365 Yıla Meydan Okuyan Hoşap Kalesi


an'ın Gürpınar ilçesine bağlı Güzelsu köyünde bulunan ve 1643 yılında inşa ettirilen Hoşap Kalesi'nde kazı çalışmaları devam ediyor.

Yüzüncü Yıl Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Sanat Tarihi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Top, Hoşap Kalesinin, 365 yıllık orijinal kapısı sayesinde define avcılarından korunarak, günümüze kadar ayakta kalmayı başardığını bildirdi.

Yrd. Doç. Dr. Top, Hoşap Kalesi'ndeki bu yılki kazıların 15 temmuzda başladığını ve eylül ayına kadar devam edeceğini belirterek, 20 kişilik ekiple yürütülen kazılarda önemli mesafe aldıklarını söyledi.

Kalenin iç bölümünde toprak kaldırma işlemlerinin devam ettiğini vurgulayan Top, fırın diye nitelendirilen kısımda yapılan kazı sırasında yeni mekanlara ulaştıklarını ve buralardaki çalışmanın titizlikle sürdürüldüğünü ifade etti.

Surların Onarımı İçin Kültür Bakanlığı'na Müracaat Edildi

2005 yılından itibaren ziyaretçilere kapatılan kalede, kazıların tamamlanmasının ardından restorasyon çalışmasının yapılması gerektiğini belirten Top, dış faktörlerin etkisiyle tahrip olan kale duvarlarının hem kendileri, hem de ziyaretçiler açısından tehlike oluşturduğunu, surların onarımı için Kültür ve Turizm Bakanlığına müracaatta bulunduklarını söyledi.

Top, kale inşa edildiği dönemde Nahçıvan'dan getirilen 5 santimetre kalınlığındaki demirden yaptırılan 4 metre yüksekliğindeki giriş kapısının halen kullanıldığını bildirdi.

Kalenin Adeta Röntgeni Çekildi

Top: "Kale içindeki toprak dokunun altını görmemiz için bir çalışma yaptık. Yaptığımız arkeojeofizik çalışması sonucunda zeminin nasıl olduğu ve toprak doku ile zemin arasında hangi mekanların bulunduğu bize raporla bildirilecek. Bu da Hoşap Kalesindeki kazıların teknik olarak üst düzeyde yapıldığının göstergesidir." dedi.

Kazıların, 10 yıllık bir proje kapsamında yürütüldüğüne değinen Top, "Hoşap Kalesindeki kazıların tamamlanarak, kalenin turizme kazandırılması gerekiyor. Çünkü ilimizin turizm potansiyeli açısından Hoşap Kalesi önemli bir yere sahip" şeklinde konuştu.