Gaziantep'in İslahiye ilçesine bağlı Zincirli köyü sınırları içinde yer alan Zincirli Höyük'te, kazı çalışmaları başladı.

Chicago Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Davit Scholen başkanlığındaki ekip tarafından Chicago Üniversitesi ile Kültür ve Turizm Bakanlığı işbirliğiyle başlatılan 2008 yılı kazılarının 2 ay sürmesi planlanıyor.

Zincirli Höyük'te ilk kazı çalışmaları 20 Ağustos 2006 tarihinde başlamış ve 5 hafta sürmüştü.

Kazı başkanı Doç. Dr. Davit Scholen amaçlarının Zincirli Höyük'teki tarihi ve kültürel eserleri gün yüzüne çıkartabilmek olduğunu, bu yıl, 2007'de duvarının yaklaşık 45 metresi ortaya çıkan antik kenti ortaya çıkartmak için 2 aylık bir çalışma yapacaklarını belirtti.

Bu yıl, evler, saray ve şehir kapıları ile kalıntı ve heykeller bulmayı umduklarını belirten Scholen, Höyüğün, MÖ 1000 ve MÖ 3000'lere kadar dönemi kapsayan bir tepe üzerinde kurulmuş olduğunu ve MÖ 1000 ve MÖ 600 döneminde şehir en parlak dönemini yaşadığını vurguladı.

Zincirli Köyü'nün İlk Sakinleri Kafkasya'dan
Sınırları içerisinde Zincirli Höyük bulunan Zincirli köyünün ilk sakinleri, bundan 140-150 yıl önce Kafkaslar bölgesinden gelerek, eski ada Samal olan bu bölgeye yerleştiler. Bu bölge, MÖ 300 yıl kadar Hititlere başkentlik yaptı. Rivayetlere göre tarihte ilk antlaşma olarak kabul edilen Kadeş Anlaşması bu bölgeye yakın bir yerde yapıldı.

Bölgede ilk kazı 1888-1902 yılları arasında Alman Kralı Human tarafından yaptırıldı ve buradan çıkartılan tarihi eserler (heykeller) kağnı ile İskenderun'a, oradan da Almanya'ya götürüldü.

Köyde, 15 yıl önce Aslan heykeli, 50 yıl önce de Hititler dönemine ait kadın heykeli bulundu. Heykeller Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nde koruma altında. Ayrıca, Zincirli Höyük üzerinde ve sit alanı içerisinde bulunan evlerin kaldırılması gündeme gelmiş ve Kepirtepe mevkisinde yeni Zincirli köyü kurulması gündeme gelmişti.

TRT