Abdülhamid'den hançer gibi cevap


Tarihin derinliklerinden çıkan bir gerçek daha şaşırttı. Abdülhamid'e İsrailliler Kudüs konusunda öyle bir öneride bulunmuşlardı ki!..
IRCICA'nın İstanbul'da düzenlediği 'Yüzüncü Yılında 2. Meşrutiyet Kongresi'ne Suriye Kültür Bakanı Agha'nın Osmanlı Padişahı 2. Abdülhamid'le ilgili sözleri damga vurdu. Agha "Abdülhamid Han, İsrail'in Filistin'e yönelik tekliflerine itibar etmedi. Ama biz bu çok büyük şahsa gerçekten çok zulmettik." dedi.

Bugün Gazetesi'nin haberine göre; İslam Konferansı Teşkilatı İslam Tarihi Sanat ve Kültür Araştırma Merkezi (IRCICA), Yüzüncü Yılında 2. Meşrutiyet Kongresi'nde Türkiye'den ve Türkiye dışından 100'ün üzerinde bilim adamını bir araya getirdi.

İSRAİLİN KUDÜS TEKLİFİ

Kongreye Suriye Kültür Bakanı H.E. Dr. Riad Nassan Agha'nın 2. Abdülhamid Han'la ilgili sözleri damgasını vurdu. Osmanlı Devleti'nin son döneminde Siyonistlerin Kudüs'ü kendilerine satması için milyonlarca altın teklif ettiklerini hatırlatan Agha, "Abdülhamid Han hiçbir zaman bu aşağılık öneriye itibar etmedi. Siyonistlerin karşısında durdu. Ama biz bu çok büyük şahsa gerçekten çok zulmettik" dedi.

FİLİSTİN NASIL KAYBEDİLDİ?

Dr. Riad Nassan Agha, 2. Abdülhamid Han'ın Siyonist lider Theodor Herzl'in tekliflerine verdiği cevabı ise şu sözlerle anlattı: "Herzl'e söyleyin, bir daha önüme bu tip önerilerle gelmesin Filistin benim şahsi mülkiyetim değildir, Filistin İslam aleminin bir parçasıdır. Bundan da hiç kimse tasarruf edemez' dedi.

BİN HANÇER SAPLASANIZ VERMEM

Ayrıca bir konuşmasında 'Ben İslam topraklarının bir karışını vermem bin hançer saplansa bile benim vücuduma' demişti. Bu tarihi anın açıklığa kavuşturulması gerekiyor. Filistin toprakları konusundaki sorumluluğun açıklığa kavuşmasını istiyorum." Agha, Osmanlı Devleti'nin çöküşe rağmen bütün etnik gruplara haklarını tanıdığını, Sultan Abdülhamid Han'ın da Yahudilerin Kudüs'e gidip hacı olmalarına izin verdiğini anlattı.