Köy camisinde 600 yıllık sancak
Bursa'nın İnegöl ilçesine bağlı Kulaca Köyü Camii'nde bulunan sancağın Osmanlı dönemine ait olduğu tespit edildi. Sancak, İnegöl Kaymakamlığı talimatıyla halk eğitim merkezine getirildi.


Kulaca Köyü Camii'nde bulunan 600 yıllık sancağın Osmanlı devletine ait olduğu bildirildi. Sancağın yaklaşık 600 yıllık olduğu tahmin ediliyor. Orijinali muhafaza edilerek kumaş üzerine ilaçla yapıştırılan sancağın yapımı tamamlandıktan sonra kaymakamlığa teslim edilecek. Sancağın üzerinde Fetih ve Saffat sûreleri bulunuyor.
İnegöl Kaymakamı Erdoğan Bektaş, köy gezileri sebebiyle gittiği Kulaca köyünde vatandaşların camilerinde tarihî sancağın bulunduğunu söylemeleri üzerine konuyla ilgilendiklerini söyledi. Orijinal Osmanlı sancağının daha önce İnegöl'ün kurtuluş yıldönümü etkinliklerine getirildiğini ifade eden Bektaş, "Sancak nemli olarak katlanıp saklanınca harfler dışında kalan bezi iyice dağılmış. Köylüler de yıllardır kutu içerisinde saklamış. Sancak çok eski olduğu için sadece harfleri duruyordu. Şu an halk eğitim merkezi, sancağın orijinalliğini korumak için çalışma yapıyor." dedi.
Bezi yün kumaştan yapılmış ve balmumuyla koruma altına alınmış olan sancağın üzerindeki harfler o günün şartlarıyla toprak boyayla yazılmış. Yazı sanatı olarak kûfi süsleme sanatı kullanılmış. Sancağın orijinal alemi ve sapı köy camisinde duruyor. Sancakta 14 harfin eksik olduğunu tespit ettiklerini belirten Halk Eğitim Merkezi Müdürü İdris Yüzer, eksiklikleri tamamladıklarını söyledi. Harflerin görevlendirilen bir imam hatip ve resim öğretmeni tarafından dizildiğini anlatan Yüzer, "Sancak üzerinde Lafzatullah, Peygamberimiz'in (sas) ismi, dört halife, Ashabı Kehf'ten yatan üç kişinin ismi ve Hz. Hasan ile Hz. Hüseyin'in isimleri bulunuyor." diye konuştu. Yüzer, tarihî sancağın araştırılması için parçaların resimlerini Askerî Harp Müzesi'ne gönderdiklerini aktarırken, müzeden gelen raporun sancağın Osmanlılara ait olduğunu doğruladığını ifade etti. Şu ana kadar bir yüzü bitirilen sancağın her iki kısmının yapım çalışması iki hafta sonunda tamamlanacak.
İnternet