1. #1

    Üyelik tarihi
    26.Eylül.2007
    Yaş
    49
    Mesajlar
    99


    Abdülhamid'in ABD'ye fotolu mesajı



    Siyasi dehasıyla tarihe geçen Sultan 2. Abdülhamid 1893'de ABD Kongresi'ne gönder-diği 51 fotoğrafla "Osmanlı dimdik ayakta" mesajı vermiş. İşte hiç yayınlanmamış o kareler:


    Bilal Turhal'ın haberi

    Osmanlı Devleti'nin çatırdamaya başladığı 19. yüzyılın sonlarında 33 yıl devleti yöneten II. Abdülhamid Han toprak kayıplarının giderek arttığı ve Osmanlı'nın gücünü kaybettiği bir dönemde siyasi dehasıyla, cihan devletinin çöküşünü geciktirmeyi başardı.

    Devrinde onu tahtan indirenler, kendisini acımasızca eleştirip "Kızıl Sultan" diyenler dahi, yıllar sonra onun ne kadar uzak görüşlü bir devlet adamı olduğunu kabul etmek mecburiyetinde kaldı.

    Pek çok özelliğinin yanısıra devlet idaresinde fotoğrafın kullanılmasını sağlayan Abdülhamid Han gelecek nesillere de paha biçilmez bir arşiv bırakmış oldu.

    FOTOĞRAFLARLA OSMANLI DİMDİK AYAKTA MESAJI

    Bu sayede Batı'ya Osmanlı dimdik ayakta mesajı veriliyor. Albümlerdeki fotoğraflardan büyük bir kısmı, Abdullah biraderler olarak tanınan ve bumesleği 3 Ermeni kardeşten Viken Abdullah tarafından çekildi. İşte o fotoğrafların bir bölümü...

    ABDULLAH BİRADERLER'İN ÖYKÜSÜ

    Kendi siparişlerinin yanında yabancı fotoğrafçıların çektiği resimleri de para verip satın aldırtmış. Osmanlı'nın ihtişamını, ekonomik ve askerî gücünü yansıtan albümler oluşturup yabancı devlet başkanlarına göndermiş, "Osmanlı hâlâ ayaktadır, güçlüdür" mesajını vermiş.

    Abdullah Frères (Abdullah Biraderler) olarak tanınan Kevork, Hovsep ve Viken adındaki üç Ermeni kardeş, 1858'de kurdukları ortaklıkla Alman fotoğrafçı Rabach'ın stüdyosunu satın alır ve o dönem batılılaşmanın merkezi sayılan Pera'ya yerleşirler. 1863 yılında, Atmeydanı'nda, Osmanlı'nın tarımsal üretiminin ve el zanaatlarının sergilendiği uluslararası bir sergi düzenlenir. Abdullah Biraderler, bu vesileyle ilk kez fotoğraflarını sergileme imkanı bulur. Aynı yıl, Sultan Abdülaziz'in resmi fotoğrafçısı seçilirler. 25 Haziran 1861'de Abdülaziz'in tahta geçmesiyle birlikte, Viken'in Sadrazam Fuad Paşa'ya yakınlığı sayesinde, Abdullah Biraderler stüdyosu sultanın kabinesindeki şahsiyetlerin fotoğraflarını çeker . Saray fotoğrafçılığı görevlerini Abdülhamid döneminde de sürdürürler.

    1893'te ABD'deki Amerikan Kongre Kütüphanesi'ne Osmanlı'yı tanıtan 51 albüm gönderdi. Osmanlı coğrafyasını fotoğraflardan takip eden Abdülhamid Han, Mekke ve Medine'nin de fotoğraflarını çektirerek kutsal topraklara olan hasretini gideriyordu. Geçtiğimiz aylarda Mekke ve Medine'nin çekilen fotoğrafları gün yüzüne çıksa da Amerikan Kongresi'ne giden 51 albümlük 1000'e yakın fotoğraf şimdiye kadar hiç bir yerde yayınlanmadı. Irak,Yunanistan ve Lübnan'dan karelerin de yer aldığı albümlerde Osmanlı'daki askeri ve sivil okullar, ordu karargahları, çeşitli fabrikalar tanıtılıyor.


    Pâdişâh-ı âlem olmak bir kuru kavgâ imiş <br />Bir Velîye bende olmak cümleden a&#39;lâ imiş<br />&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; <br />&nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; &nbsp; Yavuz Sultan Selim

  2. #2
    ilteriş - ait Kullanıcı Resmi (Avatar)
    Üyelik tarihi
    16.Nisan.2007
    Yaş
    47
    Mesajlar
    6,777

    Haber için teşekkürler.
    Mesajın sonundaki linki kaldırdım hocam. Aşağıdaki mesajdaki linkten fotoğrafların tamamına ulaşılabilir. (Amerikan Kongre Kütüphanesi) Yanılmıyorsam 1800'den fazla fotoğraf var.
    http://www.tarihportali.net/tarih/in...p?topic=1009.0
    YAZILI KAĞIDI HAZIRLAMAK NE KADAR ZAMANINIZI ALIYOR? Soru Bankamızı ziyaret etmek için tıklayınız.
    DOSYA İNDİRMEKTE SIKINTI MI YAŞIYORSUNUZ?
    FORUMA DESTEK OLMAK MI İSTİYORSUNUZ?
    ALTIN ÜYE OLUN.
    AYRINTILI BİLGİ İÇİN TIKLAYINIZ.


    Ölmek yenilmek değil yüceltmektir şanını

Benzer Konular

  1. Fotoğraflı Takvim yapmak için ücretsiz program
    Konu Sahibi adana Forum Programlar
    Cevap: 1
    Son Mesaj : 02.Mayıs.2010, 10:32
  2. Şehitlerimiz İ&#231;in Herkesten Bir Mesaj
    Konu Sahibi ilteriş Forum Serbest Kürsü
    Cevap: 23
    Son Mesaj : 29.Ocak.2010, 01:57
  3. özel mesaj
    Konu Sahibi medetres Forum Forum Kullanımına Dair Soru(n)larınız
    Cevap: 1
    Son Mesaj : 24.Ocak.2010, 06:58
  4. Fotoğraflı Kimlik
    Konu Sahibi ziberkan Forum عشمانليجه متين 
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 29.Ağustos.2009, 00:07
  5. Gizli Mesaj Nasıl Açılır
    Konu Sahibi ilteriş Forum Çöp Kutusuu
    Cevap: 0
    Son Mesaj : 17.Temmuz.2008, 00:07

Bu Konu için Etiketler

Giriş

Giriş