Padişahların yöntemi hem ucuz, hem de kesin etkili... Bu yöntemle kimse konuştuğunuz tek kelimeyi bile duyamaz. Ne mi dersiniz?
Bu dünya üstünde dinlenilemeyen bir telefon hala icat edilmedi... İş adamlarının ‘dinlenilemez’ olduğu için tercih ettiği dünyanın en pahalı cep telefonu Vertu’nun da telekulaktan kaçamadığı belirlendi. Dinlenmeye karşı tek kurtuluş ise su sesi...

SUDAN ÇARELER

Sadece mahkeme kararıyla güvenlik güçlerinin telefon ya da ofisleri dinleyebildiği halde piyasada satılan casus ürünler herkesin istediği her yeri dinleyebilmesine olanak sağlıyor.

bu durum sadece ülke güvenliği için değil ticari sırların ele geçirilmesi için de kullanılıyor.

Ticari sırlarının ele geçirilmesinden korkan işadamları da ‘sudan çareler’ üretiyor.

DİNLEMEYE KARŞI OSMANLI YÖNTEMİ

Uzmanlar ‘Telefon ya da mekan dinlemelerinde kaydedilen seslerin arka fonlarındaki bütün gürültüler teknik olarak temizlenebiliyor. Böylece kısık sesle konuşmalar ya da gürültü nedeniyle anlaşılamayan tüm sözler netleşiyor. Ancak bir ses var ki onu hiçbir teknik yöntem arka fondan temizleyemiyor. O da su sesi.

O nedenle ofislerinin dinlenmesini istemeyen işadamları işyerlerinin ortasına fıskiye ya da şelale yaptırıyorlar. Bu artık son yıllarda bir trend halini aldı’ diyorlar.

Bu yöntemin Osmanlı döneminde padişahlar tarafından da kullanıldığı biliniyor. Develete ait özel işleri konuşmak isteyen padişahların vezirleriyle yaptıkları toplantılarını dinlemeyi engellemek için fıskiye başında yapıyordu.

Kaynak: Star