Gora Balkanlarda bir yer adı(Güney Kosovada), Goralılar kendilerini komşuları olan Sırp, Makedon ve Arnavutlardan ayrı bir millet olarak görmekte. Gora, kelimesi Goraca dağ anlamına gelir, evet bi de Goraca diye dil var ama Goralılar bu dile Naşinski yani Bizimki diyor.
Goralıların kökeni tartışmalı bir konudur, Goralıların bi kısmı Slav öncesi Balkan halklarından olduklarını, bir kısmı saf kan Slav olduklarını bir kısmı ise ikisinin karışımı olduklarını iddia ediyor.
Bazı tarihçiler ise Goralıların dağlık bir bölgede yaşadıkları için Slav akınlarından fazla etkilenmedikleri fakat zamanla Slavlarla girilen ilişkiler sonunucu asimile olduklarını iddia etmektedir.
Gora MÖ.160'ta Roma İmperatorluğunun hakimiyetine girer. MS.850'de Bulgar Krallığı tarafından ele geçirilir, Doğu Roma 1018 yılında Gorayı geri alır fakat 11.yy. ortalarında bölge Sırpların eline geçer.
Sırp Despotu Stefan Duşan 1348'de Gorayı Prizen manastırına bağışlar. 1389'da Osmanlılar bölgeyi ele geçirmeye çalışır ve Prens Lazar Hrebeljanovic yönetimindeki Sırp-Bulgar-Arnavut koalisyonuna karşı Kosovada savaşır bu savaştan sonra Sırbistan Osmanlı himayesini kabul eder ve Lazarın kızı Bayezitle evlenir. 1455'te Gora tamamen Osmanlı hakimiyetine girer.
17.yy. son çeyreği bölge Kutsal Roma-Germen İmperatorluğunca işgal edilir fakat kısa sürede Osmanlılarca geri püskürtülür. 1766 yılında çıkarttığı isyan yüzünden Pec Patrikhanesi Osmanlı yönetimince kapatılır.Osmanlı döneminde Goralılar Müslümanlaşır ama halen "slava" gibi Ortodox Hristiyan adetlerini devam ettirmektedirler.
Birinci Balkan harbi sırasında Gora Sırbistan tarafından işgal edilir ve Goralıların bir bölümü Osmanlının diğer bölgelerine göç eder. Birinci Dünya savaşı sırasında Gorayı Bulgaristan ele geçirir. Savaş sonrası bölge tekrar Sırbistana iade edilir. 1919-1920 bölgede kıtlık baş gösterir ve çoğu Goralı başka
bölgelere göç eder. 1925 Milletler Cemiyeti kararı ile bölge sınırları tekrar çizilir, 9 Gora köyü 15.000 nüfusuyla Arnavutluğa verilir. İkinci Dünya savaşı sırasında Faşist İtalya Gorayı işgal eder. Partizanların mücadelesi ile işgalden kurtulan Gora Yugoslavyanın bir parçasıdır artık. 1999'da Gora UNMIK tarafından Arnavutların çoğunlukta olduğu Opolje ile birleştirilip Dragas Belediyesi oluşturulur.
2007'de bölgede bir okul açılır fakat Boşnakça eğitim verdiğinden Goralılar çocuklarını asimile olabilirler diye göndermez. 1991 sayımına göre Gora nüfusu 16.000dir, şu an 10.000den az Goralı kaldığı tahmin edilmekte.