2. Uluslararası Osmanlı'dan Cumhuriyete Diyarbakır Sempozyumu' kapsamında 'Osmanlılar Döneminde Diyarbakır' sergisinde sergilenen belgeler Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü destek veriyor.

Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivi Daire Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Mustafa Budak, Güneydoğu'daki alimlerin Osmanlı'ya müracaat ederek Osmanlı'nın işgaline karşı geleceklerini belirten yazı, mektup ve telgrafların sergilendiğini söyledi. Ellerindeki yaklaşık 95 milyon belge, 360 bin defter gibi son derece zengin tarihi malzemeyi hem yurt içi hem yurt dışında kamuoyu dikkatini çekmek için çeşitli sergilerle sunduklarına anlatan Budak, son yıllarda bu çalışmalar arttığını ifade etti.

Diyarbakır'daki sergide 67 adet belge ve fotoğrafın sergilendiğini anlatan Budak, "Bunlardan 41 tanesi Osmanlı arşiv belgelerinden oluşmaktadır. Geri kalanı da İstanbul Müzesi Nadide Eserler Kütüphanesi'nde bulunan 2. Abdülhamit dönemine ait fotoğraflardan oluşmaktadır. Bu belge ve fotoğraflar 1540 ile 1905 tarihleri arasında oluşmaktadır. İlk belge 1540 Vilayet Kanunnamesi ile başlamak üzere Ergani maden bölgesi ile faaliyetleri içeren belgeler, kale tamirleri, köprü inşaatlarının planları, mektep, inşaatlar ve son dönemde milli mücadele ile ilgili ileri gelenlerin Osmanlı Devleti'ne müracaat ederek, Osmanlı Devleti'nin işgale karşı geleceğini belirten mektup ve telgraflardan oluşmaktadır. Bu serginin de Diyarbakır'ın gününü anlamak geçmişini bilmek açısından faydalı olacağını ümit ediyoruz." ifadelerini kullandı.

Güneydoğulu alimlerin Osmanlı'nın son dönemlerinde padişahlara yazdığı mektup ve telgrafların yer aldığı sergi yıllar sonra Diyarbakır'da sergilendi. Sergide Osmanlı padişahlarından 2. Abdülhamit'in Güneydoğu'daki okul, köprü ve tarihi eserler için hazırladığı projelerde sergileniyor.