Çin'deki Uygur Türk azınlığının sürgündeki lideri Dolkun İsa, 2008 Pekin Olimpiyat Oyunları'nın boykot edilmesini isteyerek, Pekin'i Doğu Türkistan ve Tibet'te "kültürel soykırım" gerçekleştirmekle suçladı.
Merkezi Almanya'nın Münih şehrinde olan Doğu Türkistan Milli Kurultayı Başkanı İsa, "Çin'in Olimpiyat Oyunları'na ev sahipliği yapmaya hakkı yok. Çünkü Olimpiyatlar barışı, hürriyeti ve dostluğu temsil ediyor" dedi. İsa, Çin'in Doğu Türkistan ve Tibet'teki insan hakları sicilinin de kabarık olduğunu ifade etti.
23 Mart'ta Uygurlu kadınlar tarafından dini özgürlükler için düzenlenen barışçıl gösteride 700 kişinin tutuklandığını söyleyen İsa, son 4-5 ay içinde milli güvenliğe tehdit teşkil ettikleri gerekçesiyle 10 binden fazla Doğu Türkistanlının tutuklandığını söyledi. İsa, "Olimpiyat Oyunları bitine kadar tutuklu kalacakları belirtiliyor" dedi.
İsa, "Her yer, tüm evler, oteller araştırılıyor. İnsanlar tutuklanıyor. Kontrol noktaları oluşturularak tüm yolcular, tüm araçlar kontrol ediliyor. Geçmişte hiçbir suçu bulunmayan masum insanlar, sadece şüpheli görüldükleri için tutuklanarak hapse atılıyor" diye konuştu.
Çin polisinin bölgede tam bir baskı oluşturduğunu belirten İsa, "Üç dört Uygur sokakta bir araya gelip konuşursa, polis hemen yanlarına gelip insanları dağıtıyor" dedi.
Çin'in Tibet'in ruhani lideri Dalay Lama'nın temsilcileri ile görüşmesini de, Olimpiyatlar öncesinde imajını düzeltme gayretinden başka bir amaç taşımadığını ifade eden İsa, Olimpiyat Meşalesi'nin Doğu Türkistan'ın başkenti Urumçi'ye getirilmesi sırasında Uygurların da gösteri yapabileceğini söyledi.
İsa, "Birçok Çinliye Olimpiyat Oyunları'nı desteklemeleri için baskı yapılıyor. Bunlar Çin Komünist rejiminin mağduru insanlar. Çinliler, 1989'daki Tiananmen katliamını asla unutmadı" şeklinde konuştu.
Japonya'nın başkenti Tokyo'da, eski Başbakan Şinzo Abe, eski Dışişleri Bakanı Taro Aso dahil önde gelen milletvekilleri ile görüşen İsa ayrıca, Japonya'nın, gelecek hafta ülkeyi ziyaret edecek Çin Devlet Başkanı Hu Jintao'ya insan hakları konusunda baskı yapmasını istedi.
İsa, "Japonya'nın, Uygurları, Çin'in kültürel soykırımına maruz kalan insanların kültürünü koruma sorumluluğu bulunmaktadır" diye konuştu.
İsa ayrıca, Japonya'nın Jintao'dan, ABD'de sürgünde bulunan önde gelen muhaliflerden Rebiya Kadir'in iki çocuğu dahil Doğu Türkistanlı mahkumları serbest bırakmasını istemesini talep etti.
Çin, özellikle 11 Eylül 2001 saldırılarının ardından Doğu Türkistan'daki Uygur Türklerinden "İslamcı terörist" olarak bahsetmeye çalışıyor. Çin, Doğu Türkistan'dan kalkan bir yolcu uçağının kaçırılarak, Olimpiyat Stadyumu'na saldırı girişiminde bulunulduğunu açıklamış ve olayın Uygur Türkleri tarafından gerçekleştirildiğini açıklamıştı.
Ancak insan hakları grupları, Çin'i; bu tür olayları Doğu Türkistan'daki baskıcı rejimini güçlendirmek için bahane olarak kullanmakla suçluyor.

Kaynak: efrasyap.com/Haberler/HaberDetay.aspx?HaberID=3078