Haber: Fatih ERBOZ



Irak’ın kuzeyindeki Erbil kentinde temsilcilik açan Fransa, sözde Kürdistan devletini tanıdığını dünyaya ilan etti.



Kerkük’ü öne sürüp yeni senaryo yazıyorlar: İktidarı paylaşalım...
Çapulcu Mesut Barzani’nin Irak’ın kuzeyinde yetkili adamı Neçirvan Barzani, Kerkük’te ‘referandum dışında bir çözüm olarak’ iktidar paylaşımına hazır olduklarını söyledi.

Kürdistan kuruldu: Başkent Erbil
Irak’ın kuzeyindeki Erbil kentinde temsilcilik açan Fransa, Kürdistan devletini tanıdığını dünyaya ilan etti



ABD’nin desteğiyle Irak’ın kuzeyinde kurulan sözde Kürdistan devleti, Fransa’nın açtığı temsilcilikle resmi statüye kavuştu. Fransa, Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner’in de katılımıyla Irak’ın kuzeyindeki Erbil kentinde temsilcilik açtı. Irak Cumhurbaşkanı Celal Talabani ile görüştükten sonra Erbil’e gelen Kouchner, Erbil havaalanında Bölgesel yönetimin Başkanı Mesut Barzani ve bölgesel yönetimin temsilcisi Neçirvan Barzani tarafından karşılandı. Erbil Valiliği yakınlarında bulunan Fransa diplomatik temsilcilik binasına gelen Kouchner, burada yaptığı konuşmada, Fransa’nın Irak’a eskisi gibi güçlü bir şekilde döneceğini söyledi. Peşmerge temsilcisi Neçirvan Barzani de, hiçbir zaman Fransa’nın kendilerini unutmadığını söyledi. Kouchner, Kerkük ile ilgili bir soruya şu cevabı verdi: “Kerkük’ün geleceğinin referandumla belirlenmesini öngören Irak Anayasasının 140. maddesi, Anayasal bir maddedir ve uygulanması lazım. BM’nin de önerileri vardır ve bunlar da göz önünde tutulması lazım. Biz bu sorunun çözülmesini istiyoruz. Barzani’nin 140. maddeyle ilgili fikrini de destekliyoruz.” Konuşmaların ardından Fransa diplomatik temsilciliği törenle açıldı.




Son dönemde temaslar sıklaştırıldı
Kürdistan devletinin kurulması için ABD büyük destek verirken, Türk hükümeti bu gelişmelere sessiz kaldı. Üstelik, Türk yetkililer, peşmergeyle temaslarını son dönemlerde iyice sıklaştırdı. Peşmergeyle temasları üst düzeyde yürüten isim, Türkiye’nin Irak Özel Temsilcisi Murat Özçelik oldu. Özçelik, 9 Mart 2008’den itibaren sık sık Irak’ta peşmerge gruplarıyla bir araya gelmişti. Bu gelişmelerin kronolojisi şöyle: 29 Mart 2008’de, Özçelik, Irak’ın kuzeyinde peşmerge grup temsilcileriyle görüşmeler yapmış, Neçirvan Barzani’yi Türkiye’ye davet etmişti. 1 Mayıs 2008’de, Irak’ın kuzeyinde, ABD’de icazet turları atan ve Mesud’un yerine hazırlandığı dile getirilen Neçirvan Barzani ile görüşmüştü. 13-17 Mayıs 2008 tarihleri arasında resmi temaslarda bulunmak üzere Bağdat’a giden Özçelik, peşmerge yönetimlerinde de yer alan ve Türkiye’ye yönelik hasmane tutumları bilinen Dışişleri Bakanı Hoşyar Zebari ve Başbakan Yardımcısı Berham Salih ile bir araya gelmişti. Bu görüşmeler sonrasında tarafların memnuniyeti, akıllara “Hükümet, ABD’nin, PK.k’yı bitirme karşılığı peşmergeyi ve kukla devleti tanıma dayatmasını kapalı kapılar ardında kabul mü etti” sorusunu getirmişti.




Bush Beyaz Saray’da ağırlamıştı
23 Mayıs 2008 tarihinde ABD’yi ziyaret eden Irak’ın kuzeyindeki yerel Kürt yönetiminin üst düzey yetkilisi Neçirvan Barzani, Washington’da ABD Başkanı George W. Bush ve Başkan Yardımcısı Dick Cheney ile görüşmüş ve Bush’a, “Amerikan halkının Irak’a özgürlük getirmek için yaptığı fedakarlıklardan dolayı” teşekkür etmişti. ABD Başkanı George W. Bush, peşmerge lideri Mesud Barzani’yi, Beyaz Saray’da ’Kürdistan bölgesel hükümetinin başkanı’sıfatıyla ağırlamıştı. Barzani, Ekim 2005’te gerçekleşen bu görüşmeye, üzerinde peşmerge üniformasıyla katılmıştı.



Fransa diplomatik temsilciliği Erbil’de törenlerle açıldı. Törende sözde Kürdistan bayrakları da yeraldı.
Yenıcag