Hicaz demiryollarının 100. kuruluş yıl dönümü etkinliklerle kutlanıyor. Bir haftalık kutlama programının açılışı Şam'daki Hicaz Demiryolları istasyon binasında yapıldı.

Açılışa Suriye Başbakanı Muhammed Naci Itri, Ulaştırma Bakanı Yarub Süleyman Bedir, Turizm Bakanı Sadullah Aga Elkala, Arap Birliği Demiryolları Birliği Başkanı Murhif Sabuni ve Hicaz Demiryolları Genel Müdürü Mahmud Sakbani katıldı.

Açılışta bir konuşma yapan Suriye Başbakanı Muhammet Naci Itri, Hicaz Demiryolu'nun 20. yüzyılın başından itibaren Arap ülkeleri arasındaki iletişimi güçlendirdiğini belirterek, bölgedeki şartların değişmesine rağmen Hicaz Demiryolu'nun daha aktif hale getirilmesi gerektiğini vurguladı.

Itri, Hicaz Demiryolu'nun bölgedeki ülkeler tarafından ekonomik, sosyal, kültürel ve turizm yönünden desteklenmesinin herkese faydalı sonuçlar getireceğine dikkat çekti.

Ulaşım araçlarının çok gelişmesine rağmen Hicaz Demiryolu'nun öneminden hiçbir şey kaybetmediğini belirten Itri, ''bölgemizdeki enerji kaynakları ve coğrafi konumunun önemi dikkate alındığında bu proje bölgemizi, bölgesel ve uluslararası cazibe merkezi haline getirecektir'' dedi.

-''TÜRKİYE İLE İLİŞKİLERİMİZ EN ÜST SEVİYEDE SÜRÜYOR''-

Açılış programının ardından AA muhabirine açıklama yapan Suriye Ulaştırma Bakanı Süleyman Bedir Türkiye-Suriye ilişkilerinin politik alanda en üst düzeyde yürütüldüğünü belirtti.

Bedir, demir yolu, kara yolu ve deniz taşımacılığı alanlarında iki ülke arasındaki ilişkilerin güçlenmesi için Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım ve Bakanlık yetkilileri ile görüşmelerinin ve ortak çalışmalarının her düzeyde sürdüğünü vurguladı.

Hicaz Demiryolu'nun Şam'daki tek tren yolu olduğunu hatırlatan Bedir, ''Hicaz Demiryolu hattı bölge ülkelerinin tek bağlantı noktası ve Suriye içi demir yolları hatlarının başlangıç noktası olabilir. Biz, Hicaz Demiryolu'nun bölge içi seyahatlerde başlangıç noktası olması yönünde çalışıyoruz'' dedi.

Türkiye ve Suriye arasında çok önemli bir demir yolu projesinin yürütüldüğünü anlatan Bedir sözlerine şöyle devam etti:

''Halep ve Gaziantep arasındaki demir yolu hattının geliştirilmesi için çalışıyoruz. Bir kısmı Türkiye, bir kısmı da Suriye tarafından düzenlenecek olan hat Halep-Gaziantep arasındaki ticari ilişkileri güçlendirecektir''.

-AVRUPALILAR RÜYA DEMİŞTİ-

Açılış programı çerçevesinde Hicaz Demiryolları'nın kuruluşunu anlatan bir belgesel gösterimi yapıldı. Belgeselde, Hicaz Demiryolları'nın kuruluş projesinin II. Abdulhamit'e ait olduğu hatırlatılarak hattın kuruluş aşamasına dair detaylı bilgi verildi. Belgeselde, projenin Avrupalılar tarafından "gerçekleştirilmesi imkansız bir rüya'' olarak değerlendirildiğine ancak II. Abdulhamit'in bu projeye bütün kalbi ile inandığına dikkat çekildi.

- ETKİNLİKLER BİR HAFTA SÜRECEK-

Hicaz Demiryolları'nın 100. Kuruluş Yıl Dönümü etkinlikleri bir hafta sürecek. Program çerçevesinde, Hicaz Demiryolu tarihini anlatan fotoğraf ve kullanılan ekipman sergilenecek. Seminerlerin de gerçekleştirileceği etkinlik programı kapsamında, trenle Suriye'nin Busra kentine ve Ürdün'de bulunan Derra İstasyonu'na seyahatler yapılacak.

Etkinlik programının son gününde ise, Suriye Ulaştırma Bakanı Yarub Süleyman Bedir'in oturum başkanlığını yapacağı ''Hicaz Demiryolu'nun bugünkü durumu ve gelecekteki konumu" konulu konferansta hattın bugünü ve yarını masaya yatırılacak.

(aa)