Kaman İlçesi'ne 20 kilometre uzaklıkta bulunan Hirfanlı Bölgesinde, Hitit Dönemine ait önemli eserlerin bulunduğu bildirilirken, bölgede özellikle Hitit Dönemine ait olduğu ileri sürülen Sunak (Öküz Başı), yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı oluyor. Hirfanlı Bölgesinde, son yıllarda yapılan araştırmalar ve arkeolojik kazılar sonrasında, Kırşehir'de insan yerleşimlerinin M.Ö. 3000'de başladığı ileri sürülürken, bölgede yine Hitit Dönemine ait çanak, çömlek parçaları, seramik mutfak eşyaları, mühürler ve binalara rastlamak mümkün.

Edinilen bilgiye göre, Kızılırmak kıyısından Hirfanlı Baraj işletmesine getirilen Eski Hitit Dönemine ait sunak, Sevdiğin Köyü ile Kale Köy arasında yer alan Hitit yol yazıtı olarak bilinen hiyeroglif yazılı Malkayası ve yine Kaman Kale Höyük'te ele geçen mühürler, seramik mutfak eşyaları, resmi yapılara ait duvar tekniğiyle yapılmış binalar, Hitit Döneminin en önemli izlerini taşıyor.

Hitit Sunağı'na olan ilginin beklenenin üzerinde olması dikkat çekerken, sunağın koruma altına alınmaması dikkat çekiyor.