Kurtuluş Savaşı'na katılan son gazinin Mustafa Şekip Birgöl değil, Hatay'da yaşayan Abdil Ateş'in olduğu ortaya çıktı.


Geçtiğimiz Kasım ayında “son gazi” olarak devlet töreniyle toprağa verilen Mustafa Şekip Birgöl'ün Kurtuluş Savaşı'na katılan son gazi olmadığı anlaşıldı. Vakit, Kurtuluş Savaşı verilen cephelerde savaşan gazi Abdil Ateş'i Hatay'da buldu.

109 yaşında olan Abdil Ateş, Afyon Kocatepe'de Rumlara karşı 4 yıl boyunca savaşmış. Abdil dede madalyasını Kazım Karabekir Paşa'nın elinden almış...

94. yılını kutladığımız Çanakkale Zaferi'yle yakılan kurtuluş ve özgürlük meşalesi boyunca dedelerimiz, işgal kuvvetlerini Anadolu'dan atmak için cepheden cepheye koştu. 1920 yılında Yunan Ordusu'nun İzmir'de denize dökülmesiyle son bulan Kurtuluş Savaşı'nda yüz binlerce ecdadımız kahramanca çarpışıp şehid düşerken, hayatta kalan gaziler ise bir asra yakın süredir özgürlük mücadelesinin hatırasını yaşatıyor.

GAZİ ABDİL ATEŞ

Kasım 2008'de vefat eden Kurtuluş Savaşı gazisi emekli Albay Mustafa Şekip Birgöl'ün son gazi olduğu açıklanmıştı. Ancak Vakit, Kurtuluş Savaşı'na katılmış ve Afyon Kocatepe'de Yunan ordusuna karşı 4 yıl boyunca savaşan Abdil Ateş'i Hatay'ın Kırıkhan ilçesinde buldu. İkinci eşinin en küçük çocuğu olan İsmail Ateş'in yanında hayatına devam eden Gazi Abdil Ateş'i evinde ziyaret etti.

DÖNDÜĞÜNDE AİLESİNİ BULAMADI

4 yıl boyunca batı cephesinde düşmana karşı savaşan Abdil Ateş, Yunan işgal kuvvetlerinin denize dökülmesinin ardından güney cephesine yönelen birliğiyle doğduğu topraklara geri dönmüş. Adil dede, Kazım Karabekir Paşa'nın “Atların işlediği yere kadar gidip bayrağı dikin” emriyle güney cephesine yöneldiklerini söylüyor. Abdil dede, Türkiye'nin Suriye ve Irak ile olan sınırını görev yaptığı 289. Süvari Alayı'na mensup birlikler tarafından çizildiğini anlatıyor. Kurtuluş savaşının ardından Hatay'a yerleşen İstiklal Savaşı gazisi Abdil Ateş'in 6 çocuğu, 50'yi aşkın torunu var.

“Seyyar” Abdil Ateş dede

Kurtuluş Savaşı'nın yaşayan kahramanı Abdil Ateş, 1900 yılında Gaziantep'in İslahiye ilçesinde doğdu. Kimlik kartında doğum yeri hanesine “Seyyar” yazan olan Abdil Ateş, göçebe bir ailenin ortanca çocuğu. Saçıkaralar boyuna mensup olan Abdil Ateş, ailesiyle birlikte Şam'a göç etti ve çocukluğu burada geçti. Daha sonra sırasıyla Hatay, Kayseri, Samsun ve Afyon'a göçen Saçıkaralar, Kurtuluş Savaşı'na son göç yeri olan Afyon'da yakalandı. Abdil Ateş, ailesi Afyon'a geldiğinde 16 yaşındaydı. Batı Cephesi'nde işgal kuvvetlerine karşı verilen mücadeleye gönüllü olarak katıldı. Şükrü Kanatlı komutasındaki 289. Süvari Alayı'nda 4 yıl boyunca işgal güçlerine karşı savaştığını belirten Abdil Ateş, Kocatepe Cephesi'ndeyken Atatürk'ün kendilerini iki defa denetlemeye geldiğini söylüyor. Koca Yusuf ile birlikte çok yemek yediklerini anlatan Abdil Ateş, Meclis eski Başkanı Bülent Arınç'ın babası Ali Çavuş ile 6 ay aynı birlikte kaldıklarını dile getirirken gözleri doluyor. Kazım Karabekir'in Çanakkale'de kendisine verdiği madalyayı gururla saklayan Abdil Ateş'in, Batman'da verilen, üzerinde 2. Jandarma Eğitim Komutanlığı yazılı bir madalyası daha bulunuyor... (Vakit)