1. #1

    Üyelik tarihi
    23.Mart.2009
    Mesajlar
    3


    DÜNYA 1 SAATLİĞİNE KARARDI
    CHICAGO - İklim değişikliği tehdidine dikkat çekmek üzere "Dünya Saati" adıyla düzenlenen 1 saatlik ışıkları kapatma eylemi nedeniyle Antarktika'daki araştırma üssünden Mısır'ın Büyük Piramitlerine, New York'taki Empire State binasına kadar birçok yer dün gece karanlığa büründü.
    Dünya Doğal Yaşamı Koruma Vakfı'nın (World Wildlife Fund-WWF) girişimiyle küresel ısınmaya dikkati çekmek amacıyla 20.30-21.30 arasında yapılan 1 saat karanlık eylemine 88 ülkede yaklaşık 4 bin kent ve kasaba katıldı.
    New York'ta Times meydanı, Brodway'de bazı tiyatrolar, Washington'da da Dünya Bankası, Howard Enstitüsü, Smithsonian Müzesi dahil çok sayıda bina 1 saatliğine karardı.
    Şili'nin başkenti Santiago'da, "Dünya Saati" eylemi nedeniyle Şili Cumhurbaşkanı Michelle Bachelet'in ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden için yemek verdiği devlet başkanlığı binası dahil bazı kamu binalarının ışıkları 1 saatliğine söndü. Bachelet ve Biden ile kendilerine eşlik eden onlarca konuk, yemeklerini mum ışığında yediler.
    Eyleme ilk kez katılan Çin'in başkenti Pekin'de ise 2008 olimpiyatlarına evsahipliği yapan Kuş Yuvası Stadyumu ile su sporları merkezi Su Küpü kararan binalar arasında yerlerini aldı.
    İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ KENDİNİ HİSSETTİRECEK
    ANKARA - Gökçen Çamlıyurt - Afet İşleri Genel Müdürlüğünün hazırladığı ''Afet Bilgileri Envanteri''nde iklim değişikliğinin etkilerine yer verildi.
    Çalışmaya göre, Uluslararası İklim Değişikliği Paneli'nin (IPCC) 3. tahmin raporunda, iklim değişikliğinden etkilenmeyecek ülke ve bölge bulunmadığı belirtildi. Son yıllarda özellikle ani meteorolojik değişikliklere bağlı gelişen ve yerleşim birimlerini tehdit eden şiddetli yağış, hortum, çamur-moloz akması gibi afetlerde artış gözlendi.
    Türkiye'de de artan nüfus, çarpık şehirleşme ve yanlış arazi kullanımı, söz konusu afetlerdeki artışı tetikliyor.
    IPCC'nin Türkiye senaryosuna göre (Ulusal Bildirim 1, 2007), Türkiye'de yıllık ortalama sıcaklıklar ileriki yıllarda, ortalama 2,5-4 derece arasında artacak, Ege ve Doğu Anadolu'daki artış 4 dereceyi bulacak. Türkiye'nin güneyi ciddi kuraklık tehdidiyle karşı karşıya olacak. Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu'yu kapsayan bölgelerde kış yağışları yüzde 20-50 arası azalacak. Kuzey bölgelerde ise sel riski artacak. (AA dan alıntı)


  2. #2

    Üyelik tarihi
    23.Mart.2009
    Yaş
    34
    Mesajlar
    4

    İnsanlar tahrip etmeye, düşünmeden yaşamaya devam ederse bu felaketlerin on misliyle karşı karşıya kalacağız. Herkes kendi üstüne düşeni yaparsa belki de felaketlerin şiddeti azalacak. Hala günü kurtarma peşindeyiz. Geçen yaz bir kuraklık geldi herkesin etekleri tutuştu. Şimdilerde kimse konuşmuyor bile. Geçen gün bir tv dizisinde izlediğim bir sahne beni o kadar rahatsız etti ki; genç saçlarını düzeltmek için ellerini ıslatacak.Musluğu açıyor sular şarıl şarıl dökülüyor genç yanındakiyle bir şeyler konuşuyor 3-5 saniye. Tabi su hala akıyor sonra parmaklarının sadece ucunu ıslatıp saçlarına götürüyor.En sonunda da suyu kapatma zahmetinde bulunuyor.Ben oturduğum yerde küplere bindim. Kim bilir o sahne kaç kez çekildi. Üstelik o vaziyet o kadar tabii bir şeymiş gibi görünüyordu ki diziye dalan bu durumu farketmiyor. Ne yazık ki israf bir yaşama biçimi haline dönüştü toplumumuzda! İşin ciddiyetinin farkında değiliz.

Benzer Konular

  1. Cevap: 0
    Son Mesaj : 16.Kasım.2009, 17:54
  2. Cevap: 0
    Son Mesaj : 01.Kasım.2009, 18:36
  3. Cevap: 0
    Son Mesaj : 30.Mart.2009, 14:59
  4. Cevap: 0
    Son Mesaj : 20.Mart.2009, 11:05
  5. Cevap: 0
    Son Mesaj : 25.Ekim.2008, 15:20

Bu Konu için Etiketler

Giriş

Giriş