Türk Tarih Kurumu Başkanı Prof. Yusuf Halaçoğlu, Boston’daki Ermeni arşivinin tasnif edilip açılması için 20 milyon dolar yardım teklif etti.

Prof. Halaçoğlu, söz konusu arşivlerde, hem halen Anadolu’da yaşayan 500 bin civarında Ermeni hem de 1915’te yaşanan tehcirle ilgili çok önemli belgeler bulunduğunu iddia etti. Ancak Prof. Halaçoğlu’nun bu teklifine, şu ana kadar Ermeni diasporasından olumlu ya da olumsuz herhangi bir yanıt gelmedi.

DİASPORA Ermenileri’nin eleştirileri karşısında sürekli savunma pozisyonunda kalan Türk Tarih Kurumu ve Başkanı Prof. Yusuf Halaçoğlu, çeviriler, belgeler ve raporlarla karşı atağa geçiyor. Bugüne kadar Türk tarafına yöneltilen "Arşivleri açın" çağrısını, karşı atakla diaspora Ermenileri’ne yönelten Prof. Halaçoğlu, 1915’te yaşanan olaylar hakkındaki en önemli kaynaklardan birisi olan Boston’daki Ermeni arşivinin açılması için, karşılıksız olarak 20 milyon dolar vermeye hazır olduklarını söyledi.

Kimseden ses çıkmadı

Prof. Halaçoğlu, "Taşnak arşivlerinin açılması için 20 milyon dolar para teklif ettim. Bu parayla arşivdeki belgeler rahatlıkla tasnif edilebilir, ama buna kimse yanaşmadı" dedi. Prof. Halaçoğlu, şöyle devam etti: "Boston’daki Taşnak arşivi son derece önemli. Bugün merak edilen pek çok sorunun cevabı orada var. Benimle görüşmeye gelen gazetecilere ve Amerikan Temsilciler Meclisi üyelerine teklifimi apaçık söyledim. Ayrıca, tarihçi Ara Sarafian’dan ve Hilmar Kaiser’den de bu teklifi oradaki arkadaşlara iletmelerini istedim. Bugüne kadar Taşnaklar, ’Paramız yok, arşivi tasnif edemiyoruz; tasnif edemediğimiz için de açamıyoruz’ diyorlardı. Ben bunun için açıkça, ’Ne kadar para gerekliyse biz verelim. Yeter ki arşiv açılsın’ dedim. Ama ses çıkmadı."

Bu arşiv çok önemli

Diaspora Ermenileri’nin bugüne kadar Osmanlı arşivlerinin açık olmadığına dair propaganda yaptıklarını savunan Prof. Halaçoğlu, şunları söyledi: "1915’te olup bitenleri, ne kadar Ermeni’nin öldüğünü, ne kadarının göç ettiğini anlamak istiyorsak, bu arşiv mutlaka açılmalı. Biz Amerikan, Rus, İngiliz, Fransız ve İran arşivlerine girdik, araştırmalarımızı yaptık, belgelerimizi topladık. Ben, ’1915’te Ermenilere ne oldu’ sorusunun cevabını arıyorum. Ne var ki, çok önemli üç arşivden faydalanamıyoruz. Çünkü Erivan’deki ve Boston’daki Ermeni arşivleri kapalı. Kudüs’deki Patrikhane Arşivi ise sadece belli kişilere açık. Bize Osmanlı arşivlerini hususunda demediklerini bırakmayanlar, bu arşivlerin kapalı olduklarını bildikleri halde ses çıkartmıyorlar."

Ermeniler yanaşmıyor

Arşivlerin açılması durumunda asıl tartışmanın başlayacağını belirten Prof. Halaçoğlu, "Bu doğrudan doğruya soykırım iddialarının tartışmaya açılması anlamına gelecek. Ermeniler bunu çok iyi bildikleri için istemiyorlar ve masaya oturmamak için her şeyi yapıyorlar" dedi.

Anadolu’da 500 bin Ermeni var

PROF. Yusuf Halaçoğlu, Anadolu’da yaşayan Ermenilerin sayısı konunusunda da ilginç şeyler söyledi. Lozan’daki anlaşmaya göre, azınlık statüsüne sahip 60 bin Türkiye Cumhuriyeti yurttaşı Ermeni’nin yanısıra, Anadolu’da da 500 bine yakın Ermeni’nin yaşadığını iddia eden Prof. Halaçoğlu, şunları söyledi: "Arşiv kayıtlarına göre, 1915’teki tehcir sırasında 90-95 bin civarında Ermeni çocuk ve kadın, müslüman aileler tarafından korunuyor ve zamanla müslümanlaşıyor.

İsim değiştiren çok

Bir de, tehcirden ve tehcir sırasında yaşanan saldırı ve katliamdan kurtulmak için kendilerini bölge halkından göstererek yerlerinde kalanlar var. Bunlar isimlerini değiştiriyorlar ve varlıklarını öyle sürdürüyorlar. Hrant Dink ve ailesi bu gruba dahildi. Bunlar 70’lerin ortalarında isimlerini değiştirip yeniden Ermenice isimler almaya başladılar. Anadolu’da kimin Ermeni olduğunu herkes bilir. Hrant bunların sayısının 500 bin civarında olduğunu söylüyordu. Amerikan arşivlerine filan bakınca bunu apaçık görüyorsunuz zaten."

Hürriyet