Gaziantep'teki Zeugma Antik Kenti'nde kazıların bu yılki bölümü başladı. Dünyanın en büyük mozaiklerinin çıkarıldığı antik kentte bu yılki çalışmalar, Roma evi üzerinde yoğunlaştırılacak.

Nizip ilçesi Belkıs Köyü'ndeki Zeugma Antik Kenti'nde kazılar sırasında, daha önce gün yüzüne çıkarılan bazı yapıların koruması gerçekleştirilecek.

Bir bölümü Birecik Baraj gölü altında kalan antik kentin bazı bölümlerinde de yeni sondaj kazıları yapılacak.

45 kişilik bir ekibin katılacağı çalışmalarla ilgili bilgi veren Kazı Ekibi Başkanı Doç. Dr. Kutalmış Görkay, şunları söyledi:

"Bu sene çalışma alanlarımızın başında geçen sene ortaya çıkarttığımız çok iyi korunmuş olan bir Roma Evi. Biz buna 'Esin Perileri Evi' diye adlandırdık, burada yer alan bir mozaikten dolayı. Yine diğer bir çalışma alanımız daha önceden devam ettiğimiz Dioynsos ve Danea Evleri olacak. Ama esas restorasyon burada yapılacak çatı örtüsüne yönelik çalışmalar olacak."

Zeugma'dan bugüne kadar çıkartılan 850 metrekare mozaik ile 200 bine yakın mühür baskılar, Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nde sergileniyor. Kazıların bu yılki bölümü 45 gün sürecek.

TRT