Ertuğrul Fırkateyn'ninde İskelet Bulundu

Japonya'da batan Ertuğrul Fırkateyni'nde bir Türk denizcisinin iskeletine ulaşıldı.

Japonya'nın Kuşimoto Kenti açıklarında 118 yıl önce batan Ertuğrul Fırkateyni'nde Japon ve Türk arkeologların devam ettirdiği kazılar sırasında bir Türk denizcisinin iskeletine ulaşıldı. Geminin güverte bölümünde sıkışan iskeletin kafatası su üstüne çıkarıldı. Japon polisinin incelemek üzere aldığı kafatası ve kemik parçalarının, düzenlenecek askeri ve dini törenle toprağa verileceği belirtildi.

Japon Kralı Meiji'yi ziyaret ettikten sonra dönüş yolunda Pasifik Okyanusu'ndaki Oşima Adası yakınlarında kayalıklara çarparak 550 denizcisiyle sulara gömülen Osman Paşa yönetimindeki Ertuğrul Fırkateyni'ni gün ışığına çıkarma çalışmaları sürerken, sualtı kazısında bugün sabah saatlerinde bir gemicinin kafatası ve kemikleri bulundu. Sualtı Arkeoloji Enstitüsü Başkanı kaptan Tufan Turanlı başkanlığında, 12 Türk ve Japon'dan oluşan dalış ekibinin yürüttüğü kazıda bulunan iskelet, denizden çıkarılıp Kuşimoto Kenti'ne getirildi, Japon polisi tarafından incelemeye alındı.

Bir Türk askerine ait kafatası ve kemiklerin, 118 yıl sonra 35 metre derinlikten çıkarıldığını belirten Kazı Başkanı Tufan Turanlı, “İki hafta önce başlattığımız kazı çalışmalarında hergün sürprizlerle karşılaşıyoruz. Bu kez de geminin güvertesine sıkışıp kaldığını tahmin ettiğimiz bir denizcimizin kafatası ve kemiklerini su yüzeyine çıkardık. Gemi toprak ve kayaların altında bulunduğu için ilerleyen günlerde buna benzer sürprizlerle karşılaşabiliriz. Kafatası ve kemikleri Japon polisi incelemek üzere aldı. Japonya'daki Tokyo Askeri Ataşesi Deniz Kurmay Albay Murat Saka'ya durumu bildirdik. Cumü günü Kuşimoto Kenti'ndeki Türk Müzesi'nin yanındaki Türk Şehitliği'nde dini ve askeri törenle toprağa vereceğiz. Kazı çalışmalarında ulaştığımız Türk denizcisinin iskeletini 118 yıl sonra çıkarmamız, araştırma ekibinde duygulu anlar yaşanmasına neden oldu'' dedi.

Ertuğrul Fırkateyni 1890 yılında 2'nci Abdülhamit tarafından bir iyi niyet elçisi olarak Japonya'ya gönderilmişti. Güçlükle Japonya'ya varan denizcilerimiz dönüş yolunda Kuşimoto açıklarında fırtınaya yakalanmış, kayalıklara çarpan Ertuğrul parçalanmıştı. 69 denizci kurtulmuş, 550 denizci şehit olmuştu. Ertuğrul Fırkateyni bugün Türk ve Japon halklarını yakınlaştıracak yeni bir projenin çıkış noktasını oluşturuyor.

Kaynak: haber3.com