1. #1

    Üyelik tarihi
    18.Ekim.2007
    Yaş
    36
    Mesajlar
    121


    Evet bu tip hikayelere, inanan, daha sonrada başkalarına anlatıp inandıran bunu övünç konusu yapan insan çok. Çanakkalede İngilizler bulutların içinde kaybolmuş, İstanbul feth edilirken evliyalar yatırlarından kalkıp yardım etmiş vs. vs. Böyle ucuz hikayeler anlatıp Tanrı bizim arkamızda diye övüneceklerine, adam gibi gerçeklerle övünseler keşke. Böyleleriyle mesela;''1.500 kadar Türk askeri 12 bine yakın İngiliz'i durdurmuş''
    Tarih hurafe ve efsanelerle doldurulmamalı.
    Düşünüyorum, o halde vurun !

  2. #2

    Üyelik tarihi
    18.Nisan.2007
    Yaş
    32
    Mesajlar
    374

    Burak GEZEN- Ersan KÜÇÜKKURU/ÇANAKKALE, (DHA)


    ÇANAKKALE Savaşları sırasında bir İngiliz bölüğünün, büyük bir bulut kütlesi içinde kaybolduğu iddialarına, 92 yıl sonra bir tanıktan yalanlama geldi. Yok olan bölüğün adını yaşatmak amacıyla İngiltere'de kurulan birliğin üyesi 61 yaşındaki John Crowe, Gelibolu'da savaşan babasının yaralanıp İngiltere'ye döndüğünü, bulut söylentilerinin hurafe olduğunu söyledi.
    İngiltere'deki Sandringham Norfolk Gönüllü Askeri Öğrenci Birliği'nin 4 yöneticisiyle 9 öğrencisi, Gelibolu Yarımadası'nda atalarının savaştığı toprakları gezip mezarlarını ziyaret etti. Çanakkale Savaşları'nda İngiliz Kraliyet ordusu'nun Norfolk Alayı'na bağlı Sandringham Bölüğü'nün çıkartma yaptığı Suvla Koyu'nu gezen öğrenciler, Norfolk Alayı askerlerinin mezarlarını tespit ederek, bilgiler alıp fotoğraf çektirdi.
    Çanakkale Savaşları sonrası, Yeni Zelandalı bazı askerlerin, ‘Norfolk Alayı'nın 260 mevcutlu Sandringham Bölüğü askerleri, 12 Ağustos 1915 tarihinde Anzak Koyu 60'ıncı Tepe'de büyük bir bulut kütlesinin içinde birdenbire kayboldu’ iddiasını, bu bölükte savaşıp yaralı olarak İngiltere'ye dönmeyi başaran Robert John Crowe'un 61 yaşındaki oğlu John Crowe yalanladı. Babasının 23 yaşındayken Gelibolu Yarımadası'nda savaşa katıldığını anlatan John Crowe, 92 yıl sonra halen konuşulup tartışılan bir konuya açıklık getirmek istediğini söyledi.

    “BABAM O BÖLÜKTEYDİ, GERİ DÖNDÜ''

    İngiltere'de Norfolk Alayı'nın adını yaşatmak amacıyla kurulan Sandringham Norfolk Gönüllü Askeri Öğrenci Birliği'nin yöneticisi John Crowe, şunları anlattı:
    “Babam Robert John Crowe, Norfolk Alayı'na bağlı yüzbaşı Beck yönetimindeki Sandringham Bölüğü'nde yer almış ve Gelibolu'da savaşmış. Babam yaralanıp bir siperin içine düşmüş ve daha sonra diğer askerler kendisini kurtarmış. Savaştan döndükten sonra bize anlattığı anılarında, hiçbir zaman Yeni Zelandalı askerlerin ileri sürdükleri gibi bir bulutun askerleri alıp götürdüğünden söz etmedi. Böyle bir iddiaya ben de inanmıyorum. Gelibolu'da birçok birliklerden insan harbe katıldı ve birçok insan kayboldu, öldü. Bu tür iddialar insanların ilgisini çekmek için ortaya atılıyor. Oysa bulutun hepsini alıp götürdüğü ileri sürülen Sandringham Bölüğü'nden sağ kalan insanlar da var. Bunlardan birisi de babam. Ben de savaşı detaylı şekilde okudum ve araştırdım. Türkler'in çok cesur olduklarını biliyorum. Bu bölgede bin 500 kadar Türk askeri 12 bine yakın İngiliz'i durdurmuş. Türk kahramanlığı hakkında hiçbir şüphem yok. Hatta babam da Türkler'in kahramanlığından sürekli söz ederdi. Ancak bulut olayı mit ve efsaneden ibaret.''

    “TARİHÇİLER, REYTİNG İÇİN EFSANELEŞTİRMİŞ''

    Sandringham Norfolk Gönüllü Öğrenci Birliği'nin yönetici ve öğrencilerine bölgeyi gezdirerek savaşlarla ilgili bilgi veren Çanakkale Savaşları Tarihçisi ve rehber Kenan Çelik de, konunun bir efsane olduğunu söyledi. Tarihçilerin de gerçeği bilmelerine rağmen reyting amacıyla olayı farklı bir şekilde ele alarak kitaplar yazdıklarını belirten Çelik şöyle konuştu:, “Bu anlatımlara göre İngiltere Kralı 5'inci George, sık sık Sandringham Bölgesine gidiyor. Sonrasında buradaki çeşitli işçilerden Norfolk Alayı için bir bölük oluşturuluyor. Buna Sandringham Bölüğü diyorlar. Bu 260 kişilik bir bölük. Bunların komutanı da yüzbaşı Beck. Daha sonra bunlar Gelibolu'ya geliyor. 12 Ağustos'ta İngilizler Küçük Anafarta Ovası'ndan Teketepeye'ye doğru taarruza kalkıyor. İlerleyerek bu hattı ele geçirmeye çalışıyorlar. Orta hattan ilerledikleri sırada bulutlar geliyor ve askerler bu bulutların içinde kayboluyor. Kral George Çanakkale'de İngiliz Orduları Komutanı Hamilton'a ‘bu bölük benim için önemli’ diyerek işin aslını öğrenmesi için talimat veriyor. Hamilton ise savaş sırasında soruşturamıyor ve bu bölükteki askerler kayıp gibi değerlendiriliyor. Yeni Zelandalı askerler ise olayı Bombatepe'den gördüklerini iddia ediyor. Ama bana göre buna imkan yok. Çünkü Bombatepe dedikleri yerden Anafartalar Ovasının görülmesi imkansız. Muhtemelen İngiliz birlikleri saldırırken, bizim topçu birliğinin açtığı ateş sırasında havada sarımsı renkte sis gibi bir bulut tabakası oluştu ve sonrasında böyle bir iddia ortaya atıldı.''

    SANDRİNGHAM EFSANESİ

    Gelibolu Yarımadası'ndaki savaşa katılan İngiliz Kraliyet Ordusu'na ait Norfolk Alayı'na bağlı Sandringham Bölüğü'nün, 12 Ağustos 1915 tarihinde Anzak Koyu mevkiindeki 60'ıncı Tepe'de büyük bir bulut kütlesinin içinde kaybolduğu iddia edilmiş, bu olay savaştan sonra çeşitli tarih kitaplarında yerini almıştı. Yeni Zelanda Kıtası'nın 1'inci Sahra Birliği'ne bağlı 3'üncü Bölük'te savaşa katılan F. Reichardt, R. Nevnes ve J.L. Newman adlı üç asker, 50 yıl sonra olayın görgü tanığı olduklarını ileri sürmüş, güneyden esen 70 kilometre hızındaki rüzgara rağmen, yaklaşık 250 metre uzunluğunda, 65 metre yüksekliğinde ve 60 metre genişliğindeki bulut kültesinin, yer değiştirmeden 60'ıncı Tepe üzerinde durduğunu ve İngiliz askerlerinin bu kütlenin içinde kaybolduğunu anlatmışlardı.
    (Milliyet)
    Batılılar geldiklerinde ellerinde incil,bizim elimizde ise topraklarımız vardı.Bizlere gözlerimizi kapatarak dua etmeyi öğrettiler.Gözlerimizi açtığımızda ise bizim elimizde incil onların ellerin topraklarmız vardı..

  3. #3

    Üyelik tarihi
    29.Eylül.2007
    Yaş
    58
    Mesajlar
    5

    Çanakkaleyi Çanakkale yapan efsaneler değil tarihi gerçeklerdir.Yani Çanakkaleyi yücelten efsaneler değildir. Atatürk ve Türk askerinin cesaretidir kahramanlığıdır.

  4. #4

    Üyelik tarihi
    10.Ağustos.2007
    Mesajlar
    4

    Tarihci objektij ve bilimsel olmalıdır.Çanakkale Türk milletinin alın teri ve yüz akıdır.Burada emek ,alınteri ve olağan üstü insan gayreti vardır.Başta ulu önder Atatürk ve kahraman askerlerin alın terine saygı duymak gerekir.
    Bu tevatürler hep kazandığımız savaşlarda anlatılır.Neden binlerce askerimizin donarak şehid olduğu Sarıkamış'ta kutsal toprakların bulunduğu Hicaz'da veya başka cepelerde bu olağan üstü varlıklar yardım etmemiştir.
    Bilimsel ve tarfsız olup olup o isimsiz kahramanların kahramanlıklarına saygı gösterip hiç olmazsa teşekkür edelim.

  5. #5

    Üyelik tarihi
    05.Ekim.2007
    Yaş
    50
    Mesajlar
    103

    Merhabalar...
    Bu bulut mevzusu yenilen İngiliz askerlerinin -ki hem de kraliçenin özel askerleriymiş- geri dönmeye çekindekleri için uydurdukları bir hikayedir.Çanakkale'deki bütün turist rehberleri bu gerçeği en ince ayrıntısına kadar anlatır ve gelenleri bilgilendirir.

  6. #6

    Üyelik tarihi
    24.Eylül.2008
    Yaş
    31
    Mesajlar
    4

    Çanakkale'de gerçekler öyle destanlaşmış,gerçekler öylesine efsane katına yükselmiştir ki olayları şahitlerinden dinlemek ve ya doğruluğu kanıtlı eserlerden yararlanmak gerçeğin farkedilmesini kolaylaştırır.
    Bu yaşananlar efsane değildir.Gerçektir.Ve ÇAnakkale gerçeğini efsaneler de kıskanmıştır.


    (tamda alıntı değildir.)
    Cenge Giderken<br /><br />Ben bir Türk&#39;üm; dinim, cinsim uludur;<br />Sinem, özüm ateş ile doludur.<br />İnsan olan vatanının kuludur.<br />Türk evladı evde durmaz giderim.<br />Muhammed&#39;in kitabını kaldırtmam;<br />Osmancık&#39;ın bayrağını aldırtmam;<br />Düşmanımı vatanıma saldırtmam.<br />Tanrı evi viran olmaz, giderim.<br />...<br />Vatanımçin yücelikler dilerim.<br />Bu dünyada kimse kalmaz, giderim.<br /><br />Mehmet Emin Yurdakul

  7. #7

    Üyelik tarihi
    09.Aralık.2008
    Mesajlar
    3

    Alıntı naptera Nickli Üyeden Alıntı
    Merhabalar...
    Bu bulut mevzusu yenilen İngiliz askerlerinin -ki hem de kraliçenin özel askerleriymiş- geri dönmeye çekindekleri için uydurdukları bir hikayedir.Çanakkale'deki bütün turist rehberleri bu gerçeği en ince ayrıntısına kadar anlatır ve gelenleri bilgilendirir.
    Hocam lütfen çanakkaledeki turist rehberlerindne biri olarak herkesin böyle anlatmadığını belirtmek isterim. Haklısınız kimi bilinçlere kimi duygulara hitap etmek istiyor. Daha önce toprağa gömdüğü kemiği, anlatım yaparken "toprağı kazsam kemik çıkar" deyip ayağıyla eşeledikten sonra sanki tesadüfen bulmuş gibi kemik çıkaranlar da var ama herkes öyle değil

  8. #8

    Üyelik tarihi
    29.Ocak.2010
    Yaş
    36
    Mesajlar
    1

    Alıntı erkut Nickli Üyeden Alıntı
    Evet bu tip hikayelere, inanan, daha sonrada başkalarına anlatıp inandıran bunu övünç konusu yapan insan çok. Çanakkalede İngilizler bulutların içinde kaybolmuş, İstanbul feth edilirken evliyalar yatırlarından kalkıp yardım etmiş vs. vs. Böyle ucuz hikayeler anlatıp Tanrı bizim arkamızda diye övüneceklerine, adam gibi gerçeklerle övünseler keşke. Böyleleriyle mesela;''1.500 kadar Türk askeri 12 bine yakın İngiliz'i durdurmuş''
    Tarih hurafe ve efsanelerle doldurulmamalı.

    özür dilerim ama bire beş asker öldürmüş olsalar dahi 7500 asker yapar... Ya Türk askerinin elinde İngilizlerden daha iyi silahlar ve savunma araçgereçleri vardı(çelik yelek belkide?) ya da bu işte başka bir iş var... yoksa hangi mantıkla kendisinden 8 kat büyük bir orduyu yendigini söylersiniz

  9. #9
    raltar - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    22.Ağustos.2007
    Yaş
    53
    Mesajlar
    734

    Başlıgıg yükündürtümüz,tizligig sökürtümüz / Başlıya başeğdirdik,dizliye diz çöktürdük.

Benzer Konular

  1. Ynt: Çanakkale Efsaneleri
    Konu Sahibi alparuk17 Forum Çöp Kutusuu
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 25.Mart.2009, 22:57
  2. Ynt: Çanakkale
    Konu Sahibi tarihci37 Forum Çöp Kutusuu
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 18.Mart.2008, 11:21
  3. Çanakkale
    Konu Sahibi çubuk prenses Forum Şiirler
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 21.Ekim.2007, 17:33
  4. Türk Tarihi Efsaneleri
    Konu Sahibi furkanözyürek Forum İlk Türk Devletleri Araştırmalar
    Cevap: 1
    Son Mesaj : 11.Eylül.2007, 09:10
  5. Anadolu Efsaneleri
    Konu Sahibi çubuk prenses Forum Genel Tarih Araştırmaları ve Makaleler
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 14.Mayıs.2007, 19:29

Bu Konu için Etiketler

Giriş