İzmir'in Aliağa ilçesi yakınındaki Nemrut Körfezi'nde bulunan Kyme Antik Kenti'nde bu yıl yapılacak kazı çalışmalarıyla 150 metrelik liman duvarının devamının ortaya çıkarılacağı belirtildi.

İtalya Calabria Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Kyme Antik Kenti Kazı Başkanı Arkeolog Prof. Dr. Antonio La Marca, AA muhabirine yaptığı açıklamada, 15 kişilik ekiple 15 Eylüle kadar kazı çalışmasını yürüteceklerini kaydetti.

La Marca, bu yılki kazılara İtalya'dan Calibria, Cosenza, Napoli ve Catania üniversitelerinin eleman desteği verdiğini ifade ederken Kyme'nin, Ege kıyılarında 3-4 bin yıl önce kurulmuş "bir liman şehir devleti" olduğunu söyledi.

Bu yıl sekiz sondaj kazısı yapılacağını ifade eden La Marca şu bilgileri verdi:
"Antik kentteki kazı çalışmaları maddi imkansızlıklar yüzünden yeterli seviyede ve hızda yapılamıyor. Bu hızla devam etmemiz durumunda, büyük bir alana yayılmış liman kentini ancak 50 yılda ortaya çıkarabiliriz. Kyme kazıları için Türk iş adamları ve bölge sanayicilerinden destek istiyoruz. Aliağa Belediyesi bize imkanları ölçüsünde katkı veriyor."

Kentteki 7.500 kişilik antik tiyatronun Anadolu'nun en büyük tiyatroları arasında yer aldığını anlatan La Marca, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Tiyatro kentin öyle bir yerine inşa edilmiş ki, tiyatronun dayandığı tepenin arkasından esen poyraz rüzgarları akustiği bozmuyor. Denizden gelen imbat rüzgarları ise akustiğe yardımcı olan mükemmel bir dizayn. Kent üç ayrı dönemde inşa edilmiş. 25 yıldır sürdürülen çalışmalar sırasında Roma dönemlerine ait agora, tiyatro, sıcak su kaplıca hamamı, sarnıçlı tüccar evi, su kemeri, sütunlu yol ve kale duvarları, atık su fosseptik ve lağım sistemi,sayısız amfora kalıntıları ve denize 150 metre giren liman kalıntıları gibi çok sayıda bulgu ortaya çıkartıldı. Bizans dönemine ait bir kilise de bulundu. Bu yıl yapılacak çalışma ile 150 metrelik liman duvarının devamını ortaya çıkartıp, duvar sonunda bugüne çok iyi şekilde korunmuş kapıya ulaşacağız."

Kyme'nin, Akdeniz'de Midilli ile aynı dönemde kurulmuş 30 önemli şehirden biri olduğunu kaydeden La Marca, "Kent ticarette çok önemli yere sahip. Liman kenti Kyme, antik dönemde zeytin, üzüm, buğday, zeytinyağı, şarapçılıkta ilerlemiş bir medeniyetti. Seramik ve toprak kaplarda çok gelişmiş bir merkez konumunda bulunuyordu. Zengin bir şehir devleti unvanına sahipti." dedi.

TRT